H μεσαία τάξη έχει κυρίως οικονομικά και μετά πολιτικά χαρακτηριστικά - Free Sunday
H μεσαία τάξη έχει κυρίως οικονομικά και μετά πολιτικά χαρακτηριστικά

H μεσαία τάξη έχει κυρίως οικονομικά και μετά πολιτικά χαρακτηριστικά

Την βεβαιότητα ότι στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είδε κάτι που θα του προκαλούσε ιδιαίτερη ανησυχία και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ευκαιρία να «φτιάξει» την διαφορά, εκφράζει στη Free Sunday, o επικεφαλής των αναλυτών της εταιρίας ερευνών, INTERVIEW, Δημητρης Βασιλειάδης.

Ο κ.Βασιλειάδης εκτιμά ότι υπάρχει κενός πολιτικά χώρος από τα δεξιά αλλά είναι ετερόκλητος και άρα υπάρχει θέμα συνεννόησης μεταξύ τους με αποτέλεσμα ο πήχης του 3% να είναι άφταστος.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ μια συζήτηση για την συγκριτική αξιολόγηση της παρουσίας Τσιπρα και Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η κοινή γνώμη συγκρίνει η αξιολογεί αυτοτελώς;

Η κοινή γνώμη σαφέστατα συγκρίνει, είναι ο μόνος τρόπος προσέγγισης να καταλήξει ένας μέσος πολίτης – ψηφοφόρος σε κάποιο συμπέρασμα και να διαλέξει με ποιον θα πάει. Το πολιτικό σύστημα λειτουργεί διαφορετικά. Δεν κάνει συγκρίσεις, ο καθένας υπερασπίζεται το κόμμα του και την οπτική που αυτό του δίνει και όταν αναφέρεται στον αντίπαλο, αναδεικνύει μόνο τα αρνητικά και δεν βλέπει τίποτα το θετικό.

Ποιος νομίζετε ότι ήταν ο στόχος του Μητσοτάκη πριν πάει Θεσσαλονίκη και πόσο ικανοποιημένος μπορεί να είναι από το αποτέλεσμα;

Ο στόχος του ήταν βασικά να ανιχνεύσει την ζημιά που υπέστη από την διαχείριση των πυρκαγιών και από έναν ανασχηματισμό χαμηλής πτήσης. Δεν νομίζω ότι του αρκούσαν μόνο οι μετρήσεις που του έδιναν (ακόμα) διψήφιο προβάδισμα. Ήθελε να πάρει και «κλίμα». Και από τους δικούς του, με τους οποίους είχε επαφές στην πόλη (δήμαρχοι, περιφερειάρχης, πρόεδροι φορέων, τοπικό κόμμα κλπ.), αλλά και από τους πολίτες της πόλης, ώστε να έχει ακριβέστερη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο ικανοποιήθηκε. Αυτό που θα μπορούσα να πω με βεβαιότητα είναι ότι δεν είδε κάτι που θα του προκαλούσε ιδιαίτερη ανησυχία.

Με ποια κριτήρια πρέπει να αξιολογηθεί η παρουσία του; Είναι τα ακροατήρια στα οποία απευθύνθηκε αυτά στα οποία έχει έλλειμμα η αυτά στα οποία θέλει να ισχυροποιήσει την παρουσία του;

Νομίζω το βασικό θέμα που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας, είναι η οικονομία και η πορεία της. Σε αυτό το πεδίο περιμέναμε να ακούσαμε παρεμβάσεις και πράγματι σε αυτό ακούσαμε τα περισσότερα. Το ερώτημα είναι αν αυτά αρκούν και εδώ κρίνεται η παρουσία του. Νομίζω ότι όσοι άκουσαν προσεκτικά και τις δυο ομιλίες του (Σάββατο και Κυριακή), έφυγαν με ένα χμμμ, οκ… Δηλαδή και ναι και όχι ικανοποιημένοι. Μένουμε όμως στην λογική ότι αυτό μπορούσε, αυτό έδωσε. Αν χρειαστεί αργότερα ίσως δώσει πάλι, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Η οικονομική πρόταση απευθύνθηκε σε όλα τα ακροατήρια. Είχε μέσα θέσεις για ανέργους και φοιτητές, μέχρι επιχειρηματίες και συνταξιούχους. Άλλωστε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και με το ισχυρό του προβάδισμα, δεν νομίζω να χρειάζεται να στοχεύσει κοινά. Είναι δυνατός οριζόντια.

Με βάση αυτήν την παρουσία Μητσοτάκη, είχε την ευκαιρία ο Τσίπρας να καλύψει μέρος της διαφοράς;

Όχι, δεν νομίζω πως είχε ευκαιρία ο Τσίπρας σε αυτήν την ΔΕΘ να «φτιάξει» την διαφορά. Ήταν πλαδαρός, περισσότερο ΠΑΣΟΚ από ότι χρειάζεται, με το ίδιο ύφος για το οποίο τιμωρήθηκε σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Στόχος του Τσίπρα δεν ήταν η μείωση της ψαλίδας, αλλά η διατήρηση του εκλογικού ποσοστού του 2019. Αυτό από μόνο του είναι επιτυχία.

Η στροφή του κόμματος του στην κεντροαριστερά, του άνοιξε καινούργια ακροατήρια ή εκλαμβάνεται από την κοινωνία ως πρόσχημα;

Από την στιγμή που δείχνει η κεντροαριστερά να μην «τσιμπάει», τότε μάλλον ως πρόσχημα το αντιλαμβάνεται. Και η κεντροαριστερά και η κοινωνία. Άλλωστε μεγάλο κομμάτι της κεντροαριστεράς το 2019 έχει ήδη στραφεί προς το κέντρο επιλέγοντας Μητσοτάκη.

Η "μεσαία τάξη" στην οποία ομνύουν και τα δύο κόμματα είναι κοινωνική ομάδα η ετερόκλητος χώρος με πολιτισμικά χαρακτηριστικά;

Η μεσαία τάξη έχει οικονομικά χαρακτηριστικά. Εισόδημα, σταθερή θέση εργασίας, ακίνητα, αυτοκίνητο 5ετίας, στεγαστικό δάνειο, καταθέσεις. Πολιτικά μπορεί να είναι κάπως ετερόκλητος χώρος, με μικρές όμως αποκλίσεις από το πολιτικό κέντρο που αποτελεί και τον μέσο όρο της μεσαίας τάξης. Αν θέλουμε λοιπόν να κατατάξουμε κάποιον στη μεσαία τάξη, πρώτα θα δούμε αυτά που σας ανέφερα και μετά την πολιτική τοποθέτηση.

Δείχνει κάποιο από τα μικρότερα ικανό να αφαιρέσει ζωτικό χώρο από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; 

Δεν νομίζω προς το παρόν. Όλα δείχνουν μια σταθερότητα γύρω από τα εκλογικά τους ποσοστά του 2019. Είχαν ευκαιρίες για να «καρδαμώσουν», αλλά μάλλον δεν αξιοποιήθηκαν σωστά και εγκαίρως.

Συνολικά, υπάρχει πολιτικός χώρος που τα κόμματα, δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καλύψουν και περιμένει εκφραστή; Πχ ένα ανομοιογενές σχήμα όπως η αντισυστημικη πολιτική έκφραση των ανεμβολιαστων;

Υπάρχει χώρος από τα δεξιά. Αυτό εισπράττω κι από τις δημοσκοπήσεις. Ο χώρος αυτός όμως αν και αμιγώς δεξιός, είναι ετερόκλητος και άρα υπάρχει θέμα συνεννόησης μεταξύ τους. Όσο δεν μπορούν να τα βρουν, τόσο ο πήχης του 3% θα είναι άφταστος. Από τα αριστερά νομίζω μαζί και με τον Βαρουφάκη, έχουμε κλείσει. Το θέμα είναι κατά πόσο η ΝΔ θα δημιουργήσει χώρο ή θα αφήσει χώρο να οργανωθεί το δεξιό – δεξιό κομμάτι του εκλογικού σώματος.

Πόσο σοβαρά παίρνει η κοινή γνώμη τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ; Έχει κάποια επιρροή πλέον η συνέντευξη τύπου με τους νέους κανόνες που εφαρμόζονται;

Νομίζω ακόμα αρκετά σοβαρά. Ιδίως φέτος όπου πολλοί περίμεναν να ακούσουν τις οικονομικές εξαγγελίες. Μείωση φόρων, επιστρεπτέες, ασφαλιστικές εισφορές, πανδημικές ενισχύσεις κλπ. Νομίζω πως φέτος είχε περισσότερο ενδιαφέρον από κάθε άλλη φορά. Τι θα γίνει το μέλλον , δεν μπορώ να γνωρίζω. Ο θεσμός παντός καλά κρατεί!