Γρ.Τάσιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: Πρέπει να δουλέψουμε με όλους - Free Sunday
Γρ.Τάσιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: Πρέπει να δουλέψουμε με όλους

Γρ.Τάσιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: Πρέπει να δουλέψουμε με όλους

Μεγάλη αβεβαιότητα από την εμφάνιση της παραλλαγής Δ του κορονοϊού διαπιστώνει. μιλώντας στη Free Sunday, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Ο κ. Τάσιος τάσσεται σαφώς υπέρ της ανάγκης του εμβολιασμού των εργαζομένων στον κλάδο, διευκρινίζει όμως ότι δεν είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας, ενώ τάσσεται ευθέως και κατά του διαχωρισμού των πελατών σε εμβολιασμένους ή μη, καθώς, όπως λέει, στα ξενοδοχεία εφαρμόζονται πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας και στα σημεία εισόδου της χώρας υγειονομικοί έλεγχοι.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισημαίνει ότι χώρες που είναι παραδοσιακές αγορές, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, θέλουν να αποτρέψουν τους πολίτες από το να ταξιδέψουν και να προσπαθούν να κρατήσουν τα χρήματα των πολιτών τους για την εσωτερική τους οικονομία, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ελληνική αγορά να πληρώσει ανταγωνισμούς μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και ζητά εγρήγορση προκειμένου να προστατευθεί το τουριστικό ΑΕΠ.

 

 

Πόσο αλλάζει την κατάσταση, που φαινόταν να δημιουργείται στον τουρισμό το τελευταίο δίμηνο, η ανησυχία που δημιουργεί η παραλλαγή Δ;

Σίγουρα δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για τις κρατήσεις από τον εισερχόμενο, κυρίως, τουρισμό. Άλλωστε τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας αυτού του κλίματος ανησυχίας, βλέπουμε μια στασιμότητα στις κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο.

 

Θα μπορούσε ο κλάδος να ενταχθεί στα κίνητρα προς τους Έλληνες πολίτες για τον εμβολιασμό;

Θα έλεγα πως ο κλάδος, έμμεσα βέβαια, έχει ενταχθεί στα κίνητρα μέσω του κοινωνικού τουρισμού. Μέσω του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», του προγράμματος «Αγροτικής Εστίας» και αναμένοντας το νέο πρόγραμμα με τις διατακτικές στον ιδιωτικό τομέα που θα υλοποιηθεί με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

 

Είναι ελκυστική η ιδέα της λειτουργίας των μονάδων του κλάδου μόνο για εμβολιασμένους. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα την εξετάζετε;

Έχουμε ανάγκη να δουλέψουμε. Και για να τα καταφέρουμε, πρέπει να δουλέψουμε με όλους. Για αυτό, άλλωστε, εφαρμόζουμε πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας εντός των ξενοδοχείων και υγειονομικούς ελέγχους στα σημεία εισόδου της χώρας.

 

Έχει ακουστεί ότι κάποιες μονάδες, κυρίως μεγάλες, ζητούν εμβολιασμένους εργαζομένους. Ποια είναι η θέση της Ομοσπονδίας;

Εδώ και τρεις μήνες προτείναμε να προτεραιοποιηθεί ο εμβολιασμός για τους ανθρώπους του τουρισμού. Αυτό δεν συνέβη και φτάσαμε στον Ιούλιο και ένα περίπου 25% των εργαζομένων έχει ενδοιασμούς για τον εμβολιασμό. Δεν μπαίνουμε στη λογική της υποχρεωτικότητας, όμως μιλήσαμε με την Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και κάναμε σύσταση για τον εμβολιασμό του προσωπικού. Ας μην ξεχνάμε πως οι επιχειρήσεις έχουν και σημαντικά κόστη, τόσο με το δεύτερο self-test όσο και με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων. Εμβολιασμένος ξενοδοχοϋπάλληλος, με υγεία και ασφάλεια, σημαίνει περισσότερες κρατήσεις, καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για την επιχείρηση και τον ίδιο.

 

 

Πόσο πιστές μένουν οι παραδοσιακές τουριστικές αγορές στη χώρα;

Αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της θετικής εικόνας της χώρας στη διαχείριση της πανδημίας και της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως κορυφαίου παγκόσμιου τουρισμού, φτάσαμε στο σημείο χώρες που είναι παραδοσιακές αγορές να θέλουν να αποτρέψουν τους πολίτες από το να ταξιδέψουν και να κρατήσουν τα χρήματα των πολιτών τους για την εσωτερική οικονομία τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Βρετανία αλλά, ως ένα ποσοστό, και η Γερμανία.

 

Υπάρχει ενδεχόμενο η ελληνική αγορά να πληρώσει ανταγωνισμούς μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών;

Όλα είναι ανοιχτά, γιατί και οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες. Υπάρχει η τουριστική διπλωματία, υπάρχει όμως και η γεωπολιτική διπλωματία. Το έχουμε διαπιστώσει σε πολλά περιστατικά του τελευταίου διαστήματος που πρέπει να μας θέτουν σε εγρήγορση, προκειμένου να προστατεύσουμε το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από το τουριστικό ΑΕΠ.

 

Είναι μεγαλύτερη φέτος η προσφορά κλινών σε σχέση με πέρυσι;

Ναι, είναι μεγαλύτερη. Πέρυσι άνοιξαν περίπου 5.500 ξενοδοχεία, τώρα έχουμε ξεπεράσει ήδη τα 7.000. Και η οριζόντια τάση μεταξύ των συναδέλφων δείχνει πως θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

 

 

Πώς νομίζετε ότι μπορούν να στηριχθούν οι μονάδες που δεν λειτουργούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά;

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως και με ιδιαίτερη έμφαση πως δεν μπορεί κάποιος να μείνει κλειστός και για δεύτερη χρονιά, γιατί πρέπει να τεκμηριώσει και το μέγεθος της ζημιάς του. Τα μέτρα που θα ληφθούν ενδεχομένως μετά τον Σεπτέμβριο, για την όποια ζημιά, θα έχουν να κάνουν με το άνοιγμα και την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, μιας και το 2020 αρκετές επιχειρήσεις, 3 στις 4, ενισχύθηκαν μέσω προγραμμάτων της ελληνικής κυβέρνησης ή από το τραπεζικό σύστημα, στις περιπτώσεις που υπήρχε το κατάλληλο τραπεζικό προφίλ.

 

Θα μπορούσαν τα προγράμματα του ταμείου ανάκαμψης να είναι πιο χρήσιμα για τον κλάδο;

Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ο γενικός τίτλος «τουρισμός» στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο. Θα χρειαστούν εξειδικεύσεις του γενικού πλαισίου που προβλέπει επενδύσεις σε υποδομές, σε περιβαλλοντικά έργα, σε ενεργειακή αναβάθμιση των μονάδων, σε μετασχηματισμό της τουριστικής οικονομίας, στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Ήδη ένα πρόγραμμα το έχουμε μπροστά μας και το έχουμε συζητήσει με το αρμόδιο υπουργείο και είναι το «Εξοικονομώ» των ξενοδοχείων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, στον ορεινό όγκο αλλά και στις πόλεις.