Π.Λαφαζάνης: Η άνοδος της ακροδεξιάς σχετίζεται με την αποτυχία της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη - Free Sunday
Π.Λαφαζάνης: Η άνοδος της ακροδεξιάς σχετίζεται με την αποτυχία της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη

Π.Λαφαζάνης: Η άνοδος της ακροδεξιάς σχετίζεται με την αποτυχία της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Με τη συμφωνία που είχα υπογράψει με τη Ρωσία στην Αγία Πετρούπολη για τον “Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό” με ρωσικό αέριο που θα πέρναγε από την Ελλάδα, θα προμηθευόμαστε αυτό το αέριο σήμερα 5 φορές φθηνότερα», υποστηρίζει μιλώντας στη «FS» ο υπουργός Ενέργειας της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης εκφράζει την άποψή του ότι αυτός που ξεκινάει έναν πόλεμο δεν είναι κατ’ ανάγκη και ο επιτιθέμενος, ζητά να διαλυθεί το ΝΑΤΟ και δεν θεωρεί ότι η Ρωσία εκβιάζει τη Δύση με την ενέργεια.

 

Τι συμβαίνει στην Ουκρανία; Άλλος εισβάλλει, άλλος φταίει;

Ο μεγάλος Έλληνας στοχαστής, Παν. Κονδύλης, εξηγεί θαυμάσια στο μνημειώδες έργο του «Θεωρία Πολέμου» ότι αυτός που ξεκινάει έναν πόλεμο δεν είναι κατ’ ανάγκη και ο επιτιθέμενος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι τωρινός. Μαίνεται από το 2014 με το αμερικανικό-ναζιστικό πραξικόπημα Μέινταν στο Κίεβο, το οποίο ανέτρεψε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Γιανουκόβιτς. Έκτοτε ξεκίνησαν οι διώξεις και οι ουκρανικές στρατιωτικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Ρώσων γηγενών πολιτών της Ουκρανίας με θύματα χιλιάδες Ρώσους, οι οποίες πρόσφατα κορυφώθηκαν. Ακολούθησε η αθέτηση των συμφωνιών του Μινσκ, ενώ στη συνέχεια είχαμε την εμμονή του ουκρανικού καθεστώτος για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς αντιρρήσεις από το τελευταίο και την πρόθεση εγκατάστασης πυρηνικών πυραύλων στο ουκρανικό έδαφος.

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και κυρίως αυτήν την επέμβαση την επιδίωξαν και την προκάλεσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, γιατί έτσι θεωρούσαν ότι μπορούν να ξεκόψουν την Ευρώπη από τη Ρωσία και μαζί να εκθέσουν και να απομονώσουν την τελευταία και τελικά να κερδίσουν έδαφος στη προσπάθειά τους για μονοκρατορία στο κόσμο.

 

Η εθνική ανεξαρτησία ήταν πάντοτε δεσπόζουσα αξία για την Αριστερά. Δεν τη δικαιούται η Ουκρανία;

Ασφαλώς η Ουκρανία δικαιούται 100% την ανεξαρτησία της. Δεν πιστεύω όμως ότι η ανεξαρτησία της διασφαλίζετο με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι κατάλοιπο του παρελθόντος και πρέπει να διαλυθεί. Δεν πιστεύω ότι χώρες που βρίσκονται στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, είναι ανεξάρτητες. Όπως δεν πιστεύω ότι η ανεξαρτησία μιας χώρας επιτυγχάνεται με διωγμούς αυτόχθονων πληθυσμών, με τα τάγματα Αζόφ, ούτε με το να τίθενται εκτός νόμου το κομμουνιστικό κόμμα και σειρά αριστερών ή «φιλορωσικών» και δημοκρατικών κομμάτων και φυσικά ούτε με το κάψιμο ζωντανών δεκάδων συνδικαλιστών στην Οδησσό.

 

Τι διαφορά έχουν οι σοβιετικές επεμβάσεις σε Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία κι Αφγανιστάν από τις ρωσικές σε Γεωργία και Ουκρανία;

Καταρχάς, ανεξάρτητα από προτιμήσεις, διαφέρει αρκετά η σημερινή Ρωσία από το παλιότερο Σοβιετικό καθεστώς, που κατέρρευσε. Οι απαράδεκτες επεμβάσεις της Σοβιετικής Ένωσης σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχοσλοβακία κ.λπ. γίνονταν περισσότερο για λόγους μονολιθικής ορθοδοξίας του υπαρκτού Σοσιαλισμού, ενώ η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν σχετίζεται με το οικονομικο - κοινωνικό καθεστώς της αλλά κυρίως με τους λόγους που προανέφερα. Είναι δύο πολύ διαφορετικές καταστάσεις σε δύο πολύ διαφορετικές συνθήκες, που δεν είναι συγκρίσιμες και δεν μπαίνουν εύκολα στο ίδιο καλούπι.

 

Σε όλη την Ευρώπη, ωφελημένες από τη στήριξη στην εισβολή βγαίνουν οι ακροδεξιές δυνάμεις. Μήπως η ρωσική εισβολή είναι δεξιά πολιτική;

Οι ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν ούτως ή άλλως μια ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, η οποία δεν σχετίζεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά κυρίως με την αποτυχία της Αριστεράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να προσφέρει και να εφαρμόσει μια εναλλακτική πειστική και αποτελεσματική πρόταση για το σήμερα και το αύριο.

Αντίθετα, θα έλεγα, ότι οι ακροδεξιές δυνάμεις «νομιμοποιούνται» και κερδίζουν έδαφος από την προβολή των ναζιστικών ουκρανικών ταγμάτων του Αζόφ, του Χαϊντάρ, του Δεξιού Τομέα και της ναζιστικής φυλής του Στεπάν Μπαντέρα, πράγμα που δυστυχώς έγινε πρόσφατα και στην ελληνική Βουλή.

 

Συμμερίζεστε την άποψη ότι ο Πούτιν εκβιάζει τη Δύση με την ενέργεια;

Έχουμε εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία στο τομέα της ενέργειας, αλλά και εξάρτηση της Ρωσίας από την Ευρώπη λόγω των εσόδων από τις πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων. Η σχέση είναι αμφίδρομη. Η Ρωσία στην πραγματικότητα δεν εκβιάζει την Ευρώπη. Αντίθετα, εκπληρώνει στο ακέραιο όλες τις συμβατικές της ενεργειακές υποχρεώσεις με τα υπάρχοντα συμβόλαια και με τις συμφωνημένες τιμές. Δεν είναι εκβιασμός το να απαιτεί η Ρωσία να πληρώνεται για το αέριο σε ρούβλια και να μην το δίνει δωρεάν, αφού η Δύση έχει κλείσει τη στρόφιγγα των πληρωμών της σε συνάλλαγμα.

 

Αν είχατε παραμείνει στην εξουσία το 2015, πώς θα διαχειριζόσασταν την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία;

Αν είχα παραμείνει στην κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ψηφίζετο το τρίτο μνημόνιο, τότε με τη συμφωνία που είχα υπογράψει με τη Ρωσία στην Αγία Πετρούπολη στις 16/6/2015 για τον «Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό» με ρωσικό αέριο που θα πέρναγε από την Ελλάδα, θα προμηθευόμαστε αυτό το αέριο σήμερα 5 φορές φθηνότερα.

Δυστυχώς, όμως, οι μνημονιακές παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ. φρόντισαν να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο και να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων την άκρως συμφέρουσα ελληνορωσική συμφωνία. Γνωρίζει όμως κανείς αυτήν την υπόθεση;

 

Εσείς διαφωνείτε με τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου από την Ελλάδα;

Συμφωνώ με οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

 

Σας ενοχλεί να σας καταλογίζουν εξαρτημένα αντανακλαστικά αντίδρασης σε ό,τι είναι δυτικό;

Δεν έχω κανέναν δογματικό αντιδυτικισμό. Κάθε άλλο, αν και υποστηρίζω μια διαφορετική πολιτικο-οικονομικο-κοινωνική πρόταση για τη Δύση.

Με αυτό που διαφωνώ ριζικά είναι με την επικυριαρχία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Δύση και με μια Ευρώπη γερμανικό φέουδο.

 

Κι αν χάσει ο Πούτιν;

Δεν νομίζω ότι έχει αρκετές πιθανότητες μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό που πάντως, πρώτα απ’ όλα και επειγόντως, χρειάζεται η Ευρώπη και ο κόσμος είναι: Να αποφευχθεί ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που δυστυχώς βρίσκεται σε εξέλιξη. Να επικρατήσει γρήγορα η ειρήνη και να διαμορφώσουμε ένα νέο συλλογικό σύστημα πραγματικής ασφάλειας και συνεργασίας σε όλη την ήπειρό μας, από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια.