Δημήτρης Μπάσης: «Πάντα τραγουδάω Μητροπάνο» - Free Sunday
Δημήτρης Μπάσης: «Πάντα τραγουδάω Μητροπάνο»

Δημήτρης Μπάσης: «Πάντα τραγουδάω Μητροπάνο»

Ο Δημήτρης Μπάσης υποδέχεται το αθηναϊκό κοινό στη μουσική σκηνή Σφίγγα για τρία μοναδικά Σάββατα. Συμπληρώνοντας 20 χρόνια σημαντικής παρουσίας στα μουσικά δρώμενα βρίσκεται στην πιο ώριμη περίοδο της καλλιτεχνικής του πορείας.


Τι θα ακούσουμε στη Σφίγγα;
Θα ακούσουμε αρκετά τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία. Τα τελευταία δύο χρόνια το ρεπερτόριό μου έχει αρκετή δόση από κλασικά τραγούδια, κάνοντας μια αναφορά στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες, ενώ πάντοτε εντάσσω ένα μικρό αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, γιατί αφενός συνεχίζω με κάποιους από τους μουσικούς του, αφετέρου –και κυρίως– γιατί το συναισθηματικό μου δέσιμο είναι τέτοιο που όσο τραγουδάω θέλω να λέω τραγούδια του. Η τελευταία πάντοτε γεύση που θέλω να μένει στον θεατή είναι η αίσθηση της διασκέδασης.


Φέτος συμπληρώνετε 20 χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα. Αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε απολογισμό;
Είναι 20 χρόνια διαδρομής από τότε που κατέθεσα την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά, το 1997, γιατί επαγγελματικά υπάρχω στον χώρο περισσότερα χρόνια. Τον απολογισμό μου τον κάνω πολύ συχνά και τον έκανα και τα προηγούμενα χρόνια.

Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε τους μέχρι τώρα σημαντικότερους σταθμούς της πορείας της;
Οι σημαντικοί σταθμοί είναι οι εξής: ο πρώτος σταθμός είναι ο Σταμάτης Κραουνάκης, που με ανακαλύπτει στη Θεσσαλονίκη και μου δίνει την ευκαιρία να κατέβω στην Αθήνα δίπλα στην Άλκηστη Πρωτοψάλτη, ο δεύτερος είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος μου γράφει τις πρώτες μου επιτυχίες στη δισκογραφία και μου δίνει τη δυνατότητα να γίνω γρήγορα γνωστός στο ευρύ κοινό, και ένας επίσης πολύ σημαντικός σταθμός είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, με τον οποίο το 2001 και το 2002 κάνω δύο δίσκους, το «Τραγούδι του νεκρού αδερφού» και έναν ερωτικό δίσκο με επανεκτελέσεις ερωτικών τραγουδιών του με τίτλο «Η αγάπη είναι η φωτιά». Ακολουθούν για τουλάχιστον μία δεκαετία συναυλίες με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» σε όλο τον κόσμο και κάποιες κορυφαίες συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ηρώδειο υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Μίκη.

Υπάρχει κάποιο μυστικό στην επιτυχία; Πώς δηλαδή ένας καλλιτέχνης καταφέρνει όχι να ξεχωρίσει αλλά να διαρκέσει. Υποθέτω πως το ταλέντο μόνο δεν φτάνει…
Το ταλέντο σίγουρα δεν φτάνει, αλλά είναι το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να έχει κάποιος. Διάφοροι άλλοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο: η τύχη, το σωστό timing, να σου δοθεί μια μεγάλη ευκαιρία και μια θα έλεγα κυρίως παιδεία και ο ανάλογος χαρακτήρας να διαχειριστείς την επιτυχία εάν και όταν σου έρθει. Αυτά είναι τα συστατικά της επιτυχίας για τη διάρκεια.

Υπάρχουν πράγματα που δεν έχετε κάνει ακόμη στην καριέρα σας και εύχεστε να καταφέρετε να τα επιτύχετε;
Νιώθω αρκετά ολοκληρωμένος, αλλά επειδή στον κόσμο της μουσικής δεν υπάρχει τέλος, πάντα είμαι ανήσυχος και αναζητώ καινούργια πράγματα.

Υπήρξε στιγμή που σκεφτήκατε πως θέλετε ένα διάλειμμα ή ακόμη και να εγκαταλείψετε το τραγούδι;
Τίποτα δεν έχει σταθεί τόσο δυνατό για να σκεφτώ να απορρίψω το τραγούδι και τη μουσική.

Ετοιμάζετε νέο δίσκο. Τι μπορείτε να μας αποκαλύψετε;
Είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος. Έχω την τύχη και την τιμή σε αυτό τον δίσκο να μου γράφουν τραγούδια ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Ανδρέας Κατσιγάννης.

Έχετε μοιραστεί αρκετές φορές τη σκηνή με τον Κώστα Μακεδόνα. Πώς κρίνετε την απόφασή του να συμμετάσχει στο «Rising Star»;
Δεν είμαι σε θέση να κρίνω. Καθένας παίρνει τις αποφάσεις του και κάνει τις επιλογές του.

Εσείς θα μπορούσατε να καθίστε στην καρέκλα κάποιου κριτή σε talent show;
Εξαρτάται από την υπόλοιπη επιτροπή και από το concept του talent show.

INFO
Δημήτρης Μπάσης
Μαζί του η Δήμητρα Σταθοπούλου
18 & 25/2 & 4/3
Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής
Τηλ.: 211 4096149, 6987 844845
Ώρα έναρξης: 22:30
Τιμή εισόδου στο μπαρ: €12 με μπίρα ή κρασί