Οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν να δείχνουν «γαλάζια» αυτοδυναμία - Free Sunday
Οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν να δείχνουν «γαλάζια» αυτοδυναμία

Οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν να δείχνουν «γαλάζια» αυτοδυναμία

Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή πολιτική λύση με Μητσοτάκη.

Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η ΝΔ μπορεί να διεκδικήσει, με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, την αυτοδυναμία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε αυτές που δίνουν ένα άνετο προβάδισμα, της τάξης των 10 μονάδων, στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτές που της δίνουν διπλάσιο ή και υπερδιπλάσιο εκλογικό ποσοστό σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόγνωση του εκλογικού αποτελέσματος δεν είναι εύκολη, εφόσον πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την προεκλογική συσπείρωση των ψηφοφόρων του που θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, την προσπάθεια μαζικής εξαγοράς ψηφοφόρων με τη μέθοδο που εφαρμόστηκε με τα γνωστά αποτελέσματα στους συμβασιούχους εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά και τη διάθεση του εκλογικού σώματος να τιμωρήσει μια κυβέρνηση που εντυπωσιάζει συνεχώς με την ασυνέπεια και την αναποτελεσματικότητά της.

Το άνοιγμα της ψαλίδας

Την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσίευσε έρευνα της Κάπα Research που εμφανίζει τη ΝΔ με ποσοστό 23,2% έναντι 16,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά των 7 μονάδων φτάνει τις 9,6 μονάδες με την απλή κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου, εφόσον η ΝΔ ανεβαίνει στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 22,2%, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 9%, την τέταρτη η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8,8% και την πέμπτη το ΚΚΕ με 8,3%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων περνούν το όριο του 3% και θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή, ενώ δεν τα καταφέρνουν το Ποτάμι, η Λαϊκή Ενότητα και διάφορα μικρά κόμματα. Στο σύνολο των ερωτηθέντων 12,3% δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 14,7% κρατάνε αποστάσεις από το πολιτικό σύστημα, εφόσον προβληματίζονται μεταξύ αποχής και λευκού ή άκυρου.

Ενδιαφέρον εμφανίζει η διαχρονική ανάλυση των δημοσκοπήσεων της Κάπα Research. Μέχρι τα τέλη του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε άνετο προβάδισμα, της τάξης των 3,5 μονάδων, έναντι της ΝΔ, εκμεταλλευόμενος και τα εσωκομματικά της προβλήματα. Η επικράτηση Μητσοτάκη στη μάχη της ηγεσίας έβαλε τέλος σε μια περίοδο εσωστρέφειας και ηττοπάθειας της ΝΔ, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να φαίνονται πιο καθαρά, στην αντίληψη της κοινής γνώμης, τα προβλήματα της κυβέρνησης Τσίπρα και να πάρει από το ξεκίνημα του 2016 μικρό προβάδισμα η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκοπική ψαλίδα ανοίγει σταδιακά υπέρ της ΝΔ και από τον Απρίλιο του 2017 εμφανίζεται γύρω στις 7 μονάδες, οι οποίες με την απλή κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου μετατρέπονται σε διαφορά που πλησιάζει τις 10 μονάδες.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή πολιτική ανατροπή, εφόσον η ΝΔ έχασε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με διαφορά 8 μονάδων. Σε ένα διάστημα μικρότερο της διετίας έχει αντιστραφεί η ισορροπία δυνάμεων, με μεγάλο κερδισμένο τη ΝΔ και μεγάλο χαμένο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το προβάδισμα της ΝΔ είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί γιατί ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αποκτήσει πλεονέκτημα και στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η παράσταση νίκης είναι σε ποσοστό 61,5% υπέρ της ΝΔ, ενώ μόνο 20% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαινε πρώτο κόμμα αν είχαμε εκλογές αυτή την περίοδο. Εντύπωση προκαλεί και το προβάδισμα του κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα στα λεγόμενα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά. 30,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Τσίπρα είναι 22,5%. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει… πρωθυπουργικότερη εικόνα από τον πρωθυπουργό, γιατί συνήθως ο εκάστοτε πρωθυπουργός προηγείται λόγω του αξιώματός του στα λεγόμενα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά, χωρίς αυτό να δεσμεύει τις εξελίξεις.

Οι δημοσκοπήσεις, σαν αυτή της Κάπα Research, που δίνουν άνετο προβάδισμα στη ΝΔ, χωρίς όμως να καταγράφουν αποτελέσματα που οδηγούν στην αυτοδυναμία, προσδιορίζουν τη στρατηγική του Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του δεν θεωρούν ότι μπορεί να εξασφαλίσουν την πρωτιά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, εκτιμούν όμως ότι αν περιορίσουν το εύρος της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια αξιοποιήσουν την προεδρική εκλογή και το σύστημα της απλής αναλογικής που έχει ψηφιστεί για τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τη γρήγορη επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, στην ηγεσία ενός πολυκομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Κίνδυνος βύθισης

Άλλες δημοσκοπήσεις, με χαρακτηριστική αυτήν που έκανε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ΝΔ μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην αυτοδυναμία.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των δημοσκοπήσεων είναι η μεγάλη αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διενεργήθηκε το τριήμερο 21-23 Ιουνίου, όταν πλέον ήταν γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 15%, από 16,5% που ήταν στην έρευνα του Μαΐου. Αντίθετα, το ποσοστό της ΝΔ ανέβηκε ελαφρά, από 32,5% στην έρευνα του Μαΐου σε 33% στην έρευνα του Ιουνίου. Τρίτο έρχεται το ΚΚΕ με 7,5%, ακολουθούμενο από τη Χρυσή Αυγή με 7% και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6%. Όλα τα άλλα κόμματα κινούνται κάτω από το όριο του 3% που εξασφαλίζει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Με βάση την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου που κάνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η ΝΔ βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία εξαιτίας του συνδυασμού της μεγάλης πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ και της εισόδου στη Βουλή μόνο πέντε κομμάτων.

71,5% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup δεν πήρε αυτά που διεκδίκησε και ότι τελικά η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη. Μόνο 13% των ερωτηθέντων έχουν την αντίθετη άποψη. Επίσης, 77,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται αποτελεσματικά την ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους και μόνο 16,5% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι τη διαπραγματεύεται αποτελεσματικά.

Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα δείχνουν πόσο δύσκολη είναι η δημοσκοπική και πολιτική της ανάκαμψη. Το 2017 αναμένεται βελτίωση της γενικής κατάστασης της οικονομίας και ανάπτυξη της τάξης του 2%, ταυτόχρονα όμως προβλέπεται να μεγαλώσουν οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια συμπολίτες μας εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Αν κρίνουμε από τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις αλλά και από τις τάσεις που εκδηλώνονται διαχρονικά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, ο ελληνικός λαός θα έχει να επιλέξει –πιθανότατα μέχρι το φθινόπωρο του 2018– μεταξύ της άνετης επικράτησης της ΝΔ, αλλά σε συνθήκες που μπορεί να θέσουν σε αμφισβήτηση τη σταθερότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και της καθοριστικής επικράτησης της ΝΔ σε συνθήκες που θα εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία και την κυβερνητική σταθερότητα, χωρίς να είναι υποχρεωτικά μονοκομματική η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο ισχυρότερος σύμμαχος της ΝΔ είναι το πάθημα του ελληνικού λαού εξαιτίας της εμπιστοσύνης που έδειξε στον ΣΥΡΙΖΑ. Χάσαμε την αναπτυξιακή διετία 2015-2016, βυθίστηκε το τραπεζικό σύστημα σε φοβερή κρίση, παρατάθηκαν τα μνημονιακά μέτρα μέχρι το 2020 και σχεδόν όλα έγιναν πιο δύσκολα και επώδυνα.

Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι τόσο κέρδος για τη ΝΔ όσο για τη χώρα, αν κρίνουμε απ’ όσα μεσολάβησαν από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε επικράτησε πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ.