Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια απαντά ο Ράμα στην αντιπολίτευση του - Free Sunday
Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια απαντά ο Ράμα στην αντιπολίτευση του

Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια απαντά ο Ράμα στην αντιπολίτευση του

Δικαίωμα της Ελλάδας χαρακτήρισε την απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια της στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης η οποία μετά τη σχετική δήλωση του πρωθυπουργου Κυριάκου Μητσοτάκη, του καταλογίζει «μυστικές συζητήσεις» με την Ελλάδα και υποχώρηση στα δικαιώματα της Αλβανίας.

Ο Έντι Ράμα, ο οποίος έχει συμφωνήσει με την Αθήνα για την παραπομπή των διμερών διαφορών για την επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απάντησε κατηγορώντας τους επικριτές του ως «αδαείς» που ρίχνουν «εθνικιστική φολκλορική λάσπη» για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη ενώ διαβεβαίωσε πως είναι αδύνατον να γίνει μυστική συμφωνία στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.Όπως είπε ο Έντι Ράμα, 

«Είναι δικαίωμα της Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αυτό δεν έχει σχέση με την διαφορά που έχουν Αθήνα-Τίρανα. Όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων, το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά», είπε ο κ.Ράμα, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει όταν το 1990, όταν η Αλβανία είχε αποφασίσει να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια.

Τον περασμένο Οκτώβριο, σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών,  Νίκου Δένδιας με τον κ.Ράμα.

Το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, έχει τεθεί ήδη σε ισχύ μετά τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της κυβέρνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τέθηκε σήμερα σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί  κλεισίματος  κόλπων και  χάραξης  ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της  Σύμβασης των   Ηνωμένων Εθνών του 1982  για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο  δικαίωμα της χώρας.Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα».