Συνέντευξη: Κώστας Λειβαδάς - Free Sunday
Συνέντευξη: Κώστας Λειβαδάς

Συνέντευξη: Κώστας Λειβαδάς

Σε λίγο ξεκινάτε εμφανίσεις στην Σφίγγα, ενώ ετοιμάζετε δυο δίσκους. Πείτε μας για όλα αυτά. 

Είμαι και ενθουσιασμένος και συγκινημένος και για τις δυο αυτές δουλείες. Η πρώτη, που ήδη είναι έτοιμη, είναι τα τραγούδια των Υπνοβατών, του πρώτου μου γκρουπ μετά το σχολειό, τα πρώτα ηλεκτρικά  τραγούδια που έγραψα στα ελληνικά και που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ, λόγο της διάλυσης του γκρουπ. Μαζί με δυο καινούργια είναι πιο φρέσκα από ποτέ. Η δεύτερη δουλειά είναι ιδέες που με ακολουθούν χρόνια και μερικές που φύτρωσαν την τελευταία 5ετία. Είναι πιο λαϊκή, πολύ ηλεκτρική πάλι και με guests. Στο διαδίκτυο ήδη υπάρχει το τραγούδι «Που είναι τα λόγια;». επίσης, εκτός από τραγούδια για τον Γιάννη Κότσιρα και την Ελένη Τσαλιγοπούλου ηχογραφώ διάφορα που εκπλήσσουν ακόμα και εμένα. Στην Σφίγγα θα παίξω κάτι από όλα αυτά. 
 

Τα περισσότερα τραγούδια μιλάνε για την αγάπη, τον έρωτα και τις δυσκολίες του. Ακόμη και τραγούδια που μιλάνε για πολιτικά ή κοινωνικά θέματα, όπως π.χ. το «Dance me to the end of love» του Λέοναρντ Κοέν, που εκείνος το έγραψε για το Ολοκαύτωμα, ο κόσμος τα ερμηνεύει διαφορετικά. Γιατί έχουμε, νομίζετε, την ανάγκη να τραγουδάμε τον έρωτα ή την αποτυχία του;

Έλα ντε. Γιατί είναι το πιο άμεσο, το πιο εύκολο , το πιο βολικό. Κανονικά έπρεπε να γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Να ψάχνουμε τα άλλα νοήματα μέσα στον ερωτικό στίχο, τις αλληγορίες του. Βιαζόμαστε σε όλα. 
 

Εσείς από εκεί αντλείτε έμπνευση; Από τις ιστορίες αγάπης;

Όχι, όχι. Κυριολεκτικά από το κάθε τι. 
 

Είστε από τους καλλιτέχνες που αγαπάνε τις συναυλίες. Ένας δίσκος, ένα τραγούδι, αποκτάνε νέα, διαφορετική υπόσταση όταν παρουσιάζονται ζωντανά;

Είναι όλα εκεί και εκεί γίνονται τα μεγάλα θαύματα. Ένας άλλος χρόνος και τόπος. Αυτή κανονικά είναι η δουλειά μας, αυτή η μεταφορά εκεί, φτάνει να μην μπαίνει ο αυτόματος, αυτή η κολακεία, η σιγουράντζα στη μέση. Όταν γίνεται τόσο πολύ δουλειά, ε αλλάζει το πράγμα, δυστυχώς, και ας λέει ο μεθυσμένος κόσμος «τι καλά περάσαμε». Το θέμα είναι αν συνετελέσθη.
 

Αναφέρατε πως γράφετε αυτή την περίοδο για τον Γιάννη Κότσιρα και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Όταν καλείστε να γράψετε για άλλους καλλιτέχνες, η ευθύνη είναι μεγαλύτερη;

Μερικές φορές, υπό κάποια έννοια ίσως. Στο στούντιο βέβαια. Γιατί, αλλιώς, ποτέ δεν έγραψα αρχικά μόνο για κάποια φωνή ή σκοπό. Γράφω αδιακρίτως την ώρα που έρχεται, κυρίως, αυτό το αίσθημα ψάχνω να δω που και πως ξεκλειδώνει μετά, που γίνεται η απογείωση βασικά, που υπάρχει αλήθεια και συγκίνηση.
 

Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε κάποια συνεργασία σας, ποια θα ήταν αυτή;

Οπωσδήποτε η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Πολλά χρόνια, πολλά και αγαπημένα τραγούδια, πολλές παραστάσεις. Αλλά και η Ανδριάνα Μπάμπαλη, που μεγαλώνουμε μαζί και πρόσωπα άλλα μαγικά σαν τον Βασίλη Σκουλά ή τον Διονύση Σαββόπουλο- ακόμα και σε ένα τραγούδι. Αλυσμόνητες, όλες, καταλυτικές για εμένα συνεργασίες. Σε όλες ήμουν ευλογημένος, αλήθεια. 
 

Πρόσφατα σαν κοινωνία διχαστήκαμε μια ακόμα φορά με την πρόταση του Οίκου Gucci για επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη. Συμφωνείτε με την απόφαση του ΚΑΣ;

Δεν έμαθα τίποτα για αυτό. Πότε έγινε; Το μόνο που ξέρω είναι ότι θα ήθελα όλοι οι Έλληνες να την επισκέπτονται συχνά και να παίρνουν και να νοιώθουν τους κραδασμούς του Ιερού Βράχου. 
 

ΙΝΦΟ

Κώστας Λειβαδάς … και φίλοι
Παρασκευή 10 Μαρτίου
Ανδριάνα Μπάμπαλη και Νικόλ Σαραβάκου
Παρασκευή 17 Μαρτίου
Ρένος Χαραλαμπίδης και Παυλίνα Βουλγαράκη
Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
Ώρα έναρξης: 22.30
Τιμή εισόδου στο μπαρ: 12  ευρώ με μπύρα ή κρασί