Ροδή Κράτσα: «O εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό σήμα κατατεθέν για την τουριστική ταυτότητα» - Free Sunday
Ροδή Κράτσα: «O εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό σήμα κατατεθέν για την τουριστική ταυτότητα»

Ροδή Κράτσα: «O εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό σήμα κατατεθέν για την τουριστική ταυτότητα»

Τη βεβαιότητά της ότι ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό μπορεί να προσελκύσει επιπλέον επισκέπτες εκφράζει σε συνέντευξή της στη Free Sunday η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κα Ροδη Κράτσα-Τσαγκαροπουλου.

Ανακεφαλαιώνοντας τη μέχρι τώρα κατάσταση, η περιφερειάρχης διαβεβαιώνει ότι τα Ιόνια νησιά, που αποτελούν δημοφιλή προορισμό, δεν έχουν ακόμη νιώσει τις επιπτώσεις του νέου κύματος, αλλά επισημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ανησυχία και αβεβαιότητα.

Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες, διαπιστώνει ότι φέτος υποχώρησαν οι παραδοσιακές αγορές της περιφέρειας, δηλαδή Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, αλλά και νεότερες όπως η Ρουμανία και η Τσεχία, ενώ αυξήθηκαν οι επισκέπτες από Γαλλία, Ολλανδία και Ισραήλ και από το εσωτερικό της χώρας.

Είμαστε πολύ πιο χαμηλά από τις επιδόσεις του 2019 αλλά πιο ψηλά από αυτές του 2020, επισημαίνει, ενώ για το 2022 εκφράζει την αισιοδοξία της, καθώς διαφαίνεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και resorts όσο και για μικρές επιχειρήσεις διάφορων τουριστικών κλάδων που επιδοτεί μέσω ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες από τους δημοφιλείς προορισμούς της περιφέρειάς σας. Είναι εικόνες που ανταποκρίνονται στην οικονομική πραγματικότητα;

Στην πραγματικότητα τα μικρά Covid free αλλά και τα μεγάλα νησιά του Ιονίου είναι μοναδικά με τα φυσικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά χαρίσματά τους. Η οικονομική βέβαια κατάσταση έχει πληγεί από την κρίση Covid-19 με πολλές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας λόγω της υψηλής εξάρτησης από τον τουρισμό, αλλά το τουριστικό μας άνοιγμα είναι και φέτος δυνατό.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στέκεται αρωγός στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των θέσεων απασχόλησης με χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ παράλληλα με τα ειδικά προγράμματα της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, τα οποία κράτησαν ζωντανή την αγορά και την κοινωνία.

 

Πόσο ανέτρεψε τις προσδοκίες σας η επίσπευση του 4ου κύματος της πανδημίας;

Δεν έχουμε ακόμη νιώσει τις επιπτώσεις του νέου κύματος, αλλά σίγουρα μας δημιουργεί ανησυχία και κυρίως αβεβαιότητα. Προετοιμαζόμαστε όμως σταθερά για κάθε ενδεχόμενο.

Με νέα ξενοδοχεία καραντίνας, με ένα συνεχές πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης εργαζομένων και επαγγελματιών για τα υγειονομικά πρωτόκολλα σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας και σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης εξοπλισμού των νοσοκομείων μας και δρομολογεί ένα ευρύ πρόγραμμα κτηριακής και λειτουργικής αναβάθμισης των κέντρων υγείας. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε σε ασφάλεια και αξιοπιστία.

 

Υποχώρησαν οι παραδοσιακές αγορές του τουρισμού στην περιφέρειά σας;

Υποχώρησαν βέβαια οι παραδοσιακές αγορές Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία αλλά και νεότερες, όπως η Ρουμανία και η Τσεχία. Αυξήθηκαν όμως οι επισκέπτες από Γαλλία, Ολλανδία και Ισραήλ και από τον εσωτερικό τουρισμό.

Τα Ιόνια Νησιά παραμένουν πάντα στην πρώτη πεντάδα των δημοφιλέστερων προορισμών της χώρας μας.

Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει επαφές με άλλους προορισμούς για να εμπλουτίσουμε τις πηγές και τις κατηγορίες τουριστών, όπως Κίνα, Αμερική, χώρες του Κόλπου, Μαρόκο κ.ά.

 

Οι συγκρίσεις φέτος είναι δύο ειδών: Με το 2019 και με το 2020. Τι εικόνα έχετε για τη φετινή περίοδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο;

 

Σαφώς είμαστε πολύ πιο χαμηλά από τις επιδόσεις του 2019 αλλά πιο ψηλά από αυτές του 2020, ενώ αυξάνεται και η διάρκεια παραμονής. Υπάρχουν περιοχές μέσα στα νησιά με 80% πληρότητα αλλά και άλλες που υποφέρουν λόγω εξάρτησης από τον αγγλικό τουρισμό, που φέτος δυσκολεύεται να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Δηλαδή η κατάσταση δεν είναι ίδια παντού, γιατί τα νησιά και οι τουριστικές περιοχές τους έχουν διαφορετική δυναμική. Για την πραγματική παρακολούθηση των ροών, τις σωστότερες προβλέψεις αλλά και τη χάραξη πολιτικής, προετοιμάζουμε Παρατηρητήριο Τουρισμού, γιατί τα δεδομένα που συλλέγουμε από διάφορους φορείς είναι αποσπασματικά και ετεροχρονισμένα.

 

Γίνεται μία μεγάλη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους εργαζομένους στον τουρισμό. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει προωθητικό παράγοντα για την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα;

Βέβαια. Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό είναι κατ’ αρχάς ασφάλεια για τους ίδιους, είναι σημαντικός για τη δημόσια υγεία και το τείχος ανοσίας που πρέπει όλοι μαζί να χτίσουμε. Είναι σήμα κατατεθέν επίσης για την τουριστική ταυτότητα και την αξιοπρέπεια του κάθε τουριστικού προορισμού. Εκτός, λοιπόν, από ειδικούς λόγους υγείας, δεν μπορώ να δεχτώ καμία δικαιολογία αποφυγής του εμβολιασμού.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς κάνει εκστρατεία ευαισθητοποίησης και προώθησης των εμβολιασμών στα μέσα ενημέρωσης των νησιών μας.

Ήδη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι πρωταθλήτρια στο ποσοστό εμβολιασμών. Η προσπάθεια συνεχίζεται, γιατί, πέρα από την υγειονομική προστασία, ο συνεπής εμβολιασμός όλων των πολιτών είναι το ζητούμενο για την ασφάλεια πολιτών και τουριστών.

 

Υπάρχουν υπηρεσίες στην περιφέρεια, οι εργαζόμενοι στις οποίες πρέπει να είναι εμβολιασμένοι γιατί έχουν άμεση επαφή με ευπαθείς ομάδες;

Το ποσοστό εμβολιασμών των εργαζομένων στις υπηρεσίες μας σε όλα τα νησιά είναι υψηλό, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη υποχρέωση, γιατί δεν έχουμε άμεση επαφή με ευπαθείς ομάδες και κοινωνικό έργο στο πεδίο.

Αυτό είναι περισσότερο αρμοδιότητα των δήμων.

 

 

Και του χρόνου; Αξίζει να κάνουμε σχέδια, όσο η πανδημία είναι τόσο απρόβλεπτη;

Είμαστε αισιόδοξοι ότι του χρόνου θα έχουμε ανακτήσει την «ελευθερία» μας μέσα από μια συλλογική παγκόσμια προσπάθεια, όπως έχουμε επίσης συνειδητοποιήσει ότι η αξιοπιστία ενός τουριστικού προορισμού θα εξαρτάται πρωτίστως από την υγειονομική ευρύτερα προστασία. Για αυτό, όπως σας είπα, αναβαθμίζουμε τη δημόσια υγεία.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον στα νησιά του Ιονίου είναι έντονο τόσο για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και resorts όσο και για μικρές επιχειρήσεις διάφορων τουριστικών κλάδων που επιδοτεί μέσω ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η παγκόσμια και εγχώρια αγορά μάς εμπιστεύεται.