Η Apple ξανά στο στόχαστρο της Κομισιόν για μονοπωλιακές πρακτικές - Free Sunday
Η Apple ξανά στο στόχαστρο της Κομισιόν για μονοπωλιακές πρακτικές

Η Apple ξανά στο στόχαστρο της Κομισιόν για μονοπωλιακές πρακτικές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως δρομολόγησε μία σειρά από έρευνες ενάντια στον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα Apple, με βάση τις υποψίες για πρακτικές που παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού σε διάφορους τομείς.

Η πρώτη έρευνα παραγγέλθηκε μετά την καταγγελία της σουηδικής Spotify, η οποία εγκαλεί την Apple για κατάχρηση της ηγετικής της θέσης στην αγορά της διαδικτυακά προσφερόμενης μουσικής.

Οι Βρυξέλλες προσθέτουν επίσης την δυσαρέσκεια που εχει εκφράσει κατά της Apple ένας διανομέας ηλεκτρονικών κι ακουστικών βιβλίων για τους κανονισμούς στις εφαρμογές του Αpp Store. Μολονότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναφέρεται ονομαστικά στην επιχείρηση τούτη, η οικονομική εφημερίδα Financial Times εικοτολογεί πως πρόκειται για την Kobo, θυγατρική του ιαπωνικού ομίλου ηλεκτρονικών βιβλίων Rakuten.

Η δεύτερη έρευνα που παραγγέλθηκε αφορά τη συμπεριφορά του αμερικανικού γίγαντα όσον αφορά την υπηρεσία πληρωμών του Apple Pay.

Η Apple έσπευσε αμέσως να απαντήσει στην ανακοίνωση των Βρυξελλών: "είναι απογοητευτικό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασπάζεται τα αβάσιμα παράπονα από την πλευρά μίας δράκας επιχειρήσεων που απλώς θέλουν να επωφεληθούν από τις περιστάσεις για να μην πληρώσουν, για να μην παίζουν με τους ίδιους κανόνες όπως ο υπόλοιπος κόσμος".

"Εμείς δεν θεωρούμε πως αυτό είναι σωστό-θέλουμε να διατηρηθούν οι ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού, όπου κάθε αποφασισμένο πρόσωπο και που έχει μια πολλά υποσχόμενη ιδέα μπορεί να προκόψει", προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Apple.

Δεν είναι η πρώτη αντιπαράθεση που έχει ο τεχνολογικός γίγαντας από την Καλιφόρνια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το καλοκαίρι του 2016 είχε εξαναγκασθεί από την Επιτροπή να καταβάλει στην Ιρλανδία 13 δισεκ. ευρώ για φοροαπαλλαγές που θεωρήθηκαν αθέμιτες. Η εταιρεία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο ακόμη δεν έχει αποφασίσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ