Στέλλα Μπίζιου: Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί ακόμα να διαβάσει τη νέα πραγματικότητα - Free Sunday
Στέλλα Μπίζιου: Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί ακόμα να διαβάσει τη νέα πραγματικότητα

Στέλλα Μπίζιου: Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί ακόμα να διαβάσει τη νέα πραγματικότητα

Την ικανοποίησή της από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και από τα όσα διημείφθησαν στη Βουλή κατά την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, εξέφρασε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Στέλλα Μπίζιου.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε τι αποκομίσατε από την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Αποκόμισα αυτό που αποκόμισε και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η οποία παρακολούθησε την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία χωρίς να είναι τυφλωμένη από κομματικό πάθος: το σχέδιο ανόρθωσης της χώρας, αποτυπωμένο σε ένα πρόγραμμα που θέτει μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα, έχοντας ως στόχο την πλήρη ανατροπή των συνθηκών που δημιουργούν τις χρόνιες παθογένειες, οι οποίες εντέλει είναι αυτές που κρατούν τη χώρα δέσμια του χθες. Είδα έναν συγκροτημένο και σοβαρό πρωθυπουργό, ο οποίος μετέτρεψε το όραμά του και τη Συμφωνία Αλήθειας που υπέγραψε με τον ελληνικό λαό σε ένα σχέδιο ικανό να σπάσει τα δεσμά της χώρας με τη χρεοκοπία και να προσφέρει στους Έλληνες πολίτες όραμα, όνειρο και αισιοδοξία. Είδα τα μέλη της κυβέρνησης να έχουν αντιληφθεί απολύτως την ιστορική πρόκληση και να παρουσιάζουν τους κεντρικούς άξονες με τους οποίους η χώρα μας θα επανέλθει στη θέση που της ανήκει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι πρώτες και βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ;

Είναι αυτές που περιέγραψε με σαφήνεια και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ο πρωθυπουργός της χώρας. Προτεραιότητες που έχουν ως στόχο τη δημιουργία μιας άλλης Ελλάδας. Αποστολή μας είναι να φέρουμε επενδύσεις. Να μειώσουμε τους φόρους. Να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη, ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία. Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μέσω της παιδείας. Να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατέψουμε τους εργαζόμενους. Να πολεμήσουμε τον φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας. Να προσφέρουμε καλή δημόσια υγεία σε αυτούς που τη χρειάζονται. Όλα αυτά με γρήγορες ενέργειες, απαντώντας σε πολλές και διαφορετικές ανάγκες: από τη σωστή συλλογή και αξιοποίηση των σκουπιδιών έως την ελεύθερη ενημέρωση και την πολιτιστική μας αναβάθμιση.

Τι απαντάτε στην κριτική που η αντιπολίτευση άσκησε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης;

Η κοινοβουλευτική διαδικασία ενδυναμώνεται και τελικά ευνοείται η δημοκρατία και η ίδια η χώρα όταν η αντιπολίτευση ασκεί υπεύθυνα τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση πως ο στόχος θα πρέπει να είναι κοινός: η πρόοδος της χώρας και των πολιτών της. Προφανώς ο κ. Τσίπρας αδυνατεί ακόμα να διαβάσει τη νέα πραγματικότητα. Δεν έχει αντιληφθεί πως ηττήθηκε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε διάστημα ενός μηνός, επειδή οι Έλληνες πολίτες τον έκριναν ως «λαοπλάνο» και υπεύθυνο για την επιδείνωση των συνθηκών του βιοτικού τους επιπέδου. Ως τον άνθρωπο που γυρνούσε τον τόπο πίσω, στις μαύρες σελίδες του παρελθόντος μας, και όχι ως εκείνον που θα μπορούσε να εμφυσήσει το όραμα του μέλλοντος. Αυτό που αρνείται να αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας είναι πως το εκλογικό σώμα έδωσε εντολή διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, για να εφαρμόσει αυτό ακριβώς το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο δρόμος του κ. Τσίπρα προς την πολιτική ενηλικίωση θα είναι μακρύς…

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κυβέρνηση Α.Ε.», αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχήμα. Το σχόλιό σας;

Οι λεκτικές πομφόλυγες αδυνατούν να διαβάλουν πλέον την πραγματικότητα. Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η κυβέρνησή μας έδειξε δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα της, την ετοιμότητα και τη διάθεσή της για δουλειά. Η σύνθεσή της έγινε χωρίς πολιτικές αναστολές και κομματικές παρωπίδες. Για να είναι, όπως έλεγε ο πρωθυπουργός, μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Συνδυάζει την πείρα με την ανανέωση και την πολιτική με τον επαγγελματισμό του τεχνοκράτη που δίνει λύσεις. Μέσα σε λίγες μέρες οικοδόμησε αυτό για το οποίο άλλοι χρειάστηκαν μήνες. Κυβερνητικό σχήμα, γενικές γραμματείες και κρατική πυραμίδα έχουν ήδη στελεχωθεί αξιοκρατικά, πέρα και πάνω από κομματικές ταμπέλες, που ήδη παράγουν αποτελέσματα.

Για να γυρίσουμε λίγο πίσω, περιμένατε τη νίκη και το μέγεθος της νίκης της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου;

Ήμουν απολύτως σίγουρη τόσο για τη νίκη όσο και για το μέγεθός της. Ήταν τα μηνύματα που έρχονταν από κάθε γωνιά του νομού Λάρισας, τον οποίο γύρισα απ’ άκρη σ’ άκρη, που δεν άφηναν την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό που συνέβη τελικά το βράδυ της 7ης Ιουλίου.

Τι σας «άφησε» η μακρά προεκλογική περίοδος;

Σίγουρα ένα αίσθημα ικανοποίησης, αλλά και προσωπικής δικαίωσης. Ικανοποίησης γιατί μετά από τόσα χρόνια επικράτησης του λαϊκισμού και των ψεύτικων και απατηλών υποσχέσεων νίκησε ο ορθός λόγος και το μετρημένο και κοστολογημένο σχέδιο που αφορά την επόμενη μέρα για τη χώρα μας. Προσωπικής δικαίωσης γιατί με την ψήφο τους οι Λαρισαίοι πολίτες μού έδωσαν την εντολή να τους εκπροσωπήσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως την πρώτη γυναίκα βουλευτή της ΝΔ στον νομό. Αυτό είναι όχι μόνο ένα μεγάλο αίσθημα τιμής αλλά ταυτοχρόνως και ένα βαρύ αίσθημα ευθύνης απέναντί τους.

Πλέον είστε βουλευτής Λάρισας με τη ΝΔ, και μάλιστα η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στον νομό. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους συμπολίτες σας;

Επιλέγω αυτή την ώρα να στείλω ένα μόνο μήνυμα: ο αγώνας για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της αξιοκρατίας και των ίσων και πολλών ευκαιριών είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους. Αφορά πρωτίστως την πολιτική τάξη της χώρας, αφορά όμως και όλους τους πολίτες ξεχωριστά. Οι παθογένειες της χώρας μας δεν αντιμετωπίζονται μόνο με την κατάθεση και εφαρμογή νομοσχεδίων και επιτυχημένων πολιτικών πρακτικών. Αντιμετωπίζονται με την αλλαγή κουλτούρας, κάτι το οποίο οφείλουμε εμείς, ιδίως οι νέοι πολιτικοί, να το αποδεικνύουμε καθημερινά διά του προσωπικού μας παραδείγματος. Άλλωστε είναι αυτό που ζήτησε ξεκάθαρα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: λίγα λόγια, πολλή δουλειά και αλλαγή παραδείγματος.