«Εσύ τον έχαψες τον σανό* του Σπίρτζη; Καλοχώνευτος» - Free Sunday
«Εσύ τον έχαψες τον σανό* του Σπίρτζη; Καλοχώνευτος»

«Εσύ τον έχαψες τον σανό* του Σπίρτζη; Καλοχώνευτος»

Ο Χρήστος Σπίρτζης ο άνθρωπος με διδακτορικό στο τρομερότερο ίδρυμα εξουσίας της μεταδικτατορικής Ελλάδας, που εξέθρεψε νταβατζήδες (βλ. «άπαντα» του αμίλητου), επινόησε μοντέλα ανάπτυξης (βλ. αντιπαροχή για μια όμορφη πόλη, που πεθαίνει, ζει κι αλλάζει μαγεμένη), εφηύρε την συγκυβέρνηση (το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό -καθέτως, οριζοντίως, διαγωνίως και εναγωνίως), ο δαιμόνιος πρώην πρόεδρος του διαχρονικά αριστεροκεντροδεξιού ΤΕΕ, που αρέσκεται να υπενθυμίζει στους συνομιλητές του πως το ουσιαστικό που ορίζει την ταυτότητά του είναι το «μηχανικός» παρά το«υπουργός», ως τέτοιος γνωρίζει από διαδικασίες, γνωρίζει πως το τάισμα του σανού δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο …και πρόθυμους να τον χάψουν. Το Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ βρήκε αναμενόμενα αρκετούς πρόθυμους.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του για την με κάθε επισημότητα παρθενική βόλτα (ως τέτοια κι ανολοκλήρωτη;) του ασημένιου βέλους, της Frecciargento, του τρένου που στο θεωρητικά ορατό μέλλον θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες, με τραγικές -κατά χιούμορ Τσίπρα- επιπτώσεις στην Aegean που «τώρα πάει, δεν θα τη χρειάζεται κανείς».

Κι όμως! Η επανάσταση στη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κατερίνης (αυτή τη στιγμή) παραπέμπει ως προσέγγιση μοναχά στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Η επανάσταση εξαντλήθηκε στο δευτεροκλασάτο τρένο, που διαθέτουν οι Ιταλοί που πήραν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κι ούτε καν σε αυτό...

Γιατί ο Σπίρτζης στη φιέστα που ετοίμασε δεν προτίμησε το κόκκινο -στο φιγουρατζίδικο χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ- βέλος (frecciarossa), γιατί πλάσαρε ως super wow ολοκαίνουριο τη δευτεράντζα, ένα προγενέστερης γενιάς τρένο (frecciargento);

Μα, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σιδηροδρομικές υποδομές, εντάξει, θα γίνουν προσεχώς και θα έλθει και το κόκκινο βέλος, θα μπορούσε να πει κάποιος καλοπροαίρετος.

Ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ και πρώην βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης δήλωσε ότι η εταιρεία θα δρομολογήσει τη Frecciargento μόλις δοθεί η διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή στο Αθήνα -Θεσσαλονίκη. Όμως, για το κόκκινο βέλος είπε πώς …μάλλον θα αργήσει, γιατί υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν, που δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν.

Ήταν άραγε η ειλικρινής διάθεση του κ. Τσαλίδη που απέτρεψε τελικά τον κ. Σπίρτζη από να ταΐσει αυτοπροσώπως τον σανό στους ιθαγενείς; Γι’ αυτό πάσαρε τη φιέστα στον προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ υφυπουργό Νίκο Μαυραγάνη;

-Μα ποια για ποια frecciarossa μου λες υπουργέ μου; Εδώ μιλάμε για σανό παντού, μέχρι και στα τρένα.

-Τι εννοείς Sir Humphrey ?

-Δεν έφεραν στη Θεσσαλονίκη απλώς τη B’ εθνική με το τρένο frecciargento. Κοίτα, υπουργέ μου, έφεραν τη Β' κατηγορία της Β' εθνικής!! Άντε και στο ερασιτεχνικό!

1) Η frecciarossa (κόκκινο βέλος) https://en.wikipedia.org/wiki/Frecciarossa

2) Η σημερινή frecciargento (ασημένιο βέλος) και το κανονικό νέο frecciargento 

https://en.wikipedia.org/wiki/New_Pendolino

3) Και το ξεπερασμένο μοντέλο για ιθαγενείς που τρέφονται με σανό 

https://twitter.com/Ferrovieit/status/1038512990277054465

«Είναι διαπιστωμένη αναγκαιότητα η βελτίωση των συνδέσεων και των υποδομών που σχετίζονται με αυτές, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας». Εμ, αν ανακαλύπτεις τον σανό, πρέπει να ανακαλύψεις και τον τροχό. «Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια όλοι για να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία συμφωνούμε», είπε ο Spirtzis international σε συναδέλφους του Βαλκάνιους συνδαιτυμόνες του στη ΔΕΘ.

Είναι ο σανός* κι εξαγώγιμο προϊόν λοιπόν; Yes minister!

 

*Σανός: αποξηραμένο χόρτο το οποίο συνήθως έχουν θερίσει πριν ωριμάσει τελείως και το οποίο προορίζεται για τροφή ζώων (λεξικό Τριανταφυλλίδη)