Ελένη Παναγιωταρέα: Οι Έλληνες θα μετατρέψουν την κάλπη των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής - Free Sunday
Ελένη Παναγιωταρέα: Οι Έλληνες θα μετατρέψουν την κάλπη των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής

Ελένη Παναγιωταρέα: Οι Έλληνες θα μετατρέψουν την κάλπη των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής

Την εκτίμηση ότι οι Έλληνες θα μετατρέψουν την κάλπη των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ότι η ΝΔ θα πετύχει μια καθαρή νίκη καταθέτει η Ελένη Παναγιωταρέα, πολιτικός επιστήμων - οικονομολόγος και υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ. Μιλώντας στην FS, αναφέρεται και στους άξονες στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούν οι μελλοντικές δράσεις της Ε.Ε.

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο να είστε υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ.

Όταν σου γίνεται μια τόσο τιμητική πρόσκληση από την παράταξή σου, δεν δικαιούσαι να αρνηθείς. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή η πρόσκληση έρχεται σε μια τόσο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τόσο για το μέλλον της χώρας όσο και για τις προοπτικές της Ε.Ε. Η πρόταση από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να συμμετάσχω στο ευρωψηφοδέλτιο αποτελεί πρόκληση και προσωπικό στοίχημα. Είμαι επιστήμονας και ενεργός πολίτης, αλλά για πρώτη φορά ασχολούμαι με την πολιτική σε αυτό το επίπεδο. Πρόκειται για ένα όμορφο ταξίδι, μια σημαντική εμπειρία που μου επιτρέπει να συνεισφέρω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, στην ανάδειξη της σημαντικότητας του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου και να επισημάνω τους λόγους που η ΝΔ πρέπει να εκλέξει μια ισχυρή και καταρτισμένη ομάδα για να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Σε ποιους άξονες πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθούν οι μελλοντικές δράσεις της Ε.Ε.;

Μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης έχει διευρυνθεί το κλίμα αμφισβήτησης στην αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών. Η Ε.Ε. οφείλει να αναμορφωθεί θεσμικά, ώστε να εμπνεύσει και πάλι εμπιστοσύνη στους πολίτες, να τους κάνει συνδημιουργούς του νέου τοπίου αφουγκραζόμενη τις ανάγκες τους, να αποκτήσει φρέσκο δημοκρατικό αισθητήριο και αλληλέγγυο πνεύμα απέναντι σε όσους την κατηγορούν για γραφειοκρατία και αρτηριοσκληρωτισμό. Προτεραιότητά της θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση σταθερών ρυθμών ανάπτυξης και συνθηκών πλήρους απασχόλησης, η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά και η επιτυχής αντίδραση στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και την τάση επιστροφής στον προστατευτισμό μέσω της επίτευξης διεθνών συμφωνιών. Εξίσου όμως σημαντικό είναι και το ζήτημα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Η αναβλητικότητα δεν συγχωρείται και δυναμώνει τον «θόρυβο» των εθνικιστικών και λαϊκιστικών φωνών.

Θεωρείτε ότι οι πολίτες γνωρίζουν επαρκώς το έργο του Ευρωκοινοβουλίου;

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες ελάχιστα γνωρίζουν για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, τις αρμοδιότητές του, το πόσο σημαντικές, για την καθημερινότητά τους, ρυθμίσεις ψηφίζονται εκεί. Αυτό, βέβαια, αποτελεί ευρωπαϊκό φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό. Σίγουρα αποτελεί ευθύνη και του πολιτικού συστήματος, που δεν επιχείρησε να τους ενημερώσει κατάλληλα, να διευκρινίσει ασαφή σημεία και να φωτίσει άγνωστα στοιχεία, να προβάλει το παραγόμενο έργο με τρόπο καταληπτό από τον οποιονδήποτε. Και σε αυτό κινούμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προσωπικά, μέσα από την καμπάνια μου, προσπαθώ, στο μέτρο του δυνατού, να «μιλάω για την Ευρώπη». Έχω δημιουργήσει και το #αςμιλήσουμεγιατηνΕυρώπη.

Αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Ως οικονομολόγος, με απασχολεί ιδιαίτερα το πώς η χώρα θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε αναπτυξιακά εργαλεία, πώς θα διαμορφώσουμε ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, που εγκαταλείπουν τη χώρα κατά χιλιάδες, τις συνθήκες ώστε να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα τους. Όμως πλέον είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά και με εθνικά μας ζητήματα. Η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον ευρωπαϊκό δρόμο για τα Σκόπια και η δική μας στάση πρέπει να είναι σθεναρή, άτεγκτη, να βάζει απαράβατους όρους και προϋποθέσεις, να εξασφαλίζει ασφαλιστικές δικλείδες για μια σειρά ζητημάτων, όπως τα μακεδονικά προϊόντα προέλευσης.

Ποιοι είναι, κατά την άποψή σας, οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα;

Οι Έλληνες θα μετατρέψουν την κάλπη των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Τέσσερα χρόνια μετά, τους δίνεται ξανά η ευκαιρία να εκφράσουν την οργή τους για τη διάψευση κάθε υπόσχεσης, για την υπερφορολόγηση, τα capital controls, τα άχρηστα νέα μέτρα, την καθυστέρηση της οικονομικής ανάτασης. Η ΝΔ θα πετύχει μια καθαρή νίκη, όχι μόνο επειδή οι πολίτες θέλουν να στείλουν ηχηρό μήνυμα για την ανικανότητα και τη χυδαιότητα της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και γιατί πείθονται ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους μιλούν με τη γλώσσα της αλήθειας, δεν αρέσκονται σε ψεύτικα, μεγάλα λόγια και διαθέτουν εφικτό σχέδιο ανάπτυξης και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής.

Στις περιοδείες που κάνετε, τι σας μεταφέρουν οι πολίτες;

Οι πολίτες είναι δεδομένο ότι έχουν βιώσει μια πολύ δύσκολη δεκαετία, με μεγάλες μειώσεις εισοδημάτων και υψηλή ανεργία. Πολλοί από αυτούς πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή τους και τώρα αισθάνονται προδομένοι. Πίστεψαν σε μια ιδανική ουτοπία και βρέθηκαν να πληρώνουν πολλαπλάσιους φόρους, να βλέπουν τις δουλειές τους να χειροτερεύουν, τις συντάξεις να μειώνονται ξανά και ξανά. Τώρα επιθυμούν μια πολιτική αλλαγή που θα στηρίζεται στην ειλικρίνεια, τις σαφείς προτάσεις, τη διάθεση να ανακτήσει ταχύτατα η χώρα μας την αξιοπιστία της και τον δυναμικό αναπτυξιακό της χαρακτήρα. Φυσικά είναι θυμωμένοι και από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στους γείτονές μας. Και θέλουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση.

Πώς κρίνετε την παρουσία των γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο; Θεωρείτε ενθαρρυντικά τα στοιχεία;

Ευτυχώς, το Ευρωκοινοβούλιο έχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση γυναικών, κατά μέσο όρο, σε σχέση με τα εθνικά Κοινοβούλια. Καταλαβαίνετε επίσης ότι εγώ είμαι υπέρ των γυναικών, αναγνωρίζω σε αυτές τους πολλαπλούς ρόλους και προκλήσεις, αλλά επίσης τη δυνατότητα να συνθέτουν και να συνδιαμορφώνουν. Υπάρχουν πολλές δυναμικές, αξιόλογες γυναίκες που αξίζουν να αντιπροσωπεύουν τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτές οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να τις αναζητήσουν στα ψηφοδέλτια, να τις τιμήσουν και να τους δώσουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι με τις γνώσεις, αλλά και την ευαισθησία, την εμπειρία και τον ενθουσιασμό τους, είναι ικανές να κάνουν τη διαφορά.