Χουμεϊρά Αμέτ Ογλού: Έχουμε ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή - Free Sunday
Χουμεϊρά Αμέτ Ογλού: Έχουμε ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή

Χουμεϊρά Αμέτ Ογλού: Έχουμε ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή

Τη σημασία του αποτελέσματος των ευρωεκλογών για το μέλλον της Ε.Ε., αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αναπτύσσει στην FS η ειδική μαιευτήρας - γυναικολόγος - χειρουργός και υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Χουμεϊρά Αμέτ Ογλού.

Στο «παρά πέντε» των ευρωεκλογών, ποιο είναι, κατά την άποψή σας, το διακύβευμά τους για την Ελλάδα, αλλά και για την Ε.Ε.;

Τα προηγούμενα χρόνια η Ε.Ε. αντιμετώπισε πολλές και σημαντικές κρίσεις. Αναφέρομαι στην κρίση του ευρώ το 2010, στην κρίση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, καθώς και στις τρομοκρατικές επιθέσεις μίσους στις ευρωπαϊκές πόλεις. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και το μέχρι σήμερα αποφασισμένο Brexit, όπως και την «ψυχολογική αποσύνδεση» των πολιτών των κρατών-μελών από το «ευρωπαϊκό όραμα». Το σημαντικό όμως είναι πως όλα τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα εντός των πλαισίων της Ε.Ε. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να διαλύσουμε αυτό που έχουμε οικοδομήσει. Ίσως πολλοί να θεωρούν τις κατακτήσεις τόσων ετών δεδομένες. Δεν είναι όμως έτσι. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και η προοπτική να επανέλθουμε στο χθες της ανασφάλειας, των περιορισμών και της έλλειψης αλληλεγγύης είναι ένα εφιαλτικό σενάριο. Αυτό είναι και το διακύβευμα των ευρωεκλογών: θα ενισχυθούν οι φωνές που ζητούν περισσότερη Ευρώπη ή θα οδηγηθούμε σε μια περίοδο υποχώρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής;

Πόσο σας ανησυχεί η πρόβλεψη –βάσει πανευρωπαϊκών δημοσκοπήσεων– για μεγάλη ενδυνάμωση των ακραίων εθνολαϊκιστικών φωνών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Είναι δεδομένο πως την περίοδο αυτής της κρίσης ταυτότητας της Ε.Ε. έχουν εκμεταλλευτεί πολλοί ακραίοι κύκλοι, οι οποίοι προωθούν μια ατζέντα μίσους και προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες πως για όλα τα δεινά και τα προβλήματά τους φταίει η Ε.Ε. Αναπτύσσουν μια εθνικιστική ρητορική και οι θέσεις τους είναι ακραία λαϊκιστικές. Όμως επί της ουσίας δεν προσφέρουν καμία εναλλακτική. Από τη μια πολεμούν ένα μοντέλο που έχει εξασφαλίσει σταθερότητα και ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες, ενώ από την άλλη απολαμβάνουν σε προσωπικό επίπεδο όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό τους προσφέρει. Εκτιμώ πως το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να καταδείξουμε σε όλους αυτή την αντίφαση μεταξύ λόγων και πράξεων των ακραίων εθνολαϊκιστικών κύκλων, ώστε να πάψουν να εμφανίζονται ως αντισυστημικοί και να αποκαλυφθεί πως πρόκειται απλώς για μεγάλους υποκριτές.

Από την επαφή σας με τους πολίτες με την ιδιότητα της υποψήφιας ευρωβουλευτού, ποια εικόνα έχετε σχηματίσει για το πώς βλέπουν οι Έλληνες την Ε.Ε. και τις ευρωεκλογές;

Παρά τα προβλήματα, οι Έλληνες πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναγνωρίζουν τη μεγάλη συμβολή της Ε.Ε. στη βελτίωση της ζωής τους. Τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και ατομικά, η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. έχει προσφέρει λύσεις και ευκαιρίες. Οι αδυναμίες εντοπίζονται εύκολα, αλλά κυριαρχεί η άποψη πως αυτές πρέπει να διορθωθούν και όχι να προσφέρουν την αιτιολογική βάση της διάλυσης της Ε.Ε. Φυσικά, μετά από τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες καταδικάζοντας όσους τους κορόιδεψαν. Θα στείλουν με την ψήφο τους και το μήνυμα πως η κυβέρνηση αυτή έχει τελειώσει.

Η ΝΔ έδωσε στις ευρωεκλογές χαρακτήρα «ψήφου απόρριψης» της κυβέρνησης. Θεωρείτε ότι αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες;

Το ανέφερα και προηγουμένως. Οι Έλληνες πολίτες μετά από πολλά χρόνια έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση που τους εξαπάτησε και στέρησε την ευκαιρία από τη χώρα να ξεπεράσει πιο γρήγορα τα προβλήματά της. Είναι σίγουρο πως το μήνυμα του ελληνικού λαού προς τους κυβερνώντες θα είναι σαφές. Έχουμε ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, η οποία θα ξεκινήσει από τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές.

Πόσο νομίζετε ότι η πολιτική πόλωση θα επιδράσει τελικά στην ψήφο των πολιτών στην ευρωκάλπη;

Η πόλωση επιχειρείται με τον ακραία διχαστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, όμως, έχουν δηλώσει πως δεν είναι με τους «λίγους» ή τους «πολλούς» αλλά με ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες. Δεν θα επιτρέψουμε στη ρητορική της κυβέρνησης να μας διχάσει. Εμείς θα «δικάσουμε» την κυβέρνηση στις κάλπες και η «καταδίκη» της θα είναι συντριπτική.

Ως γυναίκα και επιστήμονας, ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την Ε.Ε.;

Αν εξετάσετε τις θέσεις και τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την επόμενη μέρα στην Ε.Ε., θα διαπιστώσετε πως προτεραιότητά μας είναι η ολοένα και μεγαλύτερη ενσωμάτωση της ταυτότητας του φύλου στις πολιτικές που θα ακολουθηθούν και στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Έτσι, με τρόπο συστηματικό και αποτελεσματικό θα βελτιώνεται διαρκώς η θέση της γυναίκας και θα αίρονται οι όποιες διακρίσεις σε βάρος της επιβιώνουν ακόμη. Επιπλέον, η θέση για ενίσχυση της μάχης εναντίον του καρκίνου, μέσω του συντονισμού και της υποστήριξης των προσπαθειών του ευρωπαϊκού ερευνητικού δυναμικού, όπως αυτή εκφράστηκε από τον κ. Βέμπερ, με κινητοποιεί ακόμη περισσότερο, όχι μόνο ως πολίτη αλλά και ως γιατρό.

Ζείτε και εργάζεστε στην Ξάνθη, όπου συνυπάρχουν ειρηνικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε η πόλη σας να αποτελέσει ένα υπόδειγμα, σε μια στιγμή που ενισχύεται διαρκώς ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός;

Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός είναι μια ακόμη έκφραση της ακραίας ρητορικής μίσους που καλλιεργείται από κάποιους κύκλους, με στόχο να πληγεί το μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης και την τρομοκράτηση των πολιτών. Πράγματι, η αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην ελληνική Θράκη αποτελεί πρότυπο, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί, να ενισχυθεί και να διαφημιστεί, αφού καταρρίπτει τα επιχειρήματα όσων θέλουν να σπείρουν το μίσος στις καρδιές των Ευρωπαίων πολιτών και να διχάσουν την κοινωνία, υψώνοντας διαχωριστικούς τοίχους.

Αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας;

Επιθυμώ και θα μάχομαι να συνεχίσει η Ε.Ε. να πορεύεται στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης και της ενίσχυσης των δομών της. Τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας στην οικονομία, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και στην ασφάλεια εξυπηρετούνται καλύτερα εντός των πλαισίων της Ε.Ε. Ο στόχος μου και η προτεραιότητά μου δεν μπορεί να είναι άλλα από το όραμα μιας περισσότερο ενωμένης Ευρώπης, μιας δημοκρατικής κοινότητας, λαών, αρχών, αξιών και αλληλεγγύης.