Τζιτζικώστας:«Η απάντηση στα προβλήματα που έχει η χώρα δεν είναι οι εκλογές» - Free Sunday
Τζιτζικώστας:«Η απάντηση στα προβλήματα που έχει η χώρα δεν είναι οι εκλογές»

Τζιτζικώστας:«Η απάντηση στα προβλήματα που έχει η χώρα δεν είναι οι εκλογές»

Την πεποίθησή του ότι αμέσως μετά την πανδημία οι πολίτες θα χρειαστούν ένα «δίχτυ προστασίας» εκφράζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει το «δίχτυ» σε συνεργασία με τις περιφέρειες, για τις οποίες προβλέπει ότι στη νέα εποχή θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο.

Η απάντηση στα προβλήματα της χώρας είναι η σταθερότητα, η αποτελεσματικότητα και η συνεργασία, λέει ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η χώρα θα βιώσει το 2021 «μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα φτάσει σε κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της χώρας».

Με την αφορμή της συζήτησης για το κλείσιμο της παραλίας στη Θεσσαλονίκη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απαντά σε όσους ανησυχούν για το ενδεχόμενο η δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να κινδυνεύσει από την υγειονομική κρίση ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δίλημμα.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο κ. Τζιτζικώστας διαβεβαιώνει ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να δουλέψει με ασφάλεια η τουριστική βιομηχανία και τονίζει ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στο υγειονομικό σκέλος».

Αναφορικά με τη συνολική δουλειά της περιφέρειας, ο περιφερειάρχης κάνει μια αναλυτική παρουσίαση των δράσεων που αναπτύχθηκαν από τις 26 Φεβρουαρίου, που βρέθηκε το πρώτο κρούσμα, και μετά και σημειώνει ότι «η πανδημία όχι μόνο δεν σταμάτησε τη δουλειά μας αλλά μας έκανε ακόμα πιο δυνατούς, πιο δημιουργικούς και πιο παρεμβατικούς».

Ποια ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα για τη λειτουργία της περιφέρειας τα οποία ανέδειξε η καραντίνα και πώς αντιμετωπίστηκαν;

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κληθήκαμε πρώτοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς, όπως κι εσείς θα θυμάστε, το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Φεβρουαρίου. Κινητοποιήσαμε όλες τις δομές της περιφέρειας και σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τους ειδικούς πήραμε όλα τα μέτρα που προβλέπονταν από τα πρωτόκολλα, ώστε να «στεγανοποιήσουμε» την περιφέρεια και να μην υπάρξει εξάπλωση της νόσου. Η ετοιμότητα που δείξαμε δεν ήταν καθόλου αυτονόητη, καθώς επρόκειτο για μια νέα απειλή, που τον Φεβρουάριο ήταν ακόμα πιο άγνωστη απ’ ό,τι σήμερα.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προσαρμόσαμε τη δουλειά μας στα νέα δεδομένα με συνεχείς τηλεδιασκέψεις, εφαρμογή της τηλεργασίας και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες. Θα έλεγα πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το δίμηνο αυτό μετατράπηκε σε e-περιφέρεια. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστήριξε σταθερά και στην πράξη τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους άντρες και τις γυναίκες της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, ενισχύοντάς τους με όλα τα είδη ατομικής προστασίας, όπως ειδικές στολές, μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Ενισχύσαμε επίσης τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία με 24 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Και βέβαια συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας με υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεφωνικής κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης και διανομή πόρτα πόρτα τροφίμων και έτοιμων γευμάτων καθημερινά σε 17.000 συμπολίτες μας στην Κεντρική Μακεδονία.

Μαζί με όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και φυσικά τους συμπολίτες μας, που έδειξαν μεγάλη προσήλωση στον κοινό στόχο, φτιάξαμε μια ανθρώπινη αλυσίδα ανάσχεσης του ιού. Άρα η πανδημία όχι μόνο δεν σταμάτησε τη δουλειά μας αλλά μας έκανε ακόμα πιο δυνατούς, πιο δημιουργικούς και πιο παρεμβατικούς. Κι αυτό είναι κάτι που θα αξιοποιήσουμε και στην επόμενη φάση.

Έχετε σχηματίσει εικόνα για τα προβλήματα της επιστροφής της «κανονικότητας»;

Τα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, θα είναι πολλά και σύνθετα και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και σε πλήρη συνεργασία. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε ήδη κινηθεί και δεν περιμένουμε να δούμε τον αντίκτυπο της πανδημίας για να πάρουμε τα πρώτα μέτρα. Πραγματοποιώντας δεκάδες τηλεδιασκέψεις με όλους τους φορείς, τα επιμελητήρια, τον επιχειρηματικό κόσμο, έχουμε καταρτίσει έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα, ενώ πήραμε ήδη και τα πρώτα μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας και επιτάχυνσης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε και δέσμη δράσεων εξωστρέφειας και προβολής για τον τουρισμό, που είναι βέβαιο πως θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελούν για εμάς –και το έχουμε αποδείξει ως πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ– έναν πολύ σημαντικό πυλώνα στήριξης για την επόμενη μέρα.

Κανείς ακόμα δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα το βάθος της ύφεσης και τον πραγματικό της αντίκτυπο. Είμαστε μόνο στην αρχή, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του ούτε σε αυτή την κρίση.

Η περιφέρεια στηρίζεται πολύ στον τουρισμό από τις γειτονικές χώρες. Θα επιδιώξετε να συμπεριληφθεί γενική ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις οδικές μεταφορές ή θα προσπαθήσετε να το επιλύσετε σε διμερές επίπεδο;

Ήμουν ο πρώτος που πριν από δύο εβδομάδες έθεσε δημοσίως το θέμα του οδικού τουρισμού, που για εμάς εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα, σε όλη τη Μακεδονία, είναι κομβικός. Αυτή τη στιγμή όλα είναι στο τραπέζι και αναζητούμε λύσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και διμερώς. Θέλουμε καλό και ποιοτικό τουρισμό που θα έρθει οδικώς απ’ όλη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Και μπορούμε να το πετύχουμε. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να δουλέψει με ασφάλεια η τουριστική βιομηχανία. Τονίζω την ασφάλεια, καθώς δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στο υγειονομικό σκέλος.

Τα σύνορα δεν έκλεισαν για τις μεταφορές προϊόντων. Έχετε εικόνα τι αποτελέσματα είχε αυτό στις εξαγωγές και τις εισαγωγές προϊόντων; Πώς δούλεψε το λιμάνι; Τι μπορεί να γίνει με τα αγροτικά προϊόντα της περιφέρειας;

Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό ώστε όλες οι βασικές λειτουργίες, όπως είναι η τροφοδοσία, να μη σταματήσουν, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας. Και το καταφέραμε. Δεν υπήρξαν ελλείψεις στην αγορά. Για να γίνει αυτό, υπήρχαν άνθρωποι, οι καθημερινοί αληθινοί ήρωες, που δούλευαν αδιάκοπα για να σταθεί η χώρα όρθια. Τους χρωστάμε πολλά.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα της κρίσης, για το οποίο έχουμε στοιχεία, δεν είχαν μεγάλες διακυμάνσεις. Άλλωστε η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων και θα συνεχίσουμε να διαφημίζουμε τα προϊόντα μας διεθνώς, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία. Στο λιμάνι, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και συμβατικού φορτίου για τον μήνα Μάρτιο σημείωσε μείωση της τάξης του 11% και 2,5% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2019, ενώ για τον Απρίλιο η διακίνηση από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων και το Συμβατικό Λιμάνι αναμένεται να μειωθεί κατά 12% και 24%.

Η κυβέρνηση δείχνει ικανοποιημένη από τη βελτίωση στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών. Εσείς είχατε παρόμοιες βελτιώσεις;

Αναμφίβολα, είναι από τα θετικά που μας κληροδοτεί η κρίση. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάναμε πολλά βήματα αυτούς τους δύο δύσκολους μήνες, όπως οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που σας ανέφερα, αλλά και άλλες πολλές δράσεις, όπως διαδικτυακές συναυλίες και ειδικές εκπομπές υποστήριξης και δημιουργικής απασχόλησης για τους συμπολίτες μας. Προφανώς και οι δυνατότητες αυτές θα αξιοποιηθούν και μετά την πανδημία. Ειδικά εκεί που εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Επειδή όμως θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω πως τα πάντα πρέπει να αντικατασταθούν από την τεχνολογία. Η αίσθηση μιας πραγματικής συναυλίας, μιας θεατρικής παράστασης, ενός αθλητικού γεγονότος, είναι αναντικατάστατη. Και γι’ αυτό προτρέπω τους συμπολίτες μου: προσέχουμε, τηρούμε τα μέτρα, ώστε σύντομα να απολαύσουμε και πάλι αυτές τις αναντικατάστατες και διαχρονικές απολαύσεις της ζωής.

Τι κενά διαπιστώσατε σε ό,τι αφορά τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων; Για παράδειγμα, η απόφαση για την παραλία ήταν μια εύκολη διαδικαστικά απόφαση;

Κενά με την έννοια που το λέτε δεν υπήρξαν, πάρα το γεγονός ότι έπρεπε όλα να τα κάνουμε πολύ γρήγορα. Πήραμε, λοιπόν, άμεσα αποφάσεις για το συλλογικό καλό. Όσον αφορά την περίπτωση της παραλίας, δεν σας κρύβω ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση, ήταν όμως αναγκαία και εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε σωστή, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων έχει κάτω από 200 κρούσματα. Μου δίνετε, ωστόσο, την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες και το διαπιστώνω καθημερινά στην επικοινωνία μου με Ευρωπαίους αξιωματούχους με την ιδιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Αναφέρομαι στην αγωνία πολλών για το δίλημμα μεταξύ υγείας και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της δημοκρατίας μας. Για μένα δεν υπάρχει κανένα δίλημμα! Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Δεν μπαίνουν στη ζυγαριά αυτά τα δύο! Η δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ούτε κινδυνεύει ούτε θα κινδυνεύσει από την υγειονομική κρίση. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής κουλτούρας και της ταυτότητας μας.

Εσείς στο παρελθόν έχετε επιβεβαιώσει τις μεγάλες διαφορές από τους αντιπάλους σας που προεκλογικά εντόπιζαν οι δημοσκοπήσεις. Θα είχατε επιφυλάξεις στο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ζητήσει επιβεβαίωση της επιδοκιμασίας που του δείχνει η κοινωνία;

Διαχρονική μου θέση είναι ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται στο τέλος της εκάστοτε κυβερνητικής θητείας, όπως ακριβώς ορίζεται από το Σύνταγμά μας. Επίσης, δεν πιστεύω πως η απάντηση στα προβλήματα που έχει η χώρα είναι οι εκλογές, αλλά η σταθερότητα, η αποτελεσματικότητα και η συνεργασία. Και νομίζω πως η κυβέρνηση, σε άμεση συνεργασία με τις περιφέρειες, που αναπόφευκτα θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στη νέα πραγματικότητα, μπορούμε άμεσα να δημιουργήσουμε το δίχτυ προστασίας που χρειάζονται οι πολίτες και η οικονομία μας για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και ταυτόχρονα να βάλουμε τις βάσεις για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη το 2021, που θα φτάσει σε κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της χώρας.