Δημήτρης Γαλάνης: Η απερχόμενη δημοτική αρχή ό,τι είχε να δώσει το έδωσε - Free Sunday
Δημήτρης Γαλάνης: Η απερχόμενη δημοτική αρχή ό,τι είχε να δώσει το έδωσε

Δημήτρης Γαλάνης: Η απερχόμενη δημοτική αρχή ό,τι είχε να δώσει το έδωσε

Το όραμά του για τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού αναπτύσσει στην FS ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Γαλάνης.

Ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού;

Ο δήμος μας, το προάστιό μας, σταδιακά τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει να χάσει τον χαρακτήρα του. Ανεξέλεγκτες εμπορικές χρήσεις ακόμα και στο Παλιό Ψυχικό, έντονο κυκλοφοριακό και πολύ μεγάλο πρόβλημα στάθμευσης ιδίως στο Νέο Ψυχικό, πρόβλημα καθαριότητας, εικόνα εγκατάλειψης στους κοινόχρηστους χώρους, ακόμα και σε εμβληματικά τοπόσημα, όπως η ιστορική Παιδική Χαρά Πικιώνη στη Φιλοθέη. Προβλήματα που ταιριάζουν στο κέντρο μιας μεγαλούπολης και όχι σε ένα προάστιο, και μάλιστα σαν το δικό μας. Το διακύβευμα των εκλογών, λοιπόν, είναι ένα: αν θα συνεχίσουμε να διακινδυνεύουμε τη φυσιογνωμία του προαστίου μας ή θα την προστατεύσουμε. Αν θα φτάσουμε να ζούμε σε μια πόλη –όπως λέει ο ίδιος ο απερχόμενος δήμαρχος– ή σε ένα Προάστιο-Πρότυπο, όπως θέλουμε να καταφέρουμε εμείς.

Τι θα «κληρονομήσει» από την απερχόμενη δημοτική αρχή η νέα;

Η απερχόμενη δημοτική αρχή ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Ακόμα και πολίτες που είχαν εμπιστευτεί τον κ. Ξυριδάκη, σήμερα είναι απογοητευμένοι, αφού οι εξαγγελίες του έμειναν στα λόγια. Δεν παράγεται κανένα ουσιαστικό έργο. Το συζητάνε όλο και περισσότερο όλοι, ότι τον έχει παρατήσει πλέον εδώ και καιρό τον δήμο. Κούρασε και κουράστηκε. Στασιμότητα, φαινόμενα αλαζονείας, αδυναμία προγραμματισμού, έλλειψη οράματος. Αυτά θα «κληρονομήσει» η νέα δημοτική αρχή. Και πολλά προβλήματα. Σας ανέφερα ήδη το πιο βασικό. Ο απερχόμενος δήμαρχος μιλάει συνεχώς για μια πόλη. Ε, αυτό είναι το πρόβλημα, ότι πάει να μας κάνει πόλη… Από την άλλη, βέβαια, η νέα δημοτική αρχή θα παραλάβει και αυτά που δεν μπορεί να αλλοιώσει κανείς: την αξεπέραστη φυσική ομορφιά του προαστίου μας, τους εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπους του, την αίγλη του. Και σε αυτά θα βασιστούμε, αυτά επιτέλους θα αξιοποιήσουμε.

Η περιοχή του δήμου σας θεωρείται από τις «προνομιούχες» του Λεκανοπεδίου. Ποια είναι τα προβλήματά της;

Ζούμε πράγματι σε έναν πολύ όμορφο δήμο, που όμως έχει κι αυτός τα προβλήματά του. Τα τελευταία χρόνια, ό,τι δεν πηγαίνει προς το χειρότερο, έχει κολλήσει σε μια μέτρια κατάσταση. Ξέρετε τι κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί κάθε μέρα στον Φάρο; Ξέρετε ότι φτάσαμε να λειτουργεί παράνομα ξενοδοχείο στο Παλιό Ψυχικό και ο δήμος να μην αντιδρά σοβαρά; Εμείς με τους πολίτες το πήραμε πάνω μας… Ξέρετε ότι σε χρόνια έξαρσης της εγκληματικότητας έκλεισαν τα αστυνομικά τμήματα της Φιλοθέης και του Ψυχικού; Και δεν είναι μόνο αυτά. Δρόμοι, πεζοδρόμια, παγκάκια, είναι κακοσυντηρημένα. Παιδικές χαρές το ίδιο. Το πράσινο, αφρόντιστο. Προβλήματα καθαριότητας υπάρχουν σοβαρά. Και κάτι ακόμα, ξέρετε τι μαύρα χάλια έχουν ορισμένα σχολεία των παιδιών μας, ιδίως στο Νέο Ψυχικό; Και, γενικότερα, στον δήμο μας τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο φαντάζονται ίσως πολλοί. Ξέρετε πόσος κόσμος έχει χτυπηθεί από την κρίση; Και πόσο έχουν επιβαρυνθεί όλοι; Και, εν πάση περιπτώσει, ο καθένας στη ζωή του πασχίζει για το καλύτερο. Έτσι κι εμείς στον δήμο μας έχουμε τα προβλήματά μας, προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Αν εκλεγείτε δήμαρχος, ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας;

Καταρτίσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που ήδη συζητιέται πολύ. Έχω όμως δεσμευτεί στους συμπολίτες μου ότι δεν θα μείνει στα λόγια. Δεν λέμε πολλά, αλλά όσα λέμε μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Και μάλιστα με αποτελέσματα ορατά από τους πρώτους έξι μήνες. Δεν λέω φυσικά ότι θα τα λύσουμε όλα σε 180 μέρες, αλλά θα γίνει σαφές ότι κάτι κινείται. Ιδίως σε πέντε τομείς:
• Να προστατεύσουμε τη φυσιογνωμία του προαστίου μας. Σφράγισμα κάθε παράνομης εμπορικής και επαγγελματικής δραστηριότητας. Χωρίς χρονοτριβή.
• Να ασκήσουμε πίεση για την επαναλειτουργία ενός ακόμη αστυνομικού τμήματος. Έχουμε δυνάμεις. Θα τις κινητοποιήσουμε.
• Να βελτιώσουμε την καθαριότητα στον δήμο μας. Με συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας και ανανέωση του στόλου απορριμματοφόρων του δήμου. Και, επιτέλους, απόλυτη αξιοποίηση των ανταποδοτικών τελών για την καθαριότητα.
• Να φροντίσουμε το πράσινο. Με συστηματικό κλάδεμα και καλλωπισμό των δέντρων. Με φροντισμένους κοινόχρηστους χώρους.
• Και, βέβαια, να δώσουμε την καθημερινή «μάχη των κακοτεχνιών και της λακκούβας». Μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά είναι πολύ ουσιαστικό.

Εκτός από τις βασικές προτεραιότητές σας, ποιο είναι το όραμά σας για τον δήμο;

Το να ζούμε σε ένα Προάστιο-Πρότυπο! Πρότυπο στην ανάδειξη της φυσικής του ομορφιάς. Πρότυπο στη λειτουργία και διαχείρισή του. Πρότυπο στις υπηρεσίες και παροχές προς τους δημότες. Πρότυπο στην κοινωνική μέριμνα, στη στήριξη των δημοτών. Πρότυπο ασφάλειας. Πρότυπο πολιτισμού. Πρότυπο παντού, πρότυπο για όλους. Και να προχωράμε μπροστά όλοι μαζί, Φιλοθέη, Νέο και Παλιό Ψυχικό, χωρίς παιδιά και αποπαίδια!

Πόσο νομίζετε ότι διαχέεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές η πόλωση στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Πάντα πίστευα ότι οι δημοτικές εκλογές δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται από έντονες αντιπαλότητες και πόλωση. Και γι’ αυτόν τον λόγο και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία τήρησα ήπιους τόνους. Ο κόσμος θέλει να του λύσουμε τα προβλήματά του, όχι να τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Όσο για την πολιτική, έχω ασφαλώς τις απόψεις μου –είναι γνωστές άλλωστε στους συμπολίτες μου–, αλλά στον δήμο τούς βλέπω όλους το ίδιο, δεν τους χωρίζω ανάλογα με το κόμμα που ψηφίζουν. Είμαι απόλυτος σε αυτό.

Πόσο θεωρείτε ότι θα βαρύνει το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Η απλή αναλογική μπορεί να βοηθά την αντιπροσωπευτικότητα, αλλά δυσκολεύει την κυβερνησιμότητα του δήμου. Υπάρχει ενδεχόμενο να εκλεγεί ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο στην πράξη να μην μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Εγώ πιστεύω στη συναίνεση και το έχω αποδείξει. Εντοπίζω όμως και τους κινδύνους. Το να ορίζει ο δήμαρχος, για παράδειγμα, αντιδημάρχους και από άλλες παρατάξεις είναι θετικό, αρκεί να γίνεται επειδή πιστεύει στη σύνθεση απόψεων και όχι αναγκαστικά, επειδή δεν επαρκούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος νόμος, με τα στραβά του, είναι πραγματικότητα. Οι πολίτες, λοιπόν, θα πρέπει να εκλέξουν έναν δήμαρχο με ικανότητα να συνεργάζεται και να συνθέτει. Ο απερχόμενος δήμαρχος έχει δείξει ως τώρα το ακριβώς αντίθετο.

Αν κάποιος δημότης σάς ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει, τι θα του απαντούσατε;

Ξέρετε, εμείς στη Φιλοθέη και στο Ψυχικό είμαστε περήφανοι για το προάστιό μας. Αλλά θέλουμε και το καλύτερο δυνατό. Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με τα λίγα και με τη νοοτροπία «έλα, μωρέ, να περνάει ο καιρός…». Θα του απαντούσα, λοιπόν, να μας εμπιστευτεί για να ξεφύγουμε από αυτή τη νοοτροπία. Για να προστατεύσουμε τη φυσιογνωμία του προαστίου μας. Για να μη φτάσουμε να ζούμε σε μια πόλη, όπως λέει ο κ. Ξυριδάκης, αλλά να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα Προάστιο-Πρότυπο.