Βίκυ Αδάμου: «Κάνω ασκήσεις υπομονής» - Free Sunday
Βίκυ Αδάμου: «Κάνω ασκήσεις υπομονής»

Βίκυ Αδάμου: «Κάνω ασκήσεις υπομονής»

Μιλήστε μας για την παράσταση «Γύρισε Πίσω»…
Βρισκόμαστε στο 2023. Η Έλσα και η Ρόζα είναι δύο αδερφές που χωρίστηκαν σε μικρή ηλικία μετά το διαζύγιο των γονιών τους. Τώρα ενώνουν δυνάμεις και αδυναμίες ώστε να φέρουν πίσω τους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω της οικονομικής καταστροφής, αλλά και τους τουρίστες που έχουν σταματήσει να επισκέπτονται τον άλλοτε περιζήτητο προορισμό. Μέσα από αυτή την προσπάθεια θα αναγκαστούν να επιστρέψουν κι αυτές με τη σειρά τους στο επώδυνο παρελθόν με έναν εντελώς παράδοξο τρόπο, που ανατρέπει το θρίλερ σε κωμωδία.

Είναι ένα κωμικό μελλοντολογικό θρίλερ. Να ποντάρουμε περισσότερο στο κωμικό ή στο θρίλερ;
Ναι, μιλάμε για μια εντελώς κωμική ματιά πάνω σε απίθανα τρομακτικά σενάρια που έχουν απασχολήσει τον κίτρινο Τύπο.

Στο σημείωμα της παράστασης τίθενται κάποια ερωτήματα. Μπορούμε ποτέ να απαλλαγούμε πραγματικά από το παρελθόν;
Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Το ψάχνω. Εξού και οι ερωτήσεις στο σημείωμα. Φαντάζομαι πως όχι, αλλά θα ζω και θα ελπίζω πως ναι. Αν καταφέρεις να χρησιμοποιήσεις το παρελθόν ως εργαλείο για ένα καλύτερο μέλλον, απαλλάσσεσαι. Αν κολλήσεις εκεί, την έχεις βαμμένη.

Πόσο αστεία μπορεί να γίνει μια δύσκολη συνθήκη; Σας έχει συμβεί εσάς προσωπικά;
Εγώ το ζω σε καθημερινή βάση. Τα τελευταία χρόνια κάνω ασκήσεις υπομονής και θάρρους. Έχω αρχίσει να πιστεύω στα ζώδια και άλλα κουλά σενάρια. Δεν μπορώ να πιστέψω πώς εξηγούνται τόσες ανάδρομες καταστάσεις. Ευτυχώς που έχω δυο-τρεις ανθρώπους στη ζωή μου που ξέρω πως, όσο χάλια και να είμαι, μόλις μιλήσω μαζί τους, ακόμη και για 5 λεπτά, στο τηλέφωνο, θα ξαναβρώ την όρεξη να σηκωθώ από το κρεβάτι. Και αυτή τη δύναμη μου τη δίνει το χιούμορ τους. Πέντε εμπνευσμένες βλακείες είναι αρκετές για να με επαναφέρουν στη ζωή.

Με τη Χριστίνα Σαμπανίκου τα τελευταία χρόνια αποτελείτε ένα δημιουργικό δίδυμο. Τελικά, οι γυναίκες μπορούν να συνεργάζονται;
Αν οι γυναίκες ξεπεράσουν τις κόντρες στις οποίες συχνά υποπίπτουν, όχι συνεργασίες, θαύματα μπορούν να γίνουν! Πιστεύω πολύ στη γυναικεία δύναμη, περιμένω την ώρα και τη στιγμή που οι γυναίκες θα καταλάβουν αυτό τον πλανήτη.

Και τι είναι αυτό που βρίσκει η μία μέσα από την άλλη;
Οι πετυχημένες συνεργασίες είναι αυτές όπου νιώθεις ότι μπορείς να αλληλοσυμπληρώνεσαι. Δεν μου αρέσει καθόλου να δουλεύω μόνη. Έχω ανάγκη την ομαδική δουλειά και η Χριστίνα είναι τόσο πολυσχιδής, που αποτελεί μια ομάδα από μόνη της.

Παράλληλα συνεχίζονται οι «Στρατηγικές Επιβίωσης» και το «Σκάσε ή Η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη». Θα μας πείτε λίγα λόγια και γι’ αυτές τις παραστάσεις;
Είναι περσινά καλά λουλούδια. Δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους παραστάσεις. Η «Παντόφλα» είναι πολύ κοντά στο «Γύρισε Πίσω», είναι κάτι σαν το αυγό που το έθρεψε. Ένας άντρας κολλημένος στο παρελθόν ζητά πίσω την παλιά ζωή, την ξέγνοιαστη. Οι «Στρατηγικές Επιβίωσης», από την άλλη, είναι μια ποιητική σωματική παράσταση που μιλάει για ένα πραγματικό κορίτσι που άκουγε φωνές εξίσου πραγματικές. Σε όλες, όμως, τίθεται το θέμα της επιβίωσης, του αποκλεισμού, αλλά με τέτοιον τρόπο που να περνάει ανώδυνα, να γελάς και να θες να πας παρακάτω.

Είστε ηθοποιός, σκηνοθέτρια, δασκάλα θεάτρου, μητέρα δύο παιδιών και συνιδρύτρια του Κινητήρα Studio. Βγαίνει το πρόγραμμα;
Ευτυχώς που έχουμε internet παντού, ή και όχι ευτυχώς, δεν ξέρω… Ο χρόνος είναι σχετικός, γράφεις στο λεωφορείο, συναντάς τα παιδιά σου στο Skype και διασκεδάζεις σε επαγγελματικά δείπνα. Αν δεν τρελαθούμε στο τέλος, ναι, βγαίνει. Αρκεί σε ό,τι κάνεις να είσαι απολύτως εκεί, με αγάπη, φροντίδα και πάθος.

INFO

«Γύρισε Πίσω»
Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου
Ερμηνεύουν: Βίκυ Αδάμου, Θανάσης Ζερίτης, Χριστίνα Σαμπανίκου
Θέατρο Άβατον
Ευπατριδών 3, Γκάζι

«Στρατηγικές Επιβίωσης»
Επιμέλεια και σύνθεση κειμένων: Χριστίνα Σαμπανίκου
Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου
Κίνηση: Άρτεμις Λαμπίρη
Ερμηνεύουν: Βίκυ Αδάμου, Χρήστος Καπενής, Μαρία Μπαλούτσου, Γιώργος Νικολαΐδης
Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη

«Σκάσε ή Η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη»

Σκηνοθεσία: Bίκυ Αδάμου Κείμενο: Χριστίνα Σμπανίκου.Ερμηνεύουν: Στέφανος Κοσμίδης και Χριστίνα Σαμπανίκου. Αντρική φωνή: Σπύρος Περδίου

Κινητήρας Studio, Ερεχθείου 22 Ακρόπολη