Αυτοί που θα προωθήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών στη …Severna Ellada - Free Sunday
Αυτοί που θα προωθήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών στη …Severna Ellada

Αυτοί που θα προωθήσουν τη συμφωνία των Πρεσπών στη …Severna Ellada

Η επιρροή του «τσιπρισμού» στη Μακεδονία με επίκεντρο κυρίως τις Σέρρες ξεδιπλώνεται μέσα από τα πρόσωπα-κλειδιά(κατά περίεργη σύμπτωση, της ...κεντροαριστερής συνοδοιπορίας), που ο πρωθυπουργός επέλεξε να διεκπεραιώσουν την …καυτή αποστολή σερβιρίσματος στη Βόρεια Ελλάδα της φουρνιστής πατάτας της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι illuminati της συνοδοιπόρου κεντροαριστεράς του Αλέξη Τσίπρα, με την αναγκαία νεανική ώθηση της αέρινης μακεδονοπούλας ΥΜΑΘ, εντέλλονται να βοηθήσουν τον αρχηγό να περάσει τις εξετάσεις που δίνει έναντι ΝΑΤΟ, ΕΕ και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων και να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους ως πρέσβεις καλής θελήσεως της πολιτιστικής διπλωματίας, όπως αυτή επισήμως ορίζεται από το ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πολιτιστική διπλωματία ως μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και προσέγγισης των λαών».

«Η Θεσσαλονίκη με την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ, θα γνωρίσει μια ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα γίνει πραγματικά η πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι μια πόλη που θα παρακαλάει φέρνοντας τον τίτλο της συμπρωτεύουσας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας στη συνάντηση για την προετοιμασία της παρουσίας του στη ΔΕΘ, με πρωτοπορία βεβαίως τη νέα γενιά της Κατερίνας. Κι όμως η …στέψη της «Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας των Βαλκανίων» περνά βασικώς από τις Σέρρες (τυχαίο;) και το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ… 

Ποια, όμως, είναι τα πρόσωπα, που προτάσσουν στήθη στην υποστήριξη της συμφωνίας με τα Σκόπια υπό τη γενική κατεύθυνση «πολιτισμός και θρησκευτική εξωτερική πολιτική για την αλληλοκατανόηση»; Τον χορό σέρνουν επιφανή στελέχη της σημιτικής και παπανδρεϊκής Kεντροαριστεράς, αλλά και της παραδοσιακής καραμανλικής Δεξιάς. Το μαντήλι κρατά η νέα γενιά.

-Μυρσίνη Ζορμπά: Η νέα υπουργός Πολιτισμού -ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, διορισμένη από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη την περίοδο 2000 έως 2004- είναι το υπερόπλο του Αλέξη Τσίπρα στο implementation της συμφωνίας των Πρεσπώνμε όχημα τον πολιτισμό, καθώς είναι διδάκτωρ πολιτικών επιστηµών και ερευνήτρια πολιτισµικής πολιτικής. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπιστώνεται πως δεν έχει απουσιάσει από εκδήλωση για την ιστορική υποστήριξη της συμφωνίας. Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς την παρέμβασή της στην εκδήλωση «Μακεδονικό: Ιστορία και Πολιτική, βίοι παράλληλοι;», που προβλήθηκε και από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο σύντροφος της, ιστορικός Αντώνης Λιάκος, ο οποίος έχει εκφράσει την άποψη πως «έχουν κουράσει και είναι παντελώς εκτός εποχής οι βαρύγδουπες εθνικές ρητορείες».

 -Μάρκος Μπόλαρης: Ο νέος υφυπουργός για θέματα Θρησκευμάτων, σήμερα βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009. Μέλος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1974. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος πολιτισμού (1990-1994), αλλά και πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (1994-2004). Θεωρείται από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. Θρησκευόμενος ως πολύτεκνος -έχει έξι παιδιά- ή πολύτεκνος ως θεοσεβούμενος, είναι γνωστό πως έχει μακεδονικές ευαισθησίες, αλλά και ότι είναι γνώστης των εκκλησιαστικών ζητημάτων, από το Πατριαρχείο μέχρι το Άγιο Όρος.  Η εξομάλυνση των εκκλησιαστικών διμερών σχέσεων εκτιμάται πως είναι η αποστολή του.

-Ακρίτας Καϊδατζής: Ο νέος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1974. Είναι διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία ενώ έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο «Ιστορία των Ελλήνων».  Μέλος του ΔΣ του ΟΑΣΘ με πρόεδρο τον Στέλιο Παππά. Μία όχι και πολύ τυχαία συνάντηση, σε έναν τυχαίο οργανισμό.

-Κατερίνα Νοτοπούλου: Η νέα γενιά, που συμβολίζει μία νέα εποχή ενότητας για τα Βαλκάνια, εκπροσωπείται από την Κατερίνα Νοτοπούλου. Χρήσιμο στην αποστολή νεανικού εξωραϊσμού του μηνύματος της πολιτιστικής προσέγγισης με την πΓΔΜ θα της είναι και το μεταπτυχιακό της από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις «Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας», με δάσκαλο  τον καθ. Ηλία Κουσκουβέλη, ο οποίος στις πρόσφατες πρυτανικές εκλογές στο ΠΑΜΑΚ είχε ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό του εκλεγέντος πρύτανη Στέλιου Κατρανίδη, που υποστηρίχθηκε και από τον Νίκο Μαραντζίδη, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της καραμανλικής δεξιάς. Μια ωραία παρέα όλοι στη Θεσσαλονίκη! Λεπτομέρεια: Ο μπαμπάς της Κατερίνας είναι αναπληρωτής καθηγητής, στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, στις …εξωτικές Σέρρες!

-Στάθης Γιαννακίδης: Ο 33 ετών βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ και νέος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν έδειξε και ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση. Τα είπε όλα μόνος του στην πρώτη συνέντευξη μετά την ορκωμοσία: «Το μακεδονικό είναι ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση τόλμησε να επιλύσει ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις προτιμούσαν να αδιαφορούν. Η συμφωνία γεννά μεγάλες προοπτικές συνολικά για την Ελλάδα και όχι μόνο για το βόρειο τμήμα της χώρας».

-Ολυμπία Ιωάννη Τελιγιορίδου: Η βουλευτής Καστοριάς και νέα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει γνώση των κρίσιμων εθνικών θεμάτων, καθώς είναι μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όσο και της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς. Ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1993 και 1996.

-Κατερίνα Παπακώστα: Ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δεν δίστασε να αποκαλύψει το σκεπτικό της απόφασης Τσίπρα να τοποθετήσει στην κυβέρνηση πλάι στη βασίλισσα Όλγα, την βουλευτή Β’ Αθήνας Κατερίνα Παπακώστα, η οποία διεγράφη από τη ΝΔ όταν διαφώνησε με τον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά παραμένει φανατική καραμανλική, επιδεικνύοντας το με κοινές φωτογραφίες στο facebook και όπου αλλού. «Στην πολιτική ζωή αυτή τη στιγμή ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις της κ. Παπακώστα σε απόλυτα θετική κατεύθυνση γύρω από αυτό το θέμα», εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης.

-Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ανασχηματισμό είχε η μετακίνηση της Σερραίας Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά (με αναφορές στον Καραμανλή και αυτή) η οποία παρέδωσε τα κλειδιά του ΥΜΑΘ στην κ.Νοτοπούλου φωνάζοντας συγκινημένη: «Ζήτω η Μακεδονία, ζήτω η Μακεδονία», σαν να της έφυγε ένα βάρος, που το κρύβει τώρα στη στοργική προστασία των ενόπλων δυνάμεων. Γιατί τώρα θα αισθάνεται πιο ασφαλής και φυλαγμένη στον υπουργείο Άμυνας, καθώς είχε περάσει δύσκολες μέρες στην εκλογική της περιφέρεια μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Ειδική μεταχείριση; Ο Μάρκος είναι πιο γενναίος, έχει απλώς άγνοια κινδύνου ή δεν έχει αντιληφθεί τη «χρησιμότητα» της επιλογής του;

«Zoran you know Prespes

«Ζόραν, ξέρεις την περιοχή των Πρεσπών;» ρωτά ο Αλέξης Τσίπρας στα «αγγλικά», σε ανοικτή ακρόαση από το κινητό του, τον Ζόραν Ζάεφ. «Θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες. Θα αντιμετωπίσω δυσκολίες, αλλά μια μέρα η Ιστορία θα μας δικαιώσει». Το απόσπασμα της τηλεφωνικής συνομιλίας, που είχε προηγηθεί της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών, αναρτήθηκε στον λογαριασμό Twitter του Έλληνα πρωθυπουργού στις 13 Ιουλίου. Συνοδευόταν από το μήνυμα:  «Με τη Συμφωνία κατοχυρώνουμε πάγιες ελληνικές διεκδικήσεις που αφορούν όχι μόνο το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας και αξιών, μιας Ελλάδας πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη». Θα μπορούσε και να προοιωνίζει σχετικές εκθέσεις του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού στα Σκόπια κι εκδηλώσεις για την αλληλογνωριμία των λαών και των ένθεν κακείθεν νεολαιών.  Τι όμορφο αλήθεια θα ήταν να κάνουν τα εγκαίνια των εκθέσεων δύο νέα και μορφωμένα κορίτσια: Η Κατερίνα και η Αλεκσάντρα,έτοιμες για να τραγουδήσουν, ως ακομπλεξάριστες νέες το «μήλο μου κόκκινο» στις δύο γλώσσες, την ελληνική και την επίσημη μακεδονική!!

Μα μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Yes, minister!