Ο Μπουτάρης υπονομεύει τη λύση στο όνομα - Free Sunday
Ο Μπουτάρης υπονομεύει τη λύση στο όνομα
Δεκτός από τον πρόεδρο της πΓΔΜ, Γ.Ιβάνοφ έγινε στα Σκόπια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο Μπουτάρης υπονομεύει τη λύση στο όνομα

Η αιφνιδιαστική αναφορά Μπουτάρη στη γείτονα ως “Μακεδονία”, μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες, ανάμεσα στις οποίες περίοπτη θέση έχει η αναζήτηση δημοσιότητας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά, άλλωστε, αλλά αυτή τη φορά το ενδεχόμενο λάθους έχει αποκλειστεί, διότι ο ίδιος δήλωσε διατεθειμένος να δεχθεί “όσο βρίσιμο θέλουν”, χωρίς να νοιάζεται.

Την προηγούμενη είχε γλιτώσει το βρίσιμο παραδεχόμενος ότι είχε κάνει λάθος.

Ανάμεσα στις ερμηνείες υπήρχαν και ορισμένες, που αναδείκνυαν μία ιδιοτέλεια προσωπικών συμφερόντων στη γείτονα, αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία.

Σημασία έχει ποιον εξυπηρετεί και ποιον όχι η συγκεκριμένη δήλωση.

Πριν από μία βδομάδα, στις 13 Νοεμβρίου, σε μία συνέντευξη Τύπου στην Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είχε πει πως ευελπιστεί ότι “Σκόπια και Αθήνα θα μπορέσουν σύντομα να φτάσουν σε μία λύση στη υπερδεκαετή διαφωνία για το όνομα” της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

Αυτό που είπε ο Ζάεφ δημόσια, το είχε αποπειραθεί πριν 25 χρόνια ο ιστορικός ηγέτης και πρώτος πρόεδρος της πΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ. Όπως λέει στο βιβλίο του ο τότε πρόεδρος της βουλής της γειτονικής χώρας, Στόγιαν Αντοφ, ο Γκλιγκόροφ είχε υποχωρήσει στην πίεση των ξένων παραγόντων και του είχε ζητήσει να βάλει το θέμα αλλαγής του ονόματος στη βουλή. “Αλλά τέτοιο θέμα δεν μπήκε καν στη βουλή. Του είπα δεν περνάει”, γράφει ο Άντοφ.

Είναι προφανές ότι με τη δήλωσή του και μόνο ο κ. Ζάεφ παίρνει ένα τεράστιο πολιτικό ρίσκο. Θα προσπαθήσει να περάσει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, που ούτε ο Γκλιγκόροφ δεν είχε τολμήσει.

Και μέσα σε αυτό το τοπίο εμφανίζεται ένας επιφανής Έλληνας -όχι της εξωκοινοβουκευτικής αριστεράς, αλλά θεσμικός παράγοντας με ευρεία δημοσιότητα- ο οποίος αποδέχεται τη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας.

Είναι εύλογο ότι αυτό στη γειτονική χώρα εκλαμβάνεται ως εξοικείωση των Ελλήνων με τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, γεγονός που αδυνατίζει το επιχείρημα Ζάεφ, ότι μία άμεση συμβιβαστική λύση θα είναι συμφέρουσα για τη χώρα του.

Συμβιβασμός είναι για τον Ζάεφ η “σύνθετη ονομασία”, που έχει αποδεχτεί η Ελλάδα από το 2008 και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Η αναφορά Μπουτάρη σε Μακεδονία, πλήττει ευθέως τα σχέδια Ζάεφ για συμβιβασμό με την Ελλάδα και υπονομεύει κάθε προοπτική λύσης, διότι δίνει επιχειρήματα στον πρώην πρωθυπουργό Γκρούεφσκι και την αδιαλλαξία του για κάθε συζήτηση αλλαγής του ονόματος.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η προσέγγιση, δεν του πέρασε από το μυαλό...