«Στη χώρα μας έχει διαμορφωθεί “διαφορετικό κλίμα” σε σχέση με τους Εβραίους» - Free Sunday
«Στη χώρα μας έχει διαμορφωθεί “διαφορετικό κλίμα” σε σχέση με τους Εβραίους»

«Στη χώρα μας έχει διαμορφωθεί “διαφορετικό κλίμα” σε σχέση με τους Εβραίους»

Την άποψη ότι η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη γίνεται εφικτή χάρη στο «διαφορετικό κλίμα» που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας σε σχέση με τους Εβραίους και όχι χάρη στην ταύτιση απόψεων και συμφερόντων μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ σε πολιτικό επίπεδο εκφράζει ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ο πρώτος εβραϊκής καταγωγής δήμαρχος της χώρας και πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων.

Ο κ. Ελισάφ, ο οποίος είναι καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αποδίδει τη δημιουργία του «διαφορετικού κλίματος» στην καταλυτική συμβολή του πολιτικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των διανοούμενων και των ΜΜΕ, αλλά επισημαίνει ότι το έργο της κατασκευής του Μουσείου του Ολοκαυτώματος συναντά πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων χαρακτηρίζει άριστη τη συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει την εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, και διαβεβαιώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την προστασία και την ανάδειξη της λίμνης των Ιωαννίνων, ενώ παράλληλα αναδεικνύει ως προτεραιότητα για τον νομό Ιωαννίνων την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά, για να μπορέσει να λειτουργήσει ως πραγματικός διευρωπαϊκός κόμβος.

 

Πριν από δέκα μήνες, κατά την επίσκεψή σας στη Θεσσαλονίκη, είχατε εκφράσει τη «διαθεσιμότητα» και τη «βούλησή» σας να σταθείτε αρωγός στο εγχείρημα του Μουσείου Εβραϊκού Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Πριν από τέσσερις μήνες, στην επόμενη επίσκεψή σας, ακούστηκε ότι θα προταθείτε ως μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Μουσείου. Καλύπτει αυτό τη «διαθεσιμότητα» και τη «βούλησή» σας;

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το να συμμετάσχω ως μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Μουσείου Εβραϊκού Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Η παρουσία μου θα σηματοδοτήσει την καταλυτική συμβολή του ελληνόφωνου ρωμανιώτικου εβραϊσμού στην πολυκύμαντη ιστορία των εβραϊκών κοινοτήτων που έζησαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, οι περισσότερες από τις οποίες έπαψαν να υπάρχουν μετά τη «Shoa». Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η μικρή εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος και η οποία επιχειρεί να διατηρήσει ζωντανή την πλούσια παράδοση του ρωμανιώτικου εβραϊσμού και τα μνημεία του.

 

Τι σημαίνει για σας το Μουσείο του Ολοκαυτώματος; Εντάσσεται στο «εντελώς διαφορετικό κλίμα» που πρόσφατα διαπιστώσατε ότι έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας σε σχέση με τους Εβραίους ή είναι πιο κοντά στην ταύτιση απόψεων και συμφερόντων της Ελλάδας και του Ισραήλ σε πολιτικό επίπεδο;

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα συμβάλει με τις πολλαπλές και κυρίως τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες στη διατήρηση ζωντανής της ιστορικής μνήμης της παρουσίας των διαφορετικών εβραϊκών κοινοτήτων στον ελλαδικό χώρο, στην κατανόηση και αποδοχή του «διαφορετικού», καθώς και στη γνώση των συνθηκών που οδήγησαν στη «Shoa», δηλαδή την ολοκληρωτική καταστροφή των Εβραίων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στην πατρίδα μας.

Προφανώς η δημιουργία του συμβαδίζει με ένα «διαφορετικό κλίμα» που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας σε σχέση με τους Εβραίους, με την καταλυτική συμβολή του πολιτικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των διανοούμενων και των ΜΜΕ, και έχει μικρότερη συσχέτιση με την ταύτιση απόψεων και συμφερόντων μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ σε πολιτικό επίπεδο.

 

Έχετε κάποια ερμηνεία γιατί τόσα χρόνια δεν προχωράει; Είναι γραφειοκρατικό το ζήτημα ή εντάσσεται στον «υπόκωφο αντισημιτισμό» στον οποίο είχατε αναφερθεί παλιότερα;

Το εγχείρημα αυτό συναντά πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια. Επιπρόσθετα, έχει απόλυτη ανάγκη γενναίας χρηματοδότησης από πολλαπλές πηγές, ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί και στη συνέχεια να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο του.

 

Έχει αποδώσει ήδη η προσπάθεια τουριστικής προβολής των Ιωαννίνων εκτός Ελλάδας. Ποιο είναι το αφήγημα της προβολής και σε ποια ακροατήρια απευθύνεται;

Η τουριστική μας καμπάνια αυτή την περίοδο είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα που προκλήθηκαν από την πανδημία. Πρώτο ζητούμενο είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Τα Γιάννενα, λοιπόν, απευθύνονται στους Έλληνες τουρίστες αλλά και στους τουρίστες των γειτονικών χωρών ως ένας ασφαλής προορισμός, με δύο μεγάλα νοσοκομεία –το Πανεπιστημιακό αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid–, και με δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης είτε στους ορεινούς όγκους είτε στις εκπληκτικές παραλίες της Ηπείρου.

 

Τα απομονωμένα Γιάννενα βρέθηκαν πριν από λίγα χρόνια στο σταυροδρόμι δύο μεγάλων οδικών αρτηριών. Τι κέρδισε η πόλη και η περιοχή;

Οι δύο μεγάλοι οδικοί άξονες άλλαξαν τον χάρτη των Ιωαννίνων και της Ηπείρου συνολικά. Τα Γιάννενα δεν αποτελούν πλέον μια απομονωμένη περιοχή, αλλά μια πόλη με εύκολη, γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση από τη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα. Οι δύο μεγάλοι οδικοί άξονες έδωσαν νέα ώθηση στην τουριστική κίνηση και δημιουργούν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

 

Ο πρωθυπουργός είπε πρόσφατα ότι τα χρήματα από την Ε.Ε. θα χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να πιάσουν τόπο. Ποιο νομίζετε ότι είναι το έργο το οποίο αν χρηματοδοτηθεί στην περιοχή θα λειτουργήσει ως «αναπτυξιακό μπαζούκας», όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών;

Η περιοχή έχει ανάγκη από την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού με επέκτασή της ως την Κακαβιά, τα ελληνοαλβανικά σύνορα δηλαδή, για να μπορέσει να λειτουργήσει ως πραγματικός διευρωπαϊκός κόμβος. Αυτό αποτελεί έργο προτεραιότητας για ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων. Για τον δήμο μας, θεωρώ ότι προέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα δώσει και πάλι αίγλη στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων.

 

Ο καθηγητής Παθολογίας πόσο ανησυχεί για την εξάπλωση του κορονοϊού από τον συγχρωτισμό στη λίμνη και στους πεζοδρόμους;

Η ανησυχία πάντα υπάρχει. Όχι από τον συγχρωτισμό στη λίμνη και τους πεζοδρόμους, όπου δεν καταγράφονται ιδιαίτερα προβλήματα. Μπορεί ένα τυχαίο γεγονός να προκαλέσει προβλήματα. Ως εκ τούτου, οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

 

Πώς βλέπετε τη διαχείριση της λίμνης και την προοπτική της;

Η λίμνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Γιάννενα. Ήδη λειτουργεί ο Φορέας Διαχείρισης της Παμβώτιδας υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τον οποίο είχαμε άριστη συνεργασία. Εκτιμώ ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και με το νέο καθεστώς που δημιουργεί ο περιβαλλοντικός νόμος. Ο δήμος μας εκτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό έργο, την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων στο σύνολο σχεδόν των παραλίμνιων οικισμών. Έργο που θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία της. Παράλληλα, συνεργάζεται με την περιφέρεια και όλους τους τοπικούς φορείς για παρεμβάσεις αναβάθμισης. Η λίμνη είναι το κόσμημα της πόλης και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την προστασία και την ανάδειξή της.