Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: «Ο κ. Μοσκοβισί ανήγγειλε, στην ουσία, την υπογραφή από την κυβέρνηση νέου μνημονίου» - Free Sunday
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: «Ο κ. Μοσκοβισί ανήγγειλε, στην ουσία, την υπογραφή από την κυβέρνηση νέου μνημονίου»

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: «Ο κ. Μοσκοβισί ανήγγειλε, στην ουσία, την υπογραφή από την κυβέρνηση νέου μνημονίου»

Τονίζει, δε, ότι το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου μάλλον χάνεται για την κυβέρνηση.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα τον απολογισμό σας από την επίσκεψη του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα. Είναι θετικός ή αρνητικός;
Ο απολογισμός ήταν ο αναμενόμενος, ο κ. Μοσκοβισί δεν είπε τίποτε άλλο από αυτά τα οποία λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι όλο το τελευταίο διάστημα. Η προτροπή του για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων προσκρούει στην αδράνεια της κυβέρνησης και στο θολό στίγμα για τις προθέσεις της που στέλνουν οι διάφοροι υπουργοί με τις αντιφατικές δηλώσεις τους ακόμη και σήμερα, καθώς και με την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους. Η κυβέρνηση εμμένει στη διγλωσσία, στο εσωτερικό υψώνει τους τόνους για να δείξει ότι διαπραγματεύεται και στο εξωτερικό αποδέχεται αδιαμαρτύρητα όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, με στόχο να μείνει στη θέση της για λίγο καιρό ακόμη. Οι ιδεοληψίες της, το ροκάνισμα του χρόνου και οι αδιέξοδες πολιτικές της την έχουν φέρει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Ο κ. Μοσκοβισί ανήγγειλε, στην ουσία, την υπογραφή από την κυβέρνηση νέου μνημονίου. Σε αυτό μας οδηγεί ο κ. Τσίπρας.

Η Αθήνα τρέχει για να προλάβει την προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου. Θεωρείτε ότι είναι εφικτό;
Είναι πλέον βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προλάβει την ολοκλήρωση της δεύτερης διαπραγμάτευσης στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αυτή η τακτική της κυβερνητικής «διαπραγμάτευσης» είναι γνωστή και πλήρως αποτυχημένη. Για εβδομάδες και μήνες χάνει χρόνο για τα προαπαιτούμενα μέτρα και το κλείσιμο της αξιολόγησης, φτάνοντας κάθε φορά στο παρά πέντε να διαπραγματεύεται με την πλάτη στον τοίχο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ουσιαστικά αντίβαρα και χωρίς να έχει καταλήξει από πλευράς της σε συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτή η τακτική την οδηγεί κάθε φορά σε υποχωρήσεις, άρα και σε νέα δυσβάσταχτα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Την ώρα που η κυβέρνηση δείχνει ανεπαρκής και αρνητική να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε οποιονδήποτε τομέα, η διαπραγμάτευση της τελευταίας στιγμής έχει ως αποτέλεσμα την «ηρωική οπισθοχώρηση» και σε αυτή την περίπτωση όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο Eurogroup για να κρίνουμε αν θα έχει υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία με την τρόικα και αν τελικά οδηγούμαστε σε μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όλα θα εξαρτηθούν από την τελευταία αυτή παράμετρο.

Πώς κρίνετε την έως τώρα διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης;
Όπως καταλαβαίνετε, τη θεωρώ πλήρως αποτυχημένη και επικίνδυνη για τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας. Ποια μεγαλύτερη απόδειξη χρειαζόμαστε από το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση παρέδωσε το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και των συμμετοχών του κράτους, για 99 χρόνια, σε ένα υπερταμείο που θα διοικείται για έναν αιώνα από τους ξένους, εκπροσώπους των δανειστών;

Από την άλλη, πώς κρίνετε την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ;
Η ΝΔ, σχεδιάζοντας την παλινόρθωσή της στην εξουσία, υιοθετεί την τακτική του «ώριμου φρούτου». Προσδοκά εκλογικά οφέλη από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ίδια. Κάνει το ίδιο λάθος που είχε κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, επενδύει στον θυμό και στην απελπισία των πολιτών χωρίς να αναλογίζεται ότι θα κληθεί να διαχειριστεί τα σημερινά πολύ οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, όσο περνάει ο καιρός, σε δυσμενέστερες συνθήκες. Κάτι τέτοιο δεν δίνει λύση σε κανένα πρόβλημα, γιατί η ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πίστεψαν ποτέ και δεν πιστεύουν ούτε σήμερα ότι η μόνη λύση για το ξεπέρασμα της κρίσης είναι η εθνική γραμμή και η συνεννόηση τουλάχιστον στα πολύ μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα (οικονομία, επενδύσεις, δουλειές, ιδιαίτερα για νέους ανθρώπους, παιδεία, υγεία, ενέργεια). Η τακτική του «ώριμου φρούτου», επομένως, δεν μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη χώρα, όπως και το κυνήγι της αυτοδυναμίας, στο οποίο φαίνεται να έχει επιδοθεί η ΝΔ, είναι και αυτό απόδειξη πολιτικών και τακτικών μικρού ορίζοντα.

Θεωρείτε ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών επαφίεται στην απόφαση του πρωθυπουργού. Τα πολιτικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση και η κατάρρευση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κοινωνία καθιστούν αυτή την προοπτική πιθανή. Εμείς έχουμε τονίσει ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και αλλαγή κυβέρνησης.

Σας ικανοποιούν οι έως τώρα δημοσκοπικές επιδόσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;
Με ικανοποιεί το γεγονός ότι πλέον, μετά τη διάψευση των προσδοκιών και την εξαπάτηση μεγάλου μέρους των Ελλήνων πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξανασυναντιέται με την κοινωνική πλειοψηφία της κεντροαριστεράς, παντού στην Ελλάδα. Οι πολίτες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στο κάλεσμά μας, συζητούν τις θέσεις μας, πυκνώνουν τις τάξεις μας, αναγνωρίζουν τη δύναμη σοβαρότητας και υπευθυνότητας που άλλαξε την Ελλάδα. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για να έχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στις επόμενες εκλογές, ώστε να μπορέσει να επιβάλει την εθνική γραμμή για την έξοδο από την κρίση με προοδευτικές λύσεις.

Γενικότερα, παρατηρείται μια δυσκολία συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών σχηματισμών που τοποθετούνται στην ευρύτερη κεντροαριστερά. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Στη σημερινή κατάσταση της χώρας, μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν υπάρχει η πολυτέλεια των προσωπικών στρατηγικών ή των αδιέξοδων εγωισμών. Η κοινωνική πλειοψηφία της κεντροαριστεράς απαιτεί συστράτευση, συλλογικότητα, ανανέωση, ενότητα και υπευθυνότητα απ’ όλους όσοι πιστεύουν ότι ο χώρος αυτός τους εκφράζει. Με αυτόνομο ρόλο και λόγο απέναντι στην επικίνδυνη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στην επιχείρηση παλινόρθωσης της ΝΔ. Την απάντηση τη δίνει καθημερινά η κοινωνία και πρέπει όλοι μας να ακούσουμε τη φωνή της.

Νομίζετε ότι τελικά είναι εφικτός στόχος ο σχηματισμός ενός ευρέος πόλου της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;
Ναι, και αυτός είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη.