Ηλίας Ζάχαρης: Την Κυριακή στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός! - Free Sunday
Ηλίας Ζάχαρης: Την Κυριακή στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός!
Ηλίας Ζάχαρης, υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών

Ηλίας Ζάχαρης: Την Κυριακή στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός!

Αισιόδοξος ότι για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1960 μπορεί να μην εκλεγεί δήμαρχος από την Αριστερά στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών εμφανίζεται ο 35χρονος υποψήφιος δήμαρχος Ηλίας Ζάχαρης, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τον επί 25 χρόνια δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη και τον εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Λάζαρο Ωραιόπουλο.

Κύριε Ζάχαρη, τι καταλάβατε από την προεκλογική εκστρατεία που ολοκληρώθηκε χθες;

Ότι αν θέλεις να κερδίσεις, πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις όλα τα εμπόδια που βρίσκεις μπροστά σου, όταν αυτοί που έχουν στα χέρια τους την εξουσία –είτε κυβέρνηση είτε διοίκηση σε δήμο– είναι ανέντιμοι.

Πρώτη φορά είστε υποψήφιος;

Όχι, τέταρτη.

Μικρός δεν είστε για τέταρτη υποψηφιότητα;

Μικρός ήμουν στην πρώτη, το 2006, ήμουν μόλις 21 ετών και έξι μηνών. Μου λένε ότι ήμουν ο νεότερος σύμβουλος που εκλέχτηκε ποτέ σε δήμο στην Ελλάδα, αλλά δεν το έψαξα ποτέ. Δεν υπάρχουν και αρχεία, όπως αυτά στην Αγγλία που λένε «έπαιξε στην Εθνική τόσων ετών και τόσων ημερών».

Κι έκτοτε είστε διαρκώς στην αντιπολίτευση…

Όχι, έχω κάνει δύο θητείες στην αντιπολίτευση και μία θητεία στη διοίκηση, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο εκλέχτηκα το 2014. Μάλιστα ο Απόστολος, ως γιος παλιού πυροσβέστη, μου είχε αναθέσει την πολιτική προστασία και πρέπει να σας πω ότι πολλά βράδια δεν είχα κοιμηθεί και καταλαβαίνω απόλυτα τι ακριβώς έγινε στο Μάτι. Δεν λέω για ευθύνες, λέω για το πώς κινητοποιείται ένας μηχανισμός.

Και γιατί δεν μείνατε και το 2014 στον δήμο;

Θα ήθελα απλώς να σας πω ότι της εκλογής προηγείται πάντοτε η προσωπική αξιοπρέπεια. Το ότι σιώπησα γιατί δεν ήθελα να κάνω κακό στο κόμμα μου τα λέει όλα. Δεν θα ήθελα να πω κάτι επιπλέον για το θέμα.

Πειράζει που δεν κατάλαβα;

Εμένα μου αρκεί που κατάλαβαν οι συνδημότες μου και με έστειλαν πρώτο σε σταυρούς από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Απέναντί σας έχετε έναν θρύλο της αυτοδιοίκησης, τον Σίμο Δανιηλίδη, με έξι συνεχείς εκλογές.

Οι προπονητές λένε ότι κάθε νίκη σε ένα σερί μάς φέρνει πιο κοντά στην πρώτη ήττα.

Είναι θρύλος όμως…

Για μένα, ο Σίμος είναι ένα μεγάλο σχολείο. Έμαθα απέναντί του τι δεν θα κάνω ποτέ για να διατηρήσω την εξουσία. Έμαθα πώς δεν θα γίνω Σίμος.

Σας πειράζουν οι πολλές θητείες;

Με πειράζει η λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Εγώ, που είμαι και θρησκευόμενος, δεν πιστεύω ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αντίθετα πιστεύω ότι τα μέσα μπορεί να ακυρώσουν τον σκοπό. Η δημοκρατία είναι διαδικασία, όπως έμαθα στο Μεταπτυχιακό μου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Από πολλούς άκουσα, όμως, ότι έκανε έργο.

Η αλήθεια είναι ότι όταν ανέλαβε, στα 35 του, είχε καλή διάθεση και ιδέες. Κάτι άφησαν οι πρώτες του θητείες. Θα έλεγα ότι μας κόστισαν ακριβότερα απ’ ό,τι άξιζαν αυτά που άφησε, αλλά κάτι έκανε. Μπορεί να μην ήξερε από αγορά. Ο ευρύτερος χώρος της Αριστεράς δεν συμπαθεί την αγορά.

Μετά;

Μετά έπρεπε να διασφαλίζει την επανεκλογή. Εκλέχτηκε έξι φορές, τις πέντε ήταν με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, δηλαδή ήταν ο επίσημος κυβερνητικός υποψήφιος, και μία ήταν το 2006, στην πρώτη μου εκλογή, όταν σε όλη την Ελλάδα επιλέξαμε να κάνουμε συνεργασία με την Αριστερά, η οποία δεν επιβραβεύτηκε στην κάλπη.

Παρένθεση, πριν επιστρέψω στον κ. Δανιηλίδη: Πώς σας φάνηκαν οι Αριστεροί με τους οποίους συνεργαστήκατε;

Αυτοί με τους οποίους συνεργάστηκα από τον τότε Συνασπισμό έγιναν φίλοι μου, έχουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, ήταν όλοι μορφωμένοι και έντιμοι και πρέπει να σας πω ότι κανένας τους σήμερα δεν είναι στέλεχος στον κυβερνητικό μηχανισμό, ούτε είναι σήμερα υποψήφιος. Ήταν και είναι πολύ έντιμοι άνθρωποι για να αντέξουν την ηθική κατρακύλα.

Καλή η προσωπική φιλία, αλλά υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα. Εσείς, για παράδειγμα, είστε «μακεδονομάχος». Αυτό μπορεί να σας στερήσει ψήφους.

Ας μου στερήσει ψήφους, αρχές δεν πρόκειται να στερηθώ για να κερδίσω ψήφους. Είμαι καθαρός. Αυτός είμαι και ζητάω την ψήφο σας.

Ας επιστρέψουμε στον κ. Δανιηλίδη. Τι έγινε μετά;

Μετά υπέταξε τα πάντα στον στόχο της επανεκλογής. Δική του ήταν η απόφαση να δημιουργηθεί ένας δήμος-έκτρωμα 13 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ξεκινάει από τα πανεπιστήμια στο κέντρο της πόλης και φτάνει μέχρι το Ασβεστοχώρι. Η μία άκρη από την άλλη απέχει 13 χιλιόμετρα.

Κακό είναι αυτό;

Το κακό και το καλό συναρτάται με το πόσο χρήσιμο είναι στους δημότες. Όταν ήμασταν Δήμος Συκεών, το αλάτι ήταν πάντα στη γωνία στον δρόμο για το ενδεχόμενο να χιονίσει. Από τότε που γίναμε Δήμος Νεάπολης-Συκεών, οι δρόμοι κλείνουν με το παραμικρό χιονάκι.

Κάνει, όμως, κοινωνική πολιτική.

Ναι, πήγε προχθές στα ΚΑΠΗ και συζήτησε για τις εκδρομές τους. Οι εκδρομές είναι μεγάλη υπόθεση για τα ΚΑΠΗ, γιατί συγκινούν τις μεγαλύτερες γενιές όταν έχουν αφυπηρετήσει, αλλά είναι δουλειά για επαγγελματία τουριστικό πράκτορα, όχι για δήμαρχο. Εμείς θα στέλναμε δέκα τουριστικούς πράκτορες να προτείνουν και να συζητήσουν μαζί τους.

Έχει, όμως, καλούς παιδικούς σταθμούς.

Καλούς, αλλά λίγους. Ξέρετε πόσα παιδιά του δήμου μας δεν βρήκαν θέση πέρυσι; Δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες. Αυτές οι οικογένειες πλήρωσαν από την τσέπη τους. Εμείς λέμε ότι όλες οι οικογένειες θα έχουν θέση στους παιδικούς σταθμούς. Κι όταν καλύπτονται οι θέσεις, θα τους δίνουμε κουπόνι. Η εργασία και των δύο γονέων πρέπει να διευκολύνεται με κάθε τρόπο.

Νομίζω ότι αυτό το είπε ο Μητσοτάκης στη Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Ομολογώ ότι δεν το εισηγήθηκα εγώ, αλλά για μας θα είναι μεγάλη βοήθεια να το έχει η ΝΔ στο πρόγραμμά της, γιατί έχουν τις τεχνικές και επιστημονικές δυνατότητες να μελετήσουν καλύτερα το θέμα.

Τι θα κάνετε όταν μεγαλώσετε, κύριε Ζάχαρη;

Με βλέπετε μικρό;

Τώρα τι να σας πω; Ο Μακρόν έγινε Πρόεδρος στα 39 του.

Και ο Τσίπρας αρχηγός κόμματος στα 34.

Τι θα κάνετε, λοιπόν, αν εκλεγείτε;

Πρώτον, θα διοικήσω με σύνεση και επιδιώκοντας ευρείες συνεργασίες. Δεύτερον, θα αποκαταστήσω το πνεύμα της ασφάλειας, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τότε που καταργήθηκε το Α.Τ. Νεάπολης. Τρίτον, θα διασφαλίσω ότι καμία δημοτική ενότητα του δήμου δεν θα έχει λιγότερες υπηρεσίες από τις άλλες. Και, τέταρτον, θα περνάω μία φορά στους τρεις μήνες απ’ όλες τις γειτονιές του δήμου. Εγώ, ξέρετε, εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, έκανα επιχείρηση. Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω, που λέει κι ο Βασίλης Καρράς, θα κάνω το παν ώστε οι συνδημότες και φίλοι μου να ζουν καλύτερα. Και μέσα σε αυτούς κι εγώ και η οικογένειά μου.

Και αν η ΝΔ σας τραβήξει το αυτί;

Σε αυτή την παράταξη ανήκουμε επειδή θέλουμε, όχι επειδή μας δίνει θέσεις και αξιώματα. Αυτά τα κερδίζουμε μόνοι μας.

Τι θέλετε να πείτε, λοιπόν, κλείνοντας στους συνδημότες σας σήμερα;

Ότι την Κυριακή ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός!