Β. Ξυπολυτάς: «Η ΝΔ χρειάζεται φως και εξωστρέφεια» - Free Sunday
 Β. Ξυπολυτάς: «Η ΝΔ χρειάζεται φως και εξωστρέφεια»

Β. Ξυπολυτάς: «Η ΝΔ χρειάζεται φως και εξωστρέφεια»

Η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους που δεν χρειάζονται την πολιτική. Είτε ξέρει είτε όχι τη σκέψη αυτή του Πολ Καρβέλ, ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Βασίλης Ξυπολυτάς σημειώνει κάτι συναφές: «Είμαι εδώ γιατί αγαπώ αυτό που κάνω και όχι γιατί ζω από την πολιτική, και έτσι θα πρέπει να συμβαίνει με όσους ασχολούνται με τα κοινά».

Η ανανέωση στην πολιτική είναι και θέμα ηλικίας; Οι άνθρωποι της γενιάς σας είναι «της μόδας» στη δημόσια σφαίρα. Τα κόμματα ψάχνουν 30άρηδες και 40άρηδες. Είναι δίκαιο αυτό;

Αυτό που σίγουρα δεν είναι δίκαιο είναι το πολιτικό σύστημα να συντηρείται από μια κλειστή ομάδα ανθρώπων. Τώρα πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή σας, η κοινωνία πράγματι ψάχνει νέους ανθρώπους. Αλλά οι νέοι άνθρωποι δεν είναι κατ’ ανάγκη και φορείς νέων ιδεών, με τρανταχτό παράδειγμα τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι φορέας όλων των παλαιοκομματικών αντιλήψεων. Η ανανέωση της πολιτικής, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει τόσο με ηλικιακά όσο και με ποιοτικά κριτήρια των υποψηφίων.


Δηλαδή ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια της ηλικιακής ανανέωσης;

Όπως σας είπα, δεν φτάνει να είσαι «νέος». Για να είσαι χρήσιμος πρέπει να έχεις ένα μείγμα χαρακτηριστικών. Πρέπει προφανώς να έχεις γνώσεις, αλλά δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να έχεις σημαντική εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να καταλαβαίνεις την πραγματικότητα. Πρέπει επίσης να ξέρεις πώς δουλεύει η δημόσια διοίκηση, έτσι ώστε να μπορείς να διαχειριστείς τις ατέλειές της και να προτείνεις καινοτόμες αλλαγές. Για προφανείς λόγους πρέπει να είσαι έντιμος και, τέλος, πρέπει να έχεις ως πρότυπο την οργάνωση των δυτικών κοινωνιών και όχι βαλκανικές αντιλήψεις. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά ακόμη κριτήρια αλλά αυτά θα έθετα ως πρωταρχικά.


Τι θα θέλατε να αλλάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΝΔ;

Η ΝΔ χρειάζεται φως και εξωστρέφεια. Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για διαφάνεια στα οικονομικά της, να δημιουργηθούν εσωτερικοί θεσμοί που θα παράγουν πολιτική, να γίνει ουσιαστική και ποιοτική ανανέωση και να πλησιάσουμε την κοινωνία με ειλικρίνεια.


Συνέδριο ΝΔ το Σαββατοκύριακο. Ένα ακόμη συνέδριο ή το πρώτο μιας νέας εποχής;

Προσωπικά δεν πολυπιστεύω στα κομματικά συνέδρια. Αλλά τη δεδομένη ιστορική στιγμή η ΝΔ καλείται να τακτοποιήσει τα του οίκου της και στη συνέχεια να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Δηλαδή να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να κλείσει τον κύκλο της Μεταπολίτευσης. Υπό το πρίσμα αυτό, ναι, πρέπει να είναι το πρώτο συνέδριο μιας νέας εποχής.


Το αίτημα για εκλογές σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα;

Το αίτημα για εκλογές είναι η μόνη ελπίδα της χώρας να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την καταστροφή της χώρας. Μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ ήταν έτοιμη να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο πριν από ενάμιση χρόνο, με λιγότερα μέτρα και έχοντας συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους. Τώρα έχουμε ένα τρίτο μνημόνιο, με σκληρότερα μέτρα, χωρίς καμία συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και τη χώρα κλοτσοσκούφι της διεθνούς κοινότητας. Προφανώς, μόλις αναλάβει, η ΝΔ θα κλείσει την αξιολόγηση και θα βγούμε από το μνημόνιο, αλλά σας εγγυώμαι ότι αυτό θα γίνει με όρους ενίσχυσης της ιδιωτικής οικονομίας και όχι πλήρους καταστροφής της, όπως συμβαίνει με τα σημερινά μέτρα της κυβέρνησης.


Μέχρι στιγμής η νέα ηγεσία έχει δώσει σημασία στην τήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών. Δεν έχουμε δει πολλά νέα πρόσωπα στο κάδρο. Γιατί;

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι δεδομένη, οπότε μοιράστηκαν οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι σε νεότερα πρόσωπα. Όσον αφορά, όμως, την κομματική δομή, θα διαφωνήσω. Όλες οι επιλογές των νέων γραμματέων της ΝΔ έχουν και ηλικιακά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.


Η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων δίνει έμφαση στα προβλήματα των μικρομεσαίων. Έχετε τις λύσεις;

Σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν έρθει κοντά μας περισσότεροι από 400 επιτυχημένοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων και κάθε εβδομάδα, μέσα από ομάδες εργασίας, παράγουμε προτάσεις και λύσεις. Η γραμματεία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξεύρεση λύσεων, το ερώτημα όμως είναι πολύ ευρύτερο και έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της χώρας. Και πιο συγκεκριμένα με το αν θέλουμε ως χώρα να βγούμε από την κρίση, κάνοντας τις απαραίτητες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, ή θα συνεχίσουμε να ζούμε τη σημερινή κατάσταση άρνησης της δυτικής πραγματικότητας.


Τι κάνει έναν νέο και καλοσπουδασμένο άνθρωπο που έχει επιδόσεις στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα να ασχοληθεί με την πολιτική;

Η πιο συνηθισμένη φράση που ακούω όταν λέω ότι ασχολούμαι με την πολιτική είναι «πού πας να μπλέξεις». Για μένα, όμως, η ενασχόληση με την πολιτική είναι μια εσωτερική ανάγκη για προσφορά. Απ’ όπου έχω περάσει, έχω αφήσει συγκεκριμένο έργο, π.χ. ως αντιδήμαρχος στον Δήμο Κηφισιάς έχω πραγματοποιήσει μια σειρά από καινοτομίες, όπως το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα, τα πρώτα δημόσια ψηφιακά σχολεία στην Ελλάδα, η χρήση της άμεσης δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, η κομποστοποίηση στην πηγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πολλά άλλα. Θέλω να πω ότι είμαι εδώ γιατί αγαπώ αυτό που κάνω και όχι γιατί ζω από την πολιτική, και έτσι θα πρέπει να συμβαίνει με όσους ασχολούνται με τα κοινά.


Who is who

  • Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981, είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων, ΜΑ Environmental Management από τo Harvard University, ΜΑ European Studies από το Kings College - University of London και Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) από το Coventry Business School. Με πτυχίο BA Management and Marketing από το Coventry University.
  • Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ σήμερα είναι ιδιοκτήτης δύο start-up εταιρειών. Η πρώτη δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων και διαθέτει το προϊόν της σε εκατοντάδες σημεία πώλησης στην εγχώρια και διεθνή αγορά και η δεύτερη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Στα φοιτητικά του χρόνια διατέλεσε πρόεδρος των Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου (ΣΕΦΛ) και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κ. Αγγλίας. Μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό διατέλεσε τακτικό μέλος της Γραμματείας Οργανωτικού και μετέπειτα τακτικό μέλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου διορίστηκε το 2013 ως αναπληρωτής γραμματέας.
  • Εκλέγεται επί δέκα έτη, στις πρώτες θέσεις εκλογής, σε θέσεις διοίκησης, εκ των οποίων τρία έτη υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος στον Δήμο Κηφισιάς και τα υπόλοιπα ως πρόεδρος ΝΠΔΔ. Στα χρόνια αυτά έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από καινοτομίες, όπως το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα, τα πρώτα δημόσια ψηφιακά σχολεία στην Ελλάδα, η χρήση της άμεσης δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, η κομποστοποίηση στην πηγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πολλά άλλα.
  • Από το 2014 έως το 2016 υπηρέτησε ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), απ’ όπου αποχώρησε πρόσφατα.
  • Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με το περιβάλλον – μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 ίδρυσε την ομάδα εθελοντών Green Βelt, η οποία, και με τη βοήθεια ιδιωτικών χορηγιών, φύτεψε περισσότερα από 18.500 δένδρα στην Αττική.