Novartis. Η αρχή του τέλους - Free Sunday
Novartis. Η αρχή του τέλους

Novartis. Η αρχή του τέλους

Από το ξεκίνημά της η υπόθεση Novartis "φώναζε" ότι συνιστά κυβερνητική μεθόδευση.

Από τη στιγμή που έρευνα κατά υπουργών επιτρέπεται μόνο μετά από προηγούμενη άδεια της Βουλής και ο φάκελος είχε φτάσει στη Βουλή με τρεις μάρτυρες ήδη σε καθεστώς προστασίας, είναι προφανές ότι διενεργήθηκε επί μακρόν έρευνα εις βάρος υπουργών, χωρίς προηγούμενη άδεια της Βουλής.

Ήδη, ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες μετετράπη σε κατηγορούμενο με βάση στοιχεία της ίδιας δικογραφίας. Προϋπόθεση όμως για να αποκτήσει κάποιος την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, ειδικά σε περιπτώσεις που ελέγχονται πολιτικά πρόσωπα, είναι να μην εμπλέκεται με κανένα τρόπο στα καταγγελλόμενα αδικήματα. Το γεγονός ότι του ασκήθηκε δίωξη δείχνει ότι δεν έπρεπε να είναι προστατευόμενος μάρτυρας. Στην καλύτερη των εκδοχών, κάποιος στην αρχή της διαδικασίας, έκανε χαλαρά τη δουλειά του.

Ήταν εξ αρχής γνωστό ότι καταδίκη με βάση μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων δεν μπορούσε να υπάρξει, εκτός αν δημοσιοποιούνταν τα στοιχεία των μαρτύρων. Ωστόσο, δίκη δεν επρόκειτο να υπάρξει, όπως άλλωστε κατέστη φανερό και από τη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο των κυβερνητικών. Υποτίθεται ότι ο φάκελος γύρισε από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη για να εξεταστούν αδικήματα που δεν εμπίπτουν στην προστασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών και δεν έχουν παραγραφεί, δηλαδή το ξέπλυμα χρήματος.

Υποτίθεται ότι η έρευνα συνεχίστηκε και κατέληξε, μέχρι στιγμής, σε μετατροπή του ενός προστατευόμενου μάρτυρα σε κατηγορούμενο. Ο εν λόγω βγήκε δημόσια και δήλωσε ότι ρωτήθηκε από την ανακριτική αρχή και απάντησε πως δεν έχει στοιχεία για χρηματισμό πολιτικών.

 Καταδίκη με μόνο στοιχείο τη μαρτυρία συγκατηγορουμένου, δεν επιτρέπεται. Επομένως, ακόμη κι αν ο συγκεκριμένος είχε καταθέσει κάτι σχετικό, δεν αρκούσε για να κάψει τους Σαμαρά, Στουρνάρα και λοιπούς.

Αυτό που έχει κομβική σημασία όμως, είναι το γεγονός ότι η μετατροπή του προστατευόμενου μάρτυρα σε κατηγορούμενο, αναδεικνύει τη μεθόδευση και ανατρέπει εκ βάθρων τον αρχικό σχεδιασμό.

Όταν ξεκίνησε η υπόθεση Novartis (αμέσως μετά το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό) οι κυβερνητικοί φρόντισαν να διαδώσουν ότι ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Οι εμπλεκόμενοι δικαστικοί κατηγορήθηκαν, τότε, ότι συνέπραξαν σε μια κυβερνητική συνωμοσία.

Οι ίδιοι δικαστικοί, φαίνεται σήμερα, ότι ξηλώνουν τον σχεδιασμό, μετατρέποντας τον μάρτυρα σε κατηγορούμενο. Σε μια πρώτη ανάγνωση, φαίνεται να εκτίθενται. Σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση των πραγμάτων, το ξήλωμα της κυβερνητικής μεθόδευσης, ξεκινά από τη Δικαιοσύνη. Τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου.