Βαλκάνια: Η ύστατη διευθέτηση προβλέπει αλλαγή συνόρων - Free Sunday
Βαλκάνια: Η ύστατη διευθέτηση προβλέπει αλλαγή συνόρων
Η τελευταία συνάντηση των προέδρων του Κοσόβου και της Σερβίας, κυρίων Θάτσι και Βούτσις παρπουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μονγκερίνι

Βαλκάνια: Η ύστατη διευθέτηση προβλέπει αλλαγή συνόρων

Χθες ο Υπουργός εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς δήλωσε ότι βρίσκει ιδανική τη συγκυρία για λύση στο πρόβλημα του Κοσόβου.

Δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί και παραδέχθηκε ότι η δική του χώρα πρέπει να έχει πρόταση στη διαπραγμάτευση με τους Αλβανούς, οι οποίοι θέλουν την αναγνώριση τους και 2-3 πόλεις της Νότιας Σερβίας με αλβανικό πληθυσμό.

Εύλογα όλοι καταλαβαίνουν ότι το αντάλλαγμα θα ήταν οι πόλεις του Κοσόβου με Σερβικό πληθυσμό. Αυτό θα σημαίνει εθνική ομοιογένεια, τόσο στο Κόσοβο, που οι Σέρβοι είναι μία μειονότητα της τάξης του 5% στον πληθυσμό των 1,8 εκ. όσο και στη Σερβία, που οι Αλβανοί υπολογίζονται σε 1% στον πληθυσμό των 7,5 εκ. Υπολογίζονται διότι στην τελευταία απογραφή δεν πήραν μέρος.

Είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές πιέζονται για μία λύση, η οποία θα φέρει μία νέα τάξη στα Βαλκάνια. Με περισσότερη Ευρώπη, περισσότερο ΝΑΤΟ και λίγο ως καθόλου Ρωσία. Αυτή που δοκιμάστηκε και επιβλήθηκε με τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η δική μας συμφωνία δεν είχε αλλαγή συνόρων, αλλά η λύση που συζητιέται για το Κόσοβο, σημαίνει κάτι το οποίο δεν έγινε στα Βαλκάνια μετά από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Αλλαγή Συνόρων.

Από τότε, τα σύνορα όχι μόνο έμειναν, αλλά μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τα εσωτερικά μετατράπηκαν σε εξωτερικά και χρειάστηκε να χυθεί πολύ αίμα για να οριοθετηθούν ως τέτοια.

Ξέρουμε τι χρειάστηκε για να μείνουν τα σύνορα ως έχει. Αλλά δεν ξέρουμε πως θα είναι αν αλλάξουν.

Κι επίσης δεν ξέρουμε αν θα είναι μόνο αυτά που θα αλλάξουν...