Η επιτυχία Μακρόν τεράστιας σημασίας για Ε.Ε. και Ελλάδα - Free Sunday
Η επιτυχία Μακρόν τεράστιας σημασίας για Ε.Ε. και Ελλάδα

Η επιτυχία Μακρόν τεράστιας σημασίας για Ε.Ε. και Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Μακρόν έχει ξεκινήσει μία εντατική διπλωματία κορυφής, η οποία θα τον φέρει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα. Επισκέφτηκε ήδη την Αυστρία, είχε επαφές με τους ηγέτες της Τσεχίας και της Σλοβακίας, τώρα επενδύει σε επαφές στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία και θα δώσει μεγάλη σημασία και στην επίσκεψη στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να αξιοποιήσει πολιτικά την επίσκεψη Μακρόν με τους γνωστούς ιδεολογικούς και πολιτικούς ακροβατισμούς. Από τη δυναμική υπεράσπιση των εγκλημάτων του Στάλιν και των κομμουνιστικών καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του περνούν στην προσπάθεια παρουσίασης της πολιτικής που εφαρμόζουν στα πλαίσια, υποτίθεται, της στρατηγικής Μακρόν.

Να θυμίσουμε ότι στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει τον αριστερό δημαγωγό κ. Μελανσόν και πως οι βασικές προτεραιότητες του προέδρου Μακρόν, όπως είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η αναδιοργάνωση της αγοράς εργασίας για να γίνει η γαλλική οικονομία πιο ανταγωνιστική, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ και την πρακτική της κυβέρνησης Τσίπρα. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες για αυτούς που ασκούν την εξουσία, οι οποίοι αλλάζουν ιδεολογικά και πολιτικά ρούχα ανάλογα με τη σκοπιμότητα της στιγμής και με βασικό στόχο την παραμονή στην εξουσία.

Οι επισκέψεις του προέδρου Μακρόν σε διάφορα κράτη της Ε.Ε. έχουν στόχο να ενισχύσει τη θέση της Γαλλίας στην Ε.Ε. και να προβάλει ορισμένες βασικές προτάσεις για την αναδιοργάνωση της Ευρωζώνης. Για τους ανατολικοευρωπαίους συνομιλητές του ο πρόεδρος Μακρόν υπογραμμίζει την ανάγκη να μπει ένα τέλος στο κοινωνικό dumping που εφαρμόζεται μέσω κοινοτικών κανονισμών που επιτρέπουν την εξαγωγή εργαζόμενων από λιγότερο αναπτυγμένες σε περισσότερο αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε., όπου αμείβονται με βάση το χαμηλό εισόδημα της χώρας προέλευσής τους.

Η προεδρία Μακρόν θα κριθεί στο εσωτερικό της Γαλλίας με βάση το αποτέλεσμα της αναμέτρησης του προέδρου με τις δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιδίωξη του κ. Μακρόν είναι να αλλάξει τους κανόνες του οικονομικού παιχνιδιού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, με προεδρικά διατάγματα τα οποία θα υποστηριχτούν από την προεδρική πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο φιλελεύθερος κ. Μακρόν θα εξουδετερώσει τις αναμενόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ή θα εγκαταλείψει το πρόγραμμά του πιεζόμενος από τα ισχυρά συνδικάτα, όπως έκαναν πριν από αυτόν ο σοσιαλιστής πρόεδρος κ. Ολάντ και ο κεντροδεξιός πρόεδρος κ. Σαρκοζί.

Η επιτυχία της πολιτικής Μακρόν είναι τεράστιας σημασίας για την Ε.Ε. γιατί ο εκσυγχρονισμός της γαλλικής οικονομίας και κοινωνίας θα συμβάλει στη συνεννόηση Γερμανίας και Γαλλίας για την επανεκκίνηση της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. σε νέα βάση. Η πολιτική εκσυγχρονισμού και διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί ο φιλελεύθερος πρόεδρος της Γαλλίας, εάν τελικά εφαρμοστεί με επιτυχία, θα απελευθερώσει πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της οικονομίας, των διαρθρωτικών αλλαγών και της ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής. Τα υπόλοιπα είναι ιδεολογική σάλτσα τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία αλλάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα σε μια διαρκή προσπάθεια να σερβιριστεί το ίδιο κακής ποιότητας πολιτικό «φαγητό».