Μόνος στον Δήμο - Free Sunday
Μόνος στον Δήμο

Μόνος στον Δήμο

Σε πολιτική μάχη με κομματικά χαρακτηριστικά έσυρε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, καθώς στην επιλογή του αναπληρωτή γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Νίκου Ταχιάου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποφάσισε να απαντήσει προτείνοντας ως υποψήφια την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η κ. Νοτοπούλου είχε αποκτήσει τη δημοσιότητα που είναι απαραίτητη για την αναγνωρισιμότητα ως πολιτικό στέλεχος, ως διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, πριν μετακινηθεί στη θέση της κυβέρνησης.

Θεωρείται νέο πρόσωπο, το οποίο μπορεί να συγκινήσει, όμως καλείται να μπει στην εκλογική μάχη υποχρεωμένη να υπερασπιστεί το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όμως πεισματικά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επιμένει σε μια υποψηφιότητα η οποία να έχει τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας Μπουτάρη, χωρίς τον ίδιο επικεφαλής. «Υιοθετήθηκε το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη “Ανοιχτή Πόλη”, για να διαμορφωθούν όροι ευρύτερης συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης της Θεσσαλονίκης με υποψήφια δήμαρχο την Κατερίνα Νοτοπούλου» έλεγαν στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας μετά τη συνεδρίαση.

Η «Ανοιχτή Πόλη», η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης, δεν είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Με επικεφαλής τον νυν βουλευτή Τάσο Κουράκη, πήρε 6,3% το 2002 και 5% το 2006, ενώ με επικεφαλής τον επίσης νυν βουλευτή Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, το 2010 πήρε 3,6% και το 2014, που το κόμμα κάλπαζε προς την εξουσία, 10,5%, περίπου το 40% της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη των ευρωεκλογών την ίδια ημέρα.

Σήμερα, η παράταξη έχει τρεις δημοτικούς συμβούλους και είναι τριχοτομημένη, καθώς: η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής που διαδέχτηκε τον Τρ. Μηταφίδη, παραιτήθηκε από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ, όπου ήταν πρόεδρος, για να είναι υποψήφια δήμαρχος στις εκλογές του Μαΐου 2019. Ο δεύτερος δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αβαρλής, έκοψε τους δεσμούς του με την παράταξη όταν έγινε η επιλογή Μπουτάρη, ενώ η τρίτη σύμβουλος δεν δείχνει να έχει εμπλακεί ιδιαίτερα.

 

Αναζητώντας το πνεύμα Μπουτάρη

«Το επόμενο διάστημα θα στηρίξουμε την προσπάθεια της δημοτικής παράταξης να διαμορφωθούν όροι προγραμματικής σύγκλισης με την παράταξη “Πρωτοβουλία” του Γιάννη Μπουτάρη, την παράταξη των Οικολόγων, καθώς και ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά στελέχη» έλεγαν τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας μετά την απόφαση για την υποψηφιότητα της κ. Νοτοπούλου, αλλά η δυνατότητα να αποτελέσει η «Ανοιχτή Πόλη» τον μοχλό των συσπειρώσεων δείχνει πολύ περιορισμένη και δυσοίωνη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι δίαυλοι επικοινωνίας με την «Πρωτοβουλία» είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» με τους οποίους η κ. Νοτοπούλου ενδέχεται να έχει διαύλους επικοινωνίας είναι ελάχιστοι –σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο ένας–, ενώ οι Οικολόγοι έχουν ανακοινώσει αυτόνομη κάθοδο.

Παρόμοια λειψανδρία συνομιλητών διαπιστώνεται και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης κατάφερε να προσελκύσει σε διάλογο τους «Πολίτες», μια αυτοδιοικητική κίνηση με επικεφαλής τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη και Παπανδρέου Γιάννη Μαγκριώτη, και άλλους ανεξάρτητους από τον χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ, για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου. Συμφωνήθηκε μάλιστα η δημιουργία μιας πενταμελούς επιτροπής η οποία θα συντονίσει το εγχείρημα, αλλά, όπως δήλωνε παλαιό μέλος του ΠΑΣΟΚ, οι επόμενες κινήσεις δείχνουν πολύ καπνό από λίγη φωτιά. Η πρόταση για συνδυασμό υπό τον Γιάννη Μαγκριώτη αποδίδεται στον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος δεν θέλει να είναι υποψήφιος, όπως ήταν το 2014 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ του 2014 έχει μετακινηθεί στη ΛΑΕ.

 

Από τον ισχυρό υποψήφιο στον απλώς υποψήφιο

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, το μείζον πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ανεύρεση υποψηφίου ο οποίος να έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά να αντιμετωπίσει τον Κώστα Μπακογιάννη, αλλά η ανεύρεση υποψηφίου γενικώς.

Το ενδεχόμενο να πειστεί αναγνωρίσιμο στέλεχος, είτε από την πολιτική είτε από την κοινωνία, για να αναλάβει να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποδώσει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον–, παρά τις κατά καιρούς προαναγγελίες του πρωθυπουργού για υποψηφίους που επίκεινται και οι οποίοι έφταναν μέχρι τη Γιάννα Αγγελοπούλου με ενδιάμεση στάση στον Φραγκίσκο Αλβέρτη.

Το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το προηγούμενο του 2014 με την ανάσυρση του κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, δημοτικού συμβούλου και συνεργάτη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, προσκρούει στην έλλειψη παρόμοιων περιπτώσεων, αλλά και στις ενστάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ επιφυλακτικά επίδοξους ανταγωνιστές που θα έχουν προβολή αλλά και εμφανισιακά χαρακτηριστικά ικανά να συγκινήσουν περισσότερο από τη γενιά της σημερινής κυβερνώσας Αριστεράς.

 

Ετεροπροσδιορισμός διά Μαρινάκη

Παρόμοια δυστοκία καταγράφεται και στον Πειραιά, όπου ο μόνος διαθέσιμος υποψήφιος προέρχεται από τον χώρο των κινημάτων που γοήτευε τον ΣΥΡΙΖΑ της δεκαετίας του 2000, αλλά αποτελεί έναν από τους πιο διαπρεπείς εκπροσώπους του συριζαϊκού κυβερνητισμού, καθώς έχει τοποθετηθεί επικεφαλής σε σειρά επιτροπών, που έχουν σχηματιστεί για διάφορα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα.

Ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, πιστός σε αυτό το κλίμα, έχει προαναγγείλει μια προεκλογική εκστρατεία ετεροπροσδιορισμού, καθώς έθεσε ως πρώτο στόχο τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Άλλωστε το ενδεχόμενο να είναι η αυτοδιοικητική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ συνέχεια του «Λιμανιού της Αγωνίας» του κ. Τ. Δρίτσα, από το 1998, είχε αποκλειστεί, καθώς το «Λιμάνι της Αγωνίας» δεν υφίσταται, ούτε πολιτικά ούτε οργανωτικά.

«Τώρα αρχίζει το αληθινό θρίλερ για τον ίδιο. Στόχος σαφής και ξεκάθαρος: Να φύγει η ολιγαρχική γάγγραινα από τον Πειραιά, όχι μόνο γιατί απειλεί τον Πειραιά και τους ανθρώπους του αλλά γιατί απειλεί να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Το φαινόμενο ολιγαρχών που αγοράζουν δήμους και κανάλια, πριν αγοράσουν την ίδια την εξουσία, απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία» ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Μπελαβίλας.

Πρόκειται για μια ανάγνωση της παρουσίας του κ. Μαρινάκη την οποία ο κ. Μπελαβίλας αναδεικνύει το 2018, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια, το 2014, δεν είχε χρησιμοποιηθεί. Πολύ δε περισσότερο όταν είχε αναζητηθεί η στήριξη του εφοπλιστή για τη νίκη της κ. Δούρου το 2014.

Η κ. Δούρου γνωρίζει ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή της σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες σε σχέση με το 2014, αλλά και με αβέβαιη τη στήριξη του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον αυτού που επηρεάζεται από το Μαξίμου.

Απλώς η δυνατότητα να κάνει πίσω και να μη διεκδικήσει τη δεύτερη θητεία για την ίδια ήταν πρακτικά αδύνατη, τόσο πολιτικά όσο και ηθικά.