Ξέρει ο Νίμιτς από pasokogeni dievrinsi? - Free Sunday
Ξέρει ο Νίμιτς από pasokogeni dievrinsi?

Ξέρει ο Νίμιτς από pasokogeni dievrinsi?

Εξαιρετικά παρακινδυνευμένη βρίσκει ο απερχόμενος διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς τη συζήτηση στα Σκόπια, που λέει να μη βιαστούν οι άνθρωποι να επικυρώσουν τη συμφωνία με την Ελλάδα στο προσεχές δημοψήφισμα, αλλά να περιμένουν μερικά χρόνια ακόμη, μήπως και τους έλθει μια πιο βελτιωμένη εκδοχή της.

Σε συνέντευξή του στο Balkan Insight εξηγεί πως ίσως χρειαστεί να μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια, έως ότου δοθεί νέα ευκαιρία για την επίλυση του ονοματολογικού, ομολογώντας κυνικά πως στους εκφραστές της πιο πάνω άποψης ο ίδιος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Δεν ξέρετε τι θα συμβεί στην Ελλάδα με τις αλλαγές στις κυβερνήσεις».

Αυτά, όμως, συμβαίνουν στη «Severna Makedonija». Γιατί στη …νότια Μακεδονία ο απεσταλμένος του ΟΗΕ φαίνεται πως βρήκε ευήκοα ώτα και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ανασχηματισμός στοχεύει στο implementation της συμφωνίας των Πρεσπών τους επόμενους μήνες εξεπέμφθη με τον ανασχηματισμό, ακόμη και αν στη γλώσσα της διπλωματίας είναι δύσκολο να μεταφράσει κανείς στον κ. Νίμιτς τι εστί π.χ. πασοκογενής ενδυνάμωση του κυβερνητικού μακεδονικού τόξου --με υφυπουργούς από Καβάλα και Καστοριά, αλλά και τις πανταχού παρούσες Σέρρες, τι εστί πολιτιστική πολιτική, που έχει έτοιμη και επεξεργασμένη η νέα υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά. Μπορεί, όμως, καθώς ο ίδιος μάζεψε τα συντάξιμα "επιλύοντας" το ονοματολογικό, να εκτιμήσει πως …οι γέροντες του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλύτερα. Βεβαίως, όποιος τους έχει παρακολουθήσει και λίγο δεν είναι δύσκολο να διαβάσει τις εισηγήσεις τους προς τον πρωθυπουργό.

Η κεντροαριστερά συνοδοιπορία, που εγκαινιάστηκε στον ανασχηματισμό, φαίνεται πως θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει την πολιτική αλληλοπροσέγγισης και αλληλογνωριμίας με τα Σκόπια –με χορούς, πανηγύρια, εκθέσεις και συναυλίες ένθεν κακείθεν- αλλά και την θρησκευτική εξωτερική πολιτική, με τη διαχείριση των εκκλησιαστικών παραμέτρων της συμφωνίας των Πρεσπών να ανατίθεται στον θεοσεβούμενο Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος λογικά θα βρεθεί να διαπιστώνει πώς «ορθόδοξοι είμαστε όλοι, δεν έχουμε και τίποτε να χωρίσουμε».

Mission Impossible?

Ως γερουσία οι σύμβουλοι του Αλέξη γνωρίζουν καλά πως οι πασοκογενείς λόγω φθοράς -ηλικιακής και σημιτικής ή παπανδρεϊκής- χρειάζονται κάποιο φανταχτερό περιτύλιγμα, για να γίνουν ελκυστικοί και να πετύχει το implementation στην κοινωνία. Τι καλύτερη υποστήριξη θα μπορούσε να τους δοθεί από τη δροσερή παρουσία της νεαρής υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, τι καλύτερο επιχείρημα θα μπορούσε να υπάρξει από την αλληλοκατανόηση της νέας γενιάς; Γνωρίζει η Κατερίνα του ΥΜΑΘ τη θυγατέρα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Αλεκσάντρα Ζάεβα, η οποία διαπίστωσε φέτος το καλοκαίρι πως «σαν την Χαλκιδική δεν έχει»;

Το κυβερνητικό αφήγημα των εξαγγελιών, που πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ για τη Βόρεια Ελλάδα, όπως έχει διαμοιραστεί για να διαδίδεται από τα υπουργικά χείλη, είναι σαφές: «Μιλάμε για μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, η οποία θα της δώσει πραγματικά τη θέση της μητρόπολης των Βαλκανίων. Οι διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες έχουν προετοιμαστεί και ωριμάζουν αυτή την περίοδο στα Βαλκάνια, δίνουν τη δυνατότητα η περιοχή να έχει τη μέγιστη εξωστρέφεια, πέρα από τη διασφάλιση της ιστορίας της, που κατοχυρώνεται πλέον με τη συμφωνία με την πΓΔΜ».

Υπάρχουν κι άλλα για τους πρωταγωνιστές της συνοδοιπόρου κεντροαριστεράς; Yes minister! Προσεχώς…