Νεκτάριος Καλαντζής: «Η ΕΝΑ αποτελείται από νέες και νέους αυτοδιοικητικούς απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους» - Free Sunday
Νεκτάριος Καλαντζής: «Η ΕΝΑ αποτελείται από νέες και νέους αυτοδιοικητικούς απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους»

Νεκτάριος Καλαντζής: «Η ΕΝΑ αποτελείται από νέες και νέους αυτοδιοικητικούς απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους»

Τους λόγους ίδρυσης της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και τον σημαντικό ρόλο που αυτή καλείται να παίξει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αναλύει στην FS o πρόεδρός της και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης Νεκτάριος Καλαντζής.

Τι ακριβώς είναι η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών και ποιος ο ρόλος της;

Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), αποτελούμενη από νέους αιρετούς, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, αντιπεριφερειάρχες, επάρχους και αντιδημάρχους απ’ όλη την Ελλάδα, πιστεύοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει καινούργιους και καινοτόμους τρόπους ανάπτυξης και ανάδειξης των τοπικών κοινωνιών, για τόνωση της τοπικής οικονομίας, με στρατηγική και όραμα, ιδρύθηκε το 2015 από νέους αυτοδιοικητικούς και αιρετά μέλη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας, από το Καστελόριζο ως τη Θράκη και από τα Διαπόντια Νησιά στην Κέρκυρα ως την Κρήτη και τη Μάνη. Σχεδόν όλες και όλοι οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση στις τοπικές τους κοινωνίες είναι μέλη μας. Ο ρόλος της ΕΝΑ είναι αναπτυξιακός και ταυτόχρονα παρεμβατικός σε κάθε τοπική κοινωνία της Ελλάδας. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γυρίσει όλη τη χώρα, με πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Σκοπός της ΕΝΑ είναι να παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη χώρα μας όσο και τις κατά τόπους περιοχές, να προτείνει λύσεις, να προβάλλει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η κάθε πόλη να μπορεί, μέσα από την εξωστρέφεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να δημιουργήσετε την Ένωση και από ποιους πολιτικούς χώρους προέρχονται τα μέλη της;

Η ανάγκη για αλλαγές, τόσο ως προς τη λειτουργία όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε τη δημιουργία της ΕΝΑ, στις αρχές του 2015. Η ΕΝΑ αποτελείται από νέες και νέους αυτοδιοικητικούς απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, αιρετά μέλη περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας. Δεν κοιτάξαμε ποτέ την κομματική προέλευση των μελών μας, παρά μόνο την αγάπη τους για την πόλη τους και την περιφέρειά τους, όπου ζουν, δραστηριοποιούνται και προσφέρουν. Μόνος γνώμονας όλων μας είναι η ανάπτυξη σε κάθε πόλη και περιοχή της Ελλάδας, αφού μόνο έτσι θα σταματήσει το μεγάλο κύμα μετανάστευσης των νέων ανθρώπων, επιστημόνων και μη, προς το εξωτερικό και είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους της χώρας μας. Πιστέψτε με, υπάρχουν παντού ικανοί νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, αρκεί να έχουν τις ευκαιρίες. Κοινή πεποίθηση και διαπίστωση όσων συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες της Ένωσης; Γιατί κάποιος να γίνει μέλος της;

Η ΕΝΑ έχει επισκεφθεί κάθε σημείο της Ελλάδας, με στόχο την τοπική ανάπτυξη, με εκδηλώσεις όπως στην Καλαμάτα με το ΤΕΙ Τοπ. Αυτοδιοίκησης για τα ΕΣΠΑ, στα Ιωάννινα για τους Ηπειρώτες ευεργέτες, στη Θεσσαλονίκη για την τοπική αυτοδιοίκηση, με τους γενικούς γραμματείς των Δήμων και των Περιφερειών, στην Αθήνα για την επιχειρηματικότητα, στην Ξάνθη για τον καπνό, στην Κομοτηνή για την ανάπτυξη της Θράκης, στην Κέρκυρα για τον τουρισμό του κινηματογράφου, στη Λέσβο για τον θρησκευτικό τουρισμό, στη Δ. Μακεδονία για το περιβάλλον, στη Ρόδο για την τουριστική πολιτική, στη Χαλκίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον νέο «Καλλικράτη», στον Μαραθώνα για τον αθλητικό τουρισμό, στη Μάνη για την προστασία και ανάδειξη των πύργων, στο Πικέρμι για την παλαιοντολογία και τον τουρισμό, μέσω Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στα Χανιά για τον τουρισμό και τη διασύνδεση με τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης, στο Ηράκλειο για τον τουρισμό και τις υποδομές στην Κρήτη, στον Πειραιά για τη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην Πάτμο για την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό, στα Τρίκαλα για τις νέες τεχνολογίες μέσα στην πόλη, στη Θάσο για τον τουρισμό, στον Ασπρόπυργο για την ανάπτυξη του Θριάσιου Πεδίου με τα logistics για νέες θέσεις εργασίας στη Δυτική Αττική, στην Πάτρα για την ανάπτυξη της πόλης και στη Δυτική Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη της περιοχής. Στην ΕΝΑ συμμετέχουν νέοι άνθρωποι και σε ηλικία και σε ό,τι αφορά τον χρόνο της παρουσίας τους στα κοινά. Είναι μορφωμένοι, γνωστοί στις τοπικές τους κοινωνίες, με επαγγελματική καταξίωση ο καθένας στον χώρο όπου κινείται εργασιακά, και δεν βλέπουν τη συμμετοχή στα κοινά ως επάγγελμα αλλά ως προσφορά και αγάπη για τις τοπικές τους κοινωνίες. Το θέμα της ανανέωσης του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και της αυτοδιοίκησης, είναι ηλικιακό, αλλά δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε αυτή τη λογική. Οι φρέσκες ιδέες μπορούν να έρθουν και από μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα μέχρι στιγμής, μια και πιθανόν οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις δεν τους το επέτρεπαν.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των ΟΤΑ και των πολιτικών κομμάτων στην πρωτοβουλία σας αυτή;

Στην αρχή της ίδρυσής μας οι ΟΤΑ αντιμετώπισαν με καχυποψία αυτή την κίνηση των Νέων Αυτοδιοικητικών που έγινε για πρώτη φορά από νέους ανθρώπους, από διαφορετικά πολιτικά κόμματα. Σήμερα, πλέον, αφού έχουμε επισκεφθεί όλη τη χώρα, με έργο στις κατά τόπους περιοχές, υπάρχει καθολική αποδοχή της Ένωσής μας. Τα πολιτικά κόμματα, πιστεύω, δεν έχουν αγκαλιάσει τους νέους όσο θα έπρεπε, μια και η ανανέωση πρέπει να γίνει και πράξη. Θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την πολιτική σήμερα, αφού, ακόμη και σήμερα, πολλοί παλαιοί αυτοδιοικητικοί αντιμετωπίζουν με καχυποψία, αλλά και εχθρότητα, τους νέους ανθρώπους που συμμετέχουν στα κοινά, με τη λογική μήπως τους πάρουν την καρέκλα. Δυστυχώς, το αντιμετωπίζουμε με πολλά παραδείγματα ανά την Ελλάδα. Καλούμε σε όλη την Ελλάδα τους νέους ανθρώπους να μην κριτικάρουν μόνο από τα social media και τα καφέ αλλά να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά, γιατί μόνο έτσι ίσως αλλάξουν κάποια πράγματα. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Άλλωστε ο κόσμος ποτέ δεν άλλαξε με το παλιό, όσο κι αν εμπόδιζε το καινούργιο να έρθει.

Πώς βλέπετε εσείς το μέλλον της Ένωσης; Σε τι θα θέλατε να εξελιχθεί;

Όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουμε περιοριστεί στην Αττική, μια κι έχουμε πολλά μέλη, αλλά στην περιφέρεια, και σε τέσσερα χρόνια καλύψαμε με την παρουσία μας όλες τις περιφέρειες της χώρας, απ’ άκρη σ’ άκρη. Επιλέγαμε πάντα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και επιδιώκαμε να τα αναδείξουμε για την ανάπτυξή της. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε. Στόχος ήταν και παραμένει η τοπική ανάπτυξη, η αποκέντρωση, η αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών, με άξονες την εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, την ενέργεια, τον θεματικό τουρισμό, τις σύγχρονες τεχνολογίες, τη ναυτιλία, τις μεταφορές, τα λιμάνια, τα πολιτισμικά μας αγαθά και την εξωστρέφεια. Η εξέλιξη της ΕΝΑ για εμάς είναι να μείνουν στη χώρα μας οι νέοι άνθρωποι και να συμμετέχουν στα κοινά, ανεξαρτήτως κομμάτων και χρωμάτων. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η ΕΝΑ μετεξελίσσεται σιγά σιγά στον ισχυρότερο φορέα των νέων αιρετών ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών;

Το διακύβευμα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η αλλαγή. Αλλαγή σε πρόσωπα, αλλά κυρίως σε νοοτροπίες. Να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, για να πάμε πιο ενωτικά στο αύριο. Χρόνος δεν υπάρχει για «μία από τα ίδια», παρά μόνο για κάτι που θα δώσει φρεσκάδα στον ίδιο τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, στην καθημερινότητά του, και πρέπει το κράτος κάποια στιγμή να την αφήσει να γίνει πραγματική αυτοδιοίκηση.

Ποιον ρόλο πιστεύετε ότι θα παίξει το γεγονός ότι οι εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Το σύστημα της απλής αναλογικής είναι κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση και δίνει ουσιαστικά ώθηση για ευρύτερες συνεργασίες. Αν δεν λειτουργήσει σωστά, υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του θεσμού. Δεν ξέρω αν είμαστε ώριμοι ως κοινωνία για συνεργασίες, με ξεκάθαρους όρους και όχι με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Ας ελπίσουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει ομαλά και προς το καλύτερο με την απλή αναλογική και δεν θα πάμε τέσσερα χρόνια πίσω, που πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί σε πολλούς δήμους.

Είστε ήδη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Παλλήνης. Αν κάποιος σας ρωτούσε γιατί να σας ξαναψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Πολύ σωστά, είμαι δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης (Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη) δύο τετραετίες, από το 2010, όπου με έχουν τιμήσει με την ψήφο τους οι συμπολίτες μου. Διεκδικώ για τρίτη φορά την εκλογή μου ως δημοτικού συμβούλου, μια και επιθυμώ να προσφέρω στην πόλη όπου μεγάλωσα και κατοικώ, προκειμένου να κάνουμε τον Δήμο Παλλήνης έναν σύγχρονο δήμο, πιο έξυπνο και λειτουργικό για την καθημερινότητα των πολιτών, και νομίζω πως η σχεδόν δεκαετής αυτοδιοικητική μου εμπειρία, όπως και η προεδρία της ΕΝΑ όλα αυτά τα χρόνια, μπορούν να αποτελέσουν τα εχέγγυα ώστε να συμβάλω κάνοντας τον Δήμο Παλλήνης από τους πιο σύγχρονους και έξυπνους δήμους της Ελλάδας.