«Μακεδονικό»: Το Μαξίμου έπεσε έξω στους πολιτικούς υπολογισμούς του - Free Sunday
«Μακεδονικό»: Το Μαξίμου έπεσε έξω στους πολιτικούς υπολογισμούς του

«Μακεδονικό»: Το Μαξίμου έπεσε έξω στους πολιτικούς υπολογισμούς του

 

Η ΝΔ διευρύνει το ακροατήριό της, ενώ η κυβέρνηση απαξιώθηκε ακόμη περισσότερο.

Ελάχιστοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία για μια γρήγορη συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το «Μακεδονικό» θέλοντας να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα εθνικό θέμα. Οι περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αιφνιδιάσει με στόχο να προκαλέσει εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ και να ενισχύσει τη σκληρή και την άκρα Δεξιά, προκειμένου να περιοριστεί το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγματα εξελίχθηκαν σε άλλη κατεύθυνση από το σενάριο στο οποίο στηρίχτηκε ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου.

Ενισχυμένος Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης ανέλυσε σωστά την τακτική του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και υποστήριξε θέσεις που ενίσχυσαν την ενότητα της ΝΔ και περιόρισαν τη δυνατότητα ανάπτυξης πολιτικών δυνάμεων στα δεξιά της. Συνόψισε τη γραμμή υποστηρίζοντας ότι δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς, δεν θα δεχτούμε κινήσεις που μπορεί να προκαλέσουν ρήγμα μεταξύ Βόρειας Ελλάδας και Αθήνας και δεν θα αφήσουμε στο συγκεκριμένο θέμα πολιτικό χώρο για την ανάπτυξη ακραίων πολιτικών δυνάμεων.

Η ΝΔ, ένα κόμμα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κινείται σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου γύρω στο 35%, απευθύνεται, με βάση την εξέλιξη του «Μακεδονικού», σε ένα ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο, που μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνάει το 70%. Επομένως οι κινήσεις Μητσοτάκη όχι μόνο απέτρεψαν εσωτερικά προβλήματα και την πολιτική απομόνωσή της αλλά έθεσαν τις βάσεις για την παραπέρα ενίσχυσή της. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ άγγιξε με τις παρεμβάσεις του πατριωτικές και συναισθηματικές ευαισθησίες, ξεπερνώντας το προφίλ του εξαιρετικά αποτελεσματικού τεχνοκράτη με έμφαση στα οικονομικά ζητήματα.

Προβλήματα στην κυβέρνηση

Οι κινήσεις Τσίπρα δημιούργησαν δύο βασικά προβλήματα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ανέδειξαν την τεράστια διαφορά απόψεων στο συγκεκριμένο θέμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η οποία άλλοτε προβάλλεται για να διατηρήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι την ιδεολογική και πολιτική τους ταυτότητα και άλλοτε εξαφανίζεται για να διατηρήσουν τις κυβερνητικές τους καρέκλες. Η εικόνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλέον άθλια και η ευρύτερη κοινή γνώμη έχει αρχίσει να την αντιμετωπίζει σαν μια προβληματική εταιρεία διαχείρισης και νομής της εξουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να αποκτά εσωκομματικό πρόβλημα, γιατί οι κινήσεις Τσίπρα στο «Μακεδονικό» εκφράζουν το 4% του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καλύπτουν όμως το 36% των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 –σήμερα το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο–, το οποίο προέρχεται από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και έχει ευαισθησίες σε αυτά τα ζητήματα. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 είναι υπέρ των συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό» παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου και η κομματική ηγεσία επιμένουν να χαρακτηρίζουν όσους παίρνουν μέρος σε αυτά σαν ακροδεξιούς, πατριδοκάπηλους και αντιδραστικούς. Εξαιτίας των επιλογών του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο η εικόνα της κυβέρνησης και άρχισαν να διαφαίνονται εσωτερικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκφραση γενικής δυσαρέσκειας

Λαθεμένη επίσης αποδείχθηκε η εκτίμηση του κ. Τσίπρα ότι θα μπορούσε να απομονώσει τη διαχείριση των σχέσεων με τα Σκόπια από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και να αντλήσει οφέλη.

Τελικά ο κυβερνητικός χειρισμός του «Μακεδονικού» μπορεί να αποδειχθεί η σταγόνα που θα κάνει το ποτήρι της λαϊκής δυσαρέσκειας να ξεχειλίσει. Πολλοί από αυτούς που διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα γενικής δυσαρέσκειας με την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τη συνήθεια που έχει αποκτήσει να αυτοεξευτελίζεται, θίγοντας την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Ο Ντάισελμπλουμ και ο Βίζερ, οι πρώην επικεφαλής του Eurogroup και του EuroWorking Group, ενίσχυσαν με τις δηλώσεις τους την εικόνα μιας κυβέρνησης που ενώ δηλώνει ότι διαπραγματεύεται σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές, έχει μετατραπεί, για τους δικούς της λόγους, σε πρόθυμο διεκπεραιωτή των αποφάσεών τους. Ο τρόπος με τον οποίο υποκλίνεται ο κ. Τσίπρας στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις του κ. Ερντογάν, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις. Σε μια περίοδο κατά την οποία το καθεστώς της Τουρκίας βάλλεται διεθνώς για τη συστηματική καταπάτηση των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, το Μαξίμου θέλει να του βγάλει ευρωπαϊκό κόκκινο χαλί. Σε αυτό το πλαίσιο, η προώθηση από το Μαξίμου μιας «λύσης» στο «Μακεδονικό» που θα στηρίζεται σε ελληνικές υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας, προτού καν λυθεί το ζήτημα του αλυτρωτισμού των Σκοπίων σε συνταγματικό και γενικότερο επίπεδο, προκαλεί τη δυναμική αντίδραση των πολιτών, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει σε όλους τους τομείς.

Ταραχή στην Κεντροαριστερά

Από τους χειρισμούς της κυβερνητικής ηγεσίας έχει προκληθεί ταραχή στην Κεντροαριστερά, η οποία έχει πρόβλημα πολιτικής συνοχής και στρατηγικής.

Η κ. Γεννηματά και περισσότερο ο κ. Θεοδωράκης πλησιάζουν στο «Μακεδονικό» τις κυβερνητικές θέσεις, κρατώντας αποστάσεις από τις θέσεις της ΝΔ. Αυτό είναι καλά νέα για το Μαξίμου, με την έννοια ότι, όπως καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις, το Κίνημα Αλλαγής επιστρέφει σε μονοψήφια ποσοστά. Το πιθανότερο όμως είναι ότι αυτόν τον πολιτικό λογαριασμό δεν θα τον πληρώσει η ΝΔ. Όσοι κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη για τον χειρισμό του «Μακεδονικού», διαφωνούν ακόμη περισσότερο με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την επιβολή μιας ισοπεδωτικής φορολογικής πολιτικής, με την οποία χρηματοδοτείται η επέκταση του κομματικού κράτους. Μπορεί να ασκούν κριτική στον κ. Μητσοτάκη γιατί θεωρούν ότι δεν είναι αρκετά φιλελεύθερος στην προσέγγιση του «Μακεδονικού», αλλά οι φιλελεύθερες αναζητήσεις τους είναι πιθανό να τους οδηγήσουν πιο κοντά στη ΝΔ, με το σκεπτικό ότι αποτελεί εγγύηση για την απελευθέρωση της οικονομίας και ως έναν βαθμό της κοινωνίας από τα δεσμά του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικοινωνιακός αποπροσανατολισμός

Η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει την επικοινωνιακή, πολιτική μάχη γύρω από το «Μακεδονικό», χωρίς να είναι βέβαιο ότι λειτουργεί σε όφελός της ο επικοινωνιακός αποπροσανατολισμός που επιχειρεί. Μπορεί η συζήτηση για τους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, την επερχόμενη μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων και την προγραμματισμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου για το ετήσιο εισόδημα να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, εφόσον το «Μακεδονικό» κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στην επικαιρότητα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής καθημερινότητας έχουν χάσει τη σημασία τους στη διαμόρφωση της πολιτικής δυναμικής. Εκατομμύρια συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου γίνονται πιο βασανιστικά, επειδή εξαντλείται η ατομική και οικογενειακή αντοχή τους. Μπορεί στο χρυσό κλουβί του Μαξίμου να θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει τα προβλήματά του με έναν διαρκή επικοινωνιακό αποπροσανατολισμό, αλλά έχει αποδειχθεί ότι η ευρύτερη κοινή γνώμη διαμορφώνεται με βάση τη σκληρή πραγματικότητα και πως διατηρεί την αυτονομία της από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τις επιλογές των ΜΜΕ που είναι εξαρτημένα από την εξουσία.