Ευγενία Πανταζή: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και στις αυτοδιοικητικές και στις ευρωεκλογές και πανηγυρικά θα ηττηθεί στις εθνικές - Free Sunday
Ευγενία Πανταζή: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και στις αυτοδιοικητικές και στις ευρωεκλογές και πανηγυρικά θα ηττηθεί στις εθνικές

Ευγενία Πανταζή: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και στις αυτοδιοικητικές και στις ευρωεκλογές και πανηγυρικά θα ηττηθεί στις εθνικές

Την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και στις τρεις φετινές εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές) εκφράζει η Ευγενία Πανταζή, υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των φετινών εθνικών εκλογών;

«Μια καλύτερη χώρα». Το πείραμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τραγωδία, που τις επιπτώσεις της δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως. Κατέστρεψε παρόν, υποθήκευσε μέλλον. Η κανονικότητα θα επανέλθει με μια καθαρή τετραετία διακυβέρνησης από τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη. Για να έρθει στο προσκήνιο η «αξιοπρέπεια» και το πραγματικά «παλιό», με το οποίο συμπορεύτηκε ο κ. Τσίπρας, να εξαϋλωθεί. Ο Κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει τη χώρα σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Να θυμίσουμε ότι το 2015 η Ελλάδα με τον Α. Σαμαρά έβγαινε από την κρίση. Είχε να διανύσει τα λίγα τελευταία μέτρα. Διψασμένος για εξουσία, ο κ. Τσίπρας προκάλεσε εκλογές, υποσχόμενος «σκίσιμο μνημονίων», κατάργηση ΕΝΦΙΑ, επαναφορά 13ου, αύξηση κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ και το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Έκανε κάτι απ’ όλα αυτά; Ο ΕΝΦΙΑ παρέμεινε και το mail Χαρδούβελη του 1 δισ. ευρώ το πληρώσαμε 100 φορές επάνω, μετά τις «επιτυχημένες διαπραγματεύσεις». Αν δεν ήταν επιτυχημένες, τι θα πληρώναμε; Υποθήκευσε τη χώρα για 99 χρόνια, άλλος πρωθυπουργός δεν το σκέφτηκε ποτέ.

Είστε υποψήφια βουλευτής στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών. Ποια είναι κατά την άποψή σας τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής;

Η έλλειψη ανάπτυξης, που μπορεί να αναστραφεί μέσω στοχευμένων επιχειρηματικών πλάνων, με σκοπό να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Το οδικό και συγκοινωνιακό δίκτυο. Η συνολική πολιτική για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως οι Ρομά. Η δημιουργία πρότυπων σχολείων, που δεν υπάρχουν. Η ανασφάλεια των πολιτών λόγω εγκληματικότητας.

Πόσο νομίζετε ότι θα «βαρύνει» στις εθνικές εκλογές το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Οι ευρωεκλογές εμπεριέχουν εθνικό διακύβευμα. Στην Ευρώπη λαμβάνονται αποφάσεις άμεσα συνδεδεμένες με τη ζωή μας. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να στείλουμε τους άριστους (άγνωστη λέξη για την κυβέρνηση, που επιδιώκει την εξίσωση όλων προς τα κάτω). Ομοίως και οι αυτοδιοικητικές. Το δυσμενές αποτέλεσμα για την κυβέρνηση που θα καταγραφεί στις 26 Μαΐου σε όλες τις κάλπες θα βαρύνει καθοριστικά στις εθνικές εκλογές. Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις ευρωεκλογές με 4 μονάδες και τις εθνικές με 8 μονάδες. Το αντίθετο θα συμβεί τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και στις αυτοδιοικητικές (παρά την προσπάθεια της «μπαχαλοποίησης» στους δήμους) και στις ευρωεκλογές και πανηγυρικά θα ηττηθεί στις εθνικές.

Αν ένας πολίτης της εκλογικής περιφέρειάς σας σας ρωτούσε γιατί να ψηφίσει ΝΔ, τι θα του απαντούσατε;

Για έναν και μόνο λόγο, για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια. Να πάψουμε να περιμένουμε την «κάρτα του σούπερ μάρκετ», το «βοήθημα» για το ενοίκιο, τα επιδόματα «μιζέριας και φτώχειας». Να πάψουμε να βαλτώνουμε. Νέοι άνθρωποι περιμένουν να ζήσουν από τα επιδόματα, αντί η κυβέρνηση να δημιουργεί θέσεις αξιοπρεπούς και καλά αμειβόμενης εργασίας. Δεν μας αξίζει αυτό που ζούμε. Η ΝΔ ήταν πάντα η παράταξη κορυφαίων επιλογών, όπως Ε.Ε., ενώ άλλοι ήταν απέναντι και μετά καρπώνονταν τα οφέλη.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι το πρόγραμμά της είναι συγκρίσιμο –αν όχι χειρότερο– με τις θέσεις του ΔΝΤ. Το σχόλιό σας;

Κατηγορεί η κυβέρνηση; Που έφερε το αχρείαστο τρίτο και χειρότερο μνημόνιο; Που υπέγραψε την υποθήκευση της χώρας, τα υπέρογκα πλεονάσματα, την υπερφορολόγηση, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των νέων συντάξεων, τη διακοπή της σύνταξης χηρείας; Η κυβέρνηση που «κατάπιε αμάσητες» όλες τις υποσχέσεις της του 2015; Όλα αυτά που έκαναν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ούτε το ΔΝΤ δεν θα τολμούσε να προτείνει. Αποδείχθηκαν τα καλύτερα delivery boys των δανειστών. Καλό, λοιπόν, είναι όσοι λένε αυτά από την κυβέρνηση να κοιταχτούν σε έναν καθρέφτη.

Πόσο πιστεύετε ότι θα επιδράσει στην ψήφο των πολιτών η σκανδαλολογία των ημερών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη σκανδαλολογία γιατί έχει αποτύχει παντού. Το πολυδιαφημισμένο «ηθικό πλεονέκτημα» που ευαγγελιζόταν ήταν ένα «πουκάμισο αδειανό». Μια φενάκη. Το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ απλά δεν υπάρχει. Από το υποτιθέμενο «μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής κράτους» περάσαμε στο «να ’χαμε να λέγαμε». «Παλιοί» ζητούν άρση ασυλίας και υπουργοί της κυβέρνησης καλύπτονται πίσω από αυτήν. Από το σκάνδαλο με τα βοσκοτόπια, τρέχει να κρυφτεί από το σκάνδαλο Πετσίτη. Αυτοί που θα ήταν «κάθε λέξη του Συντάγματος». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη σκανδαλολογία, αλλά εκείνο που προκαλεί είναι πλέον τα δικά τους σκάνδαλα. Δική μας υποχρέωση είναι να επιβάλουμε τη θετική μας ατζέντα. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι η προοπτική για το μέλλον. Αυτό που η παρούσα κυβέρνηση απέδειξε ότι ούτε μπορεί ούτε θέλει να κάνει.

Η ΝΔ συνεχίζει να ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πιστεύετε ότι υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ή βελτίωσης;

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν και θα παραμείνει πληγή στην καρδιά του Έλληνα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εθνική ήττα σε καιρό ειρήνης. Η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά τον λαό, παραδίδοντας όνομα, γλώσσα και εθνότητα, γιατί ήξερε την απάντηση. Η ΝΔ, η παράταξη του Κ. Καραμανλή, που έβαλε την Ελλάδα στην Ε.Ε., θα κληθεί και πάλι να αποκαταστήσει τις ζημιές της επαίσχυντης συμφωνίας. Η πολιτική της ΝΔ θα στηριχτεί στο τρίπτυχο «βέτο στην ενταξιακή πολιτική των Σκοπίων στην Ε.Ε. όταν δεν υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα, προστασία και κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας με βαρύτητα στη Δυτική Μακεδονία». Θα υπερασπιστούμε την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας μας.

Αν εκλεγείτε βουλευτής, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας;

Αν με τιμήσουν με την ψήφο τους, θα ασχοληθώ με θέματα όπου θα μπορούσα να φανώ χρήσιμη. Προτεραιότητά μου είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους που προστατεύει τους πραγματικά αδύναμους όχι μοιράζοντας επιδόματα για ψηφοθηρικούς λόγους, αφήνοντας απέξω πολλούς που έχουν ανάγκη. Ένα τέτοιο κοινωνικό κράτος προϋποθέτει ανάπτυξη και ευημερία, και όχι απομύζηση της μεσαίας τάξης μέσω πλεονασμάτων βασισμένων στην υπερφορολόγηση, όπως σε κάθε αναπτυγμένη χώρα. Επίσης, εστιάζω στην υγεία και ασφάλεια στην εργασία, η οποία αποτελεί δομικό στοιχείο του εργασιακού βίου και της δημόσιας υγείας, στο οποίο είμαστε πίσω. Εργατικά ατυχήματα υποκαταγράφονται, επαγγελματικές ασθένειες αποσιωπούνται, άνθρωποι μένουν ανάπηροι από εργατικό ατύχημα, καθώς δεν υπάρχει μια συγκροτημένη δομή για τα θέματα αυτά. Είναι τραγικό να σηκώνεις το τηλέφωνο να αναγγείλεις τον θάνατο ενός ανθρώπου στη δουλειά του. Θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης με