Γιώργος Οικονόμου: Φιλοδοξώ να εμπεδώσω μια άμεση επικοινωνία με τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής - Free Sunday
Γιώργος Οικονόμου: Φιλοδοξώ να εμπεδώσω μια άμεση επικοινωνία με τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής

Γιώργος Οικονόμου: Φιλοδοξώ να εμπεδώσω μια άμεση επικοινωνία με τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής

Τους στόχους του για την Αγία Παρασκευή, αν εκλεγεί ο ίδιος δήμαρχος, αναπτύσσει ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Γιώργος Οικονόμου.

Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε τον Δήμο Αγίας Παρασκευής;

Γιατί η πόλη μας, όπως και ολόκληρη η χώρα, θα αλλάξει σελίδα στις επικείμενες εκλογές. Οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής θα αφήσουν πίσω το χθες και όλα όσα μας τραυμάτισαν, μας αδίκησαν και μας προσέβαλαν, και θα αναδείξουν νέες δυνάμεις, έτοιμες να μπουν αποφασιστικά στη μάχη για να βελτιώσουμε τον τόπο μας, για μια καλύτερη Αγία Παρασκευή. Αυτός θα είναι ο κεντρικός χαρακτήρας της σύγκρουσης στην πόλη μας: το Αύριο, σε αντιπαράθεση με το Χθες. Οι τελευταίες διοικήσεις εκφράζουν όλα όσα έφεραν τον τόπο μας στην κατάσταση που μας πληγώνει και μας εξοργίζει. Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ κινητοποίησε δεκάδες συμπολίτες μας που αποφάσισαν να σηκωθούν από τον καναπέ και να βοηθήσουν την πόλη. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι ο πολίτης της Αγίας Παρασκευής θα μας το αναγνωρίσει στην κάλπη.

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι και προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε δήμαρχος της πόλης;

Κυρίως δύο είναι οι στόχοι μου: Πρώτον, να «ξεκολλήσω» πολλά από τα σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα της πόλης, όπως οι θέσεις στάθμευσης, η ασφάλεια στις γειτονιές και η διαμόρφωση ενός σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος (δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες κ.λπ.) με βάση ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Οι συμπολίτες μου υποφέρουν από τις αναχρονιστικές διοικήσεις των τελευταίων ετών, κι αυτό πρέπει να τελειώσει. Και, δεύτερον, φιλοδοξώ με τους συνεργάτες μου να εμπεδώσω μια άμεση επικοινωνία με τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής. Θέλω να αποκτήσουν την πεποίθηση ότι ο δήμος και προσωπικά ο δήμαρχος είναι παρών όπου χρειάζεται γι’ αυτούς, για τον κάθε δημότη. Μ’ εμένα δήμαρχο, ο δήμος θα είναι πρωταγωνιστής σε κάθε γειτονιά της πόλης, όχι κομπάρσος.

Ποιο είναι κατά την άποψή σας το έργο που αφήνει η τρέχουσα δημοτική αρχή;

Εξαιρετικά φτωχό. Θα περίμενε κανείς ότι η πολιτική συγγένεια του δημάρχου με την κεντρική εξουσία και την ηγεσία της περιφέρειας θα είχε θετικά αποτελέσματα για την πόλη. Αλλά, δυστυχώς, η ευκαιρία που χάθηκε αυτά τα τελευταία χρόνια είναι μοναδική, με ευθύνη του απερχόμενου δημάρχου. Δεν μηδενίζω τα πάντα, δεν λέω ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα, λέω όμως ότι όσα έγιναν είναι πολύ, πάρα πολύ λιγότερα απ’ όσα αντικειμενικά θα έπρεπε να έχουν γίνει.

Θα ήθελα και το σχόλιό σας σχετικά με το ζήτημα που είχε προκύψει με τον σταθμό του μετρό στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Σε αυτό το θέμα η Αγία Παρασκευή έχει υποστεί μια μεγάλη αδικία. Θυμίζω ότι ο σημερινός δήμαρχος, αλλά και άλλοι παράγοντες του χθες, όπως ο κ. Αργυρός, υποψήφιος σήμερα με τον κ. Ζορμπά, παλαιότερα είχαν πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να μην έχει μετρό η κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, με αποτέλεσμα σήμερα η πόλη μας να έχει διπλό πρόβλημα: από τη μια στερείται ενός σημαντικού μέσου μαζικής μεταφοράς, που απολαμβάνουν πολλές περιοχές της Αττικής, και από την άλλη ταλαιπωρείται με τη μεγάλη επιβάρυνση στο Κοντόπευκο, όπου παρκάρουν εκατοντάδες αυτοκίνητα πολιτών οι οποίοι χρησιμοποιούν το μετρό των σταθμών του Χαλανδρίου. Οι κάτοικοι της οδού Γαρυττού και των γύρω δρόμων ξέρουν καλά τι λέω. Ο μόνος τρόπος να λυθεί το θέμα είναι με υψηλής κάλυψης δημοτική συγκοινωνία προς τους πλησιέστερους σταθμούς του μετρό. Αλλά ούτε αυτό το στοιχειώδες δεν κατάφεραν να κάνουν οι τελευταίες διοικήσεις (Σταθόπουλου - Ζορμπά).

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα του δήμου και πώς θεωρείτε ότι μπορούν να επιλυθούν;

Χρειάζομαι τρεις σελίδες της εφημερίδας για να απαντήσω πλήρως. Άρα, τα λέω επιγραμματικά. Μετατροπή της Αγίας Παρασκευής σε «έξυπνη πόλη», όπως γίνεται σε κάθε περιοχή που πραγματικά αναπτύσσεται. Στενότατη συνεργασία με αστυνομία για την ασφάλεια στην πόλη. Καμία, μα καμία ανοχή στα ναρκωτικά, που καταστρέφουν τη νεολαία μας. Ανακύκλωση πραγματική σε όλη την πόλη με ανταποδοτικό όφελος. Πλήρης εξοπλισμός παιδικών σταθμών, ίδρυση νέων σχολικών μονάδων. Δημιουργία του «οικολογικού» σχολείου. Δημιουργία ηλεκτρονικού καταλόγου επιχειρήσεων και δημιουργία επαγγελματικών δικτύων. Άμεση επικοινωνία με τους πολίτες μέσω μιας εντελώς νέας ηλεκτρονικής σελίδας του δήμου. Σημαντικό θέμα είναι η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δήμου. Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης, εξασφάλιση προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ, ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας. Νέο δημαρχείο, δημοτικό κολυμβητήριο στη Νέα Ζωή, κλειστό προπονητήριο, αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια, αναβάθμιση του πάρκου «Σταύρος Κώτσης», χωροθέτηση του «πράσινου σημείου», υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας κ.λπ. Μπορούν να γίνουν πολλά, είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης μας.

Φέτος οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν έντονο «πολιτικό» χρώμα. Πόσο νομίζετε ότι θα επηρεάσει τις επιλογές των πολιτών;

Οι Έλληνες είμαστε «πολιτικά όντα». Αλλά πάντοτε στις δημοτικές εκλογές ισχυρότερος αποδεικνύεται ο τοπικός παράγων. Άλλωστε εμείς, στη ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, είμαστε μια μικρογραφία της πόλης, άρα κάθε πολίτης της Αγίας Παρασκευής έχει τουλάχιστον έναν λόγο να μας ψηφίσει.

Πόσο νομίζετε ότι θα βαρύνει το γεγονός ότι φέτος οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Μεγάλο ρόλο στις εκλογές, μεγαλύτερο μετά από αυτές. Εμείς είμαστε μια παράταξη που εκφράζουμε το μέλλον, δεν έχουμε ευθύνες για τα προβλήματα και τις διαιρέσεις του παρελθόντος, συνεπώς μας είναι πολύ πιο εύκολο να επιλέξουμε συμμάχους στην προσπάθεια αλλαγής της εικόνας της πόλης μας. Μετά τις εκλογές, θα έχουμε μπροστά μας την κατανομή των τοπικών δυνάμεων και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας.

Ποιο είναι το μήνυμα που η υποψηφιότητά σας στέλνει στους δημότες της πόλης σας;

Θέλω να στείλω ένα τελευταίο μήνυμα στον κάθε πολίτη της Αγίας Παρασκευής: Αν είσαι ευχαριστημένος από τη σημερινή εικόνα της πόλης, τότε είσαι υποχρεωμένος να ξαναψηφίσεις όλους εκείνους που δημιούργησαν την εικόνα που σου αρέσει. Αν, όμως, πιστεύεις ότι η πόλη μπορεί να γίνει καλύτερη, τότε είσαι και πάλι υποχρεωμένος να αναζητήσεις νέες δυνάμεις, νέες προσπάθειες, νέα πρόσωπα, αποφασισμένα να οικοδομήσουν μια Αγία Παρασκευή όπως την ονειρευόμαστε. Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών στις 26 Μαΐου: Με το Χθες ή με το Αύριο της πόλης; Εσύ αποφασίζεις.