Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα- και στην Ελλάδα - Free Sunday
Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα- και στην Ελλάδα

Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα- και στην Ελλάδα

Ο όρος oekologie δημιουργήθηκε στα 1866 από το Γερμανό βιολόγο Ερνστ Χέκελ, από τις ελληνικές λέξεις οίκος και λόγος που σημαίνει κυριολεκτικά «μελέτη του φυσικού οίκου». Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, όπως ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης, έθεσαν τα θεμέλια της επιστήμης της οικολογίας στις μελέτες τους με θέμα τη φυσική ιστορία.

Η λέξη «οικολογία», από τη δεκαετία του ’70 και μετά, απέκτησε επίσης πολιτικό και φιλοσοφικό νόημα, καθώς υιοθετήθηκε από το «οικολογικό κίνημα» που εμφανίστηκε εκείνη την εποχή.

Τότε έγινε για πρώτη φορά κατανοητό πως η γη είναι ένα ενιαίο και ευάλωτο οικοσύστημα, κάτι που το έκαναν σαφές οι πρώτες εικόνες της γης από το διάστημα.

Παράλληλα, άρχισαν τότε να γίνονται αισθητά τα προβλήματα της εκβιομηχάνισης, ιδιαίτερα μετά το βιβλίο της Rachel Carson «Σιωπηλή Άνοιξη» (1962), όπου για πρώτη φορά έγινε λόγος για τις παρενέργειες της χημικής γεωργίας και της χρήσης του DDT. Μέχρι τότε ο περισσότερος κόσμος θαύμαζε άκριτα κάθε νέο τεχνολογικό επίτευγμα και το ταύτιζε με μια αέναη «πρόοδο».

Στην Ελλάδα ήρθαμε αντιμέτωποι με την έννοια τη δεκαετία του ’80. Ωστόσο, αντιμετωπίσαμε το κίνημα με αδιαφορία. Ως την υπερβολική έκφραση κάποιων γραφικών νέο χίπη.

Ακόμα και σήμερα, παρόλη την ενημέρωση και τις εκστρατείες διεθνών και εγχώριων οργανισμών, η οικολογία, ως επιστήμη αλλά και οι προληπτικές μέθοδοι για την υπεράσπιση του πλανήτη, αντιμετωπίζονται ως εξτρεμιστικές αντιλήψεις - ειδικά στην ελληνική επαρχία.

Όμως η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα και επηρεάζει άμεσα, σήμερα, και τη χώρα μας σε όλους τους τομείς, ειδικά αφού το κράτος κωφεύει να ακολουθήσει, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τις απλούστερους διεθνείς κανονισμούς.

Είναι η αλαζονεία ενός λαού που πάντα ζούσε για το σήμερα; Άγνοια ή έλλειψη παιδείας;

Σε κάθε περίπτωση τη λανθασμένη αντίληψή μας για το πόσο μας αφορά τελικά η κλιματική αλλαγή έρχεται να αλλάξει μια ενδιαφέρουσα νέα έρευνα του οργανισμού διαΝΕΟσις, η οποία καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές στο κλίμα της Ελλάδας θα επηρεάσουν τομείς της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Διαβάστε την εδώ:

http://www.dianeosis.org/research/climate_change/

Δείτε το video εδώ: