Ο Ζάεφ ευγνώμων - Free Sunday
Ο Ζάεφ ευγνώμων

Ο Ζάεφ ευγνώμων

Θετικά αξιολόγησαν κατά τη συνάντησή τους ο Νίκος Δένδιας και ο Ζόραν Ζάεφ τη δυναμική και τη συνεχή ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια με σκοπό την ενίσχυση της φιλίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη συνάντηση ο Ζόραν Ζάεφ, καλωσορίζοντας θερμά τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ, καθώς και για τη συνεργασία στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και για την υποστήριξη στην υπέρβαση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του νέου κορονοϊού, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Κατά τη συνάντηση αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερης σημασίας η οικονομική συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, η οποία, όπως τονίστηκε, αντικατοπτρίζει τη φιλία και τη συνεργασία των δυο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως προκύπτει από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για μεγάλο βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα, στις μεταφορές, στην ψηφιοποίηση, στον πολιτισμό και στον αμυντικό τομέα» προστίθεται στο κείμενο.

Ο Ζόραν Ζάεφ, συνεχίζει η ανακοίνωση, ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις πρωτοβουλίες της χώρας του για την προσαρμογή στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και για τις περαιτέρω διαδικασίες που έχουν προγραμματιστεί.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της Βόρειας Μακεδονίας και των χωρών της περιοχής σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες που καταβάλουν για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ θετικά αξιολογήθηκε επίσης η ανεπιφύλακτη και συνεχής υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία ως πλήρες κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

«Η κυβέρνησή μας βασίζεται στην ελληνική υποστήριξη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ ως προς την ένταξή μας», καθώς «αυτή είναι η μόνη εναλλακτική λύση για εμάς. Επομένως, οι σχέσεις μας και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ένταξή μας στην ΕΕ», επέμεινε ο Ζόραν Ζάεφ, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετική την περίοδο μετά τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, που χαρακτηρίζεται από την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων, ειδικά μέσω της πραγματοποίησης συναντήσεων, επαφών και πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδιας και Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισε την ανάγκη πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το απαραίτητο θεμέλιο, η απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθούν περισσότερο ακόμη οι σχέσεις μας και να υλοποιηθεί το κοινό μας όραμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια» σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να είναι ο στενότερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας και ο καλύτερος φίλος της. Η Ελλάδα, ως άμεσος γείτονας, έχει κάθε λόγο και συμφέρον να εξασφαλισθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας σας και του λαού σας. Και πάντα λέμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνουν ποτέ ξανά η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε ο κ.Δένδιας, απευθυνόμενος στον κ.Οσμάνι.

Αναφέρθηκε δε στη δέσμευση της Βόρειας Μακεδονίας να ακολουθήσει το δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να αφήσει πίσω τους αναχρονισμούς του παρελθόντος.

«Θεωρούμε ότι έχετε επιλέξει ως κυβέρνηση να εγκαταλείψετε οριστικά την βαλκανιοποίηση του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και να προσχωρήσετε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα του 21ου αιώνα. Ότι έχετε απορρίψει αποφασιστικά αναχρονιστικά οράματα, αντιλήψεις που ανατρέχουν σε άλλους καιρούς, σε παλιές εποχές. Άλλοι, στην ευρύτερη περιοχή μας, προπαγανδίζουν αδιέξοδη επιστροφή σε αυτοκρατορίες του χθες, σε ζώνες νεο-οθωμανικής επιρροής, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, κατέχουν παράνομα εδάφη άλλων χωρών, προσπαθούν να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρωπαϊκή οδό» σημείωσε ο κ.Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε ακόμη ότι η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκίας δημιούργησε κάποια ερωτηματικά στην Ελλάδα, όμως, όπως προσέθεσε έλαβε τις απαραίτητες διευκρινίσεις από τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακόμη, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τη Βόρεια Μακεδονία για την απόφασή της να στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-26 και για τη δήλωσή της με την οποία καταδικάζει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συζήτησαν και για τα κοινά ενεργειακά σχέδια, όπως την πρόσφατη συμφωνία για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών και την πρόθεση της Βόρειας Μακεδονίας να συμμετάσχει σε ενεργειακά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρθηκε και στις ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, λέγοντας ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν επενδύσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία και έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία πάνω από 20.000 θέσεων εργασίας στη χώρα, ενώ το διμερές εμπόριο πέρυσι και παρά την πανδημία ανήλθε σχεδόν στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Δένδιας εξήρε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα, που περιλαμβάνει και την επιτήρηση του εναερίου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, που εκτελεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στον πολιτιστικό τομέα, φέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη συμφωνία για τη διατήρηση και την προστασία βυζαντινών και μετα-βυζαντινών μνημείων στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τελευταίες συμβολικές κινήσεις της Βόρειας Μακεδονίας, όπως είναι η πρόσφατη αλλαγή της ονομασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου των Σκοπίων, το οποίο από «Αρχαιολογικό Μουσείο Μακεδονίας» μετονομάστηκε σε «Αρχαιολογικό Μουσείο Βόρειας Μακεδονίας» και η αφαίρεση της πινακίδας στην οδό όπου στεγάζεται το υπουργείο Εξωτερικών, η οποία έφερε το όνομα του Φιλίππου Β'.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη και προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του, καθώς και για το γεγονός ότι η Ελλάδα απέστειλε 120.000 εμβόλια κατά του κορονοϊού, ενέργεια, που όπως είπε συμβάλει αποφασιστικά στην ανοσοποίηση του πληθυσμού της χώρας του.

Ο κ. Οσμάνι εκτίμησε ότι η επίσκεψη του κ.Δένδια συμβάλει στην ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία με τη σειρά της, όπως είπε έχει θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Ο κ. Δένδιας στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Στέβο Πενταρόφσκι.

ΠΗΓΗ: gr.euronews