Μείωση στις τιμές στο Β.Αιγαίο λόγω των ειδικών συνθηκών, εξαγγέλλει ο περιφερειάρχης - Free Sunday
Μείωση στις τιμές στο Β.Αιγαίο λόγω των ειδικών συνθηκών, εξαγγέλλει ο περιφερειάρχης

Μείωση στις τιμές στο Β.Αιγαίο λόγω των ειδικών συνθηκών, εξαγγέλλει ο περιφερειάρχης

Την άποψη ότι οι ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότερο για την προσέλκυση τουριστών και την προώθηση της προβολής των διαφόρων περιοχών εκφράζει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την προβολή των νησιών της περιφέρειάς του σε όλη την Ελλάδα.

Το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός κινητοποιούμενος για προσέλκυση τουριστών, επισημαίνει ο κ. Μουτζούρης, ο οποίος παραδέχεται ότι υπάρχουν τμήματα των νησιών που έχουν υποβαθμιστεί από τη φιλοξενία μεταναστών, αλλά διαβεβαιώνει ότι άλλα τμήματα δεν έχουν θιγεί, λόγω αποστάσεως από τα κέντρα ταυτοποίησης και από τους χώρους αποβιβάσεων από την Τουρκία.

Ο περιφερειάρχης και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκφράζει την ελπίδα του ότι θα επαναληφθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Τουρκία, η οποία έχει διακοπεί λόγω της πανδημίας, και ευχαριστεί τις έξι προσωπικότητες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στα διαφημιστικά σποτ προβολής της περιφέρειας.

Το περιεχόμενο της φετινής καμπάνιας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με τίτλο «Πάμε Βόρειο Αιγαίο για διακοπές αλλιώς», έχει ως στόχο την προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού.

 

Η στροφή σας στον εσωτερικό τουρισμό σημαίνει ότι η εικόνα που έχετε είναι ότι δεν πρόκειται να έρθουν τουρίστες από το εξωτερικό;

Oι νήσοι του Βορείου Αιγαίου ανέκαθεν προσέλκυαν τουρίστες από το εσωτερικό, τουρίστες με ενδιαφέροντα πολιτισμικά, θρησκευτικά, γαστρονομικά, περιβαλλοντικά, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Με δεδομένη τη μεγάλη αβεβαιότητα φέτος για τον εξωτερικό τουρισμό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, κρίναμε ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό. Επιθυμούμε πολύ τον εξωτερικό τουρισμό και είναι χαρακτηριστικό ότι στην όμορφη Σάμο άνω του 90% των εισερχόμενων τουριστών είναι από το εξωτερικό, όμως υπάρχει αβεβαιότητα γι’ αυτόν, έτσι δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού.

 

Εσείς προσκαλείτε τουρίστες, αλλά πώς θα έρθουν; Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι ακριβές και από τη Βόρεια Ελλάδα και δύσκολες…

Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι επίσης καλή, με τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως διασυνδέσεως με Καβάλα, η οποία έχει καταστεί κόμβος επικοινωνιών λόγω της Εγνατίας Οδού, και καθημερινώς με Πειραιά. Τα πλοία είναι πολύ καλής ποιότητας.

 

Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος το τουριστικό προϊόν είναι πιο ακριβό…

Είναι λανθασμένες οι πληροφορίες για ακριβό τουριστικό προϊόν φέτος στις νήσους του Βορείου Αιγαίου. Ανέκαθεν η διαμονή και η διατροφή ήταν σχετικώς φθηνή σε σχέση με άλλες νήσους. Ειδικά φέτος υπάρχει περαιτέρω μείωση στις τιμές λόγω των ειδικών συνθηκών. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου είναι ένας παράδεισος γαστρονομίας. Η βρώση και πόση ιδιαίτερων εδεσμάτων και ποτών είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους. Έχουν brand name στον τομέα αυτόν.

 

Επίσης, ακούγονται από παντού –κι εσείς έχετε εκφράσει– τόσο πολλά παράπονα για την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων των νησιών. Μπορούν να συνυπάρξουν διακοπές και καταυλισμοί και βάρκες με παράνομες αφίξεις στην Ελλάδα;

Είναι γεγονός ότι τμήματα των νήσων Λέσβου, Χίου και Σάμου έχουν επηρεαστεί και υποβαθμιστεί από την εν πολλά έτη παραμονή και διαβίωση υπό άθλιες συνθήκες παράνομων οικονομικών μεταναστών. Υπάρχουν όμως πολύ μεγάλα τμήματα των νήσων τα οποία δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου, λόγω αποστάσεως από τη θέση αποβίβασής τους και από τα ΚΥΤ. Η συνύπαρξη καταυλισμών και κέντρων διακοπών δεν είναι δυνατή. Θα σημειώσω ότι τους τελευταίους μήνες (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος 2020) έχουμε μηδενικές αφίξεις στη Χίο και στη Σάμο και λίγες στη Λέσβο. Ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί αυτό το καθεστώς και ότι θα μηδενιστούν οι αφίξεις στη Λέσβο.

 

Η νόμιμη τουριστική επικοινωνία με την Τουρκία θα διατηρηθεί; Πώς θα ελέγχονται οι εισερχόμενοι;

Επί του παρόντος, λόγω της πανδημίας, δεν λειτουργεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Τουρκία. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσει, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες μας το κρίνουν δυνατό και σκόπιμο. Θέλουμε επισκέπτες από την Τουρκία στις νήσους μας, της χώρας μας. Αποκρούουμε και απορρίπτουμε την όποια διεκδίκηση των ηγετών και/ή πολιτών εις βάρος της χώρας μας. Επιθυμούμε συνθήκες καλής γειτονίας, αντιστεκόμαστε σθεναρά σε κάθε επιθετική ενέργεια.

 

Με τις πρωτοβουλίες των περιφερειαρχών για προβολή των περιφερειών τους δημιουργείται η εντύπωση ενός διαρκούς ανταγωνισμού σε περιφερειακό επίπεδο…

Είμαι αναφανδόν υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της επιχειρηματικότητας, της αναπτύξεως, της προόδου. Θεωρώ ότι οι ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να κινήσουν περισσότερο την «χείρα» τους, ώστε μαζί με την «Αθηνά» (την πολιτεία) να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός κινητοποιούμενος για προσέλκυση τουριστών.

 

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλοί υπαινιγμοί για σπατάλη κάθε φορά που ο δημόσιος τομέας παρεμβαίνει σε ζητήματα προβολής. Εσείς πώς διαχειρίζεστε συνολικά την πρωτοβουλία και τη σχέση με τον ιδιωτικό τομέα του τουρισμού;

Όσον αφορά το κόστος της καμπάνιας μας, σας διαβεβαιώ ότι θα είναι ελάχιστο. Σε όλες τις θέσεις ευθύνης που θητεύσαμε, η διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας ήταν κύριο μέλημά μας. Χαρακτηριστικώς σας αναφέρω ότι οι έξι προσωπικότητες (κ. Αρβανιτάκη, κ. Αυτιάς, κ. Γερμανού, κ. Μερούσης, κ. Ρόκκος, κ. Ντενίση) οι οποίες παρουσιάζουν τα προωθητικά βίντεό μας το έκαναν αφιλοκερδώς και τους ευχαριστώ.