Στις στάσεις η Θεσσαλονίκη αναστενάζει - Free Sunday
Στις στάσεις η Θεσσαλονίκη αναστενάζει
“Οι καθυστερήσεις είναι στο μυαλό σας”, απάντησε ενοχλημένος ο κ.Στέλιος Παππάς, όταν η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Ελένη Ιατρού, του έθεσε το θέμα κατηγορώντας την ότι “παπαγαλίζει”

Στις στάσεις η Θεσσαλονίκη αναστενάζει

Την απόφαση της κυβέρνησης να αγοραστούν για τη Θεσσαλονίκη 350 νέα αστικά λεωφορεία, από τα οποία 150 ηλεκτροκίνητα, 150 αερίου και 50 Εuro VI, επανέλαβε την προηγούμενη Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), Σάββας Παναγιωτίδης.

Η ανακοίνωση δεν ήταν καινούργια. Την είχε κάνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΚΟΚΚΙΝΟ της Θεσσαλονίκης τον προηγούμενο Νοέμβριο είχε προαναγγείλει την προμήθεια περισσότερων από 300 νέων λεωφορείων για τη Θεσσαλονίκη.

Η είδηση ήταν ότι ο κ. Παναγιωτίδης έκανε την αναγγελία της προμήθειας όταν δέχτηκε αντιπροσωπεία διαδηλωτών, η οποία επισκέφθηκε το γραφείο του σε μία από τις συνήθεις ενέργειες ακτιβισμού των τελευταίων μηνών, που αυξάνονται όσο το πρόβλημα της μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη μεγεθύνεται και επηρεάζει πολύ αρνητικά την καθημερινότητα των κατοίκων.

Ανάμεσα στα αιτήματα που είχε η επιτροπή, στην οποία μετείχαν σωματεία φιλικά στο ΚΚΕ, ήταν «να σταματήσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα λαϊκά στρώματα, να πληρώνουν τα σπασμένα της έλλειψης υποδομής για τακτικές και ασφαλείς συγκοινωνίες σε έντονες καιρικές συνθήκες».

 

Πόλη χωρίς συγκοινωνίες

Ήταν ακριβώς αυτό το οποίο αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα της Θεσσαλονίκης, που παρέλυσε αμέσως στα έντονα καιρικά φαινόμενα μετά την Πρωτοχρονιά. Οι αστικές συγκοινωνίες της πόλης παρέλυσαν πλήρως με την έναρξη των φαινομένων, για τα οποία ήταν, όπως προέκυψε, παντελώς απροετοίμαστος ο μηχανισμός του Οργανισμού.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παναγιωτίδης το πρωί του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου στο ΑΠΕ, τα λεωφορεία δεν βγήκαν νωρίς, αλλά περίμεναν μέχρι το μεσημέρι, έτσι ώστε να καθαρίσουν οι δρόμοι από τα χιόνια. Τότε βγήκαν περίπου 50 συνολικά.

Όμως τις εντυπώσεις έκλεψε το αφήγημα των δικαιολογιών που ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, και πατέρας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Παππάς, ανέπτυξε τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Ιανουαρίου, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Real News της Θεσσαλονίκης, καθώς ήταν πιο συναρπαστικό και παρέπεμπε στις υπηρεσιακές συνεννοήσεις που έγιναν τη βραδιά που έπεσε το τείχος του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, το βράδυ της Παρασκευής 4 Ιανουαρίου ένα μαύρο αυτοκίνητο πήγε στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη και έδωσε εντολή στον σταθμάρχη να μην κυκλοφορήσουν την επομένη τα λεωφορεία, διότι έτσι είχε αποφασίσει η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Παππά, η Θεσσαλονίκη έμεινε χωρίς συγκοινωνίες από το πρωί του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου, αλλά δεν έφταιγε ο ΟΑΣΘ, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν που έδωσε εντολή να μην κυκλοφορήσουν λεωφορεία, όπως και οι δήμαρχοι, που δεν είχαν καθαρίσει τους δρόμους.

Το ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι αρμοδιότητα της Τροχαίας, η οποία δεν είχε εκδώσει καμία σχετική απόφαση, και η περιφέρεια διέψευσε εγγράφως ότι υπήρχε τέτοια εντολή δεν καθιστούν το συναρπαστικό αφήγημα του κ. Παππά λιγότερο ακαταμάχητο.

 

Προεκλογικές εξαγγελίες για προσλήψεις

Το πρόβλημα όμως στον ΟΑΣΘ δεν είναι η κακοκαιρία αλλά το μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας που έχει στο μυαλό του ο κ. Παππάς και το οποίο έχει μοναδικό στόχο τον πλήρη έλεγχο ενός μηχανισμού που η κυβέρνηση έχει σκοπό να μετατρέψει σε πλήρως πελατειακό για την εξυπηρέτηση των κομματικών της στόχων ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών, κυρίως στον κεντρικό δήμο, όπου υποψήφια είναι η νυν υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΣΘ έχει ημερομηνία λήξης την 3η Δεκεμβρίου 2019, οπότε το συγκοινωνιακό έργο της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να ανατεθεί με διαγωνισμό με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, η κυβέρνηση διά της διοίκησης του κ. Παππά σχεδιάζει:

  • προμήθεια 350 λεωφορείων,
  • προσλήψεις 150 οδηγών με διετή σύμβαση,
  • προσλήψεις 250 τεχνιτών με διαγωνισμό.

 

Ίντριγκες και συνωμοσιολογίες

Και όλα αυτά ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των λεωφορείων που κυκλοφορούν σήμερα στην πόλη.

Όταν ανέλαβε η διοίκηση του κ. Παππά, εκδιώκοντας τους μετόχους του Οργανισμού, ο ΟΑΣΘ είχε στην ιδιοκτησία του 622 οχήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη, στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν 450 «εν δυνάμει» σε κίνηση αστικά λεωφορεία, «παρά τα μικροπροβλήματα που παρουσιάζουν». Οι διατυπώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού είναι περίπου αδύνατο να επιβεβαιωθούν στην πράξη, διότι το βασικό πρόβλημα των χρηστών των υπηρεσιών του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη επί εποχής Παππά είναι η πολύωρη αναμονή στις στάσεις. Σύμφωνα με πηγές στον ΟΑΣΘ, τα λεωφορεία που βγαίνουν στους δρόμους σπανίως υπερβαίνουν τα 350 και αυτά όχι για όλη την ημέρα.

Αυτό είναι που δημιουργεί τις πολύωρες αναμονές στις στάσεις, όπως αναφερόταν και στα αιτήματα των διαδηλωτών που δέχτηκε στο γραφείο του ο κ. Παναγιωτίδης, σύμφωνα με τους οποίους «δεν μπορεί να χάνεται η μισή μέρα στην αναμονή για μετακίνηση, δεν μπορεί να κινδυνεύει η υγεία ή η ζωή των επιβατών κατά τη μετακίνηση».

Αυτή η κατάσταση δεν προβλέπεται να βελτιωθεί την άνοιξη, που ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ προανήγγειλε ότι θα προστεθούν άλλα 50 οχήματα που σήμερα βρίσκονται σε συντήρηση, όπου, σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Παναγιωτίδη, υπάρχουν «δυσκολίες που συναντά η νυν διοίκηση λόγω του εσωτερικού “σαμποτάζ” που γίνεται από εργαζόμενους σε συνεργεία και κίνηση».

 

Ο ακριβός εκσυγχρονισμός

Όμως τα προβλήματα που καθημερινά αποδεικνύεται ότι έχει ο Οργανισμός δεν πτόησαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να κάνει δημόσια διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, η ζωή του οποίου λήγει σε λιγότερο από 11 μήνες.

Ενδεικτικό του επείγοντος χαρακτήρα του έργου είναι το γεγονός ότι η δημόσια διαβούλευση για το θέμα διενεργήθηκε από 22/12/2018 έως 2/1/2019, δηλαδή από το Σάββατο πριν από τα Χριστούγεννα μέχρι τη δεύτερη ημέρα της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή σε 12 ημέρες, από τις οποίες οι εργάσιμες, μαζί με τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ήταν μόλις τέσσερις.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στις 15 Ιανουαρίου «εγχώριοι όσο και οι διεθνείς (πολυεθνικές επιχειρήσεις) ενδιαφερόμενοι έκαναν έκκληση για μια δεκαπενθήμερη παράταση στη διαδικασία της διαβούλευσης, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έγινε δεκτό».

Η εφημερίδα επικαλέστηκε πηγές στην αγορά, σύμφωνα με τις οποίες ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου είναι υπέρμετρα «φουσκωμένος», καθώς έχει παρόμοιο προϋπολογισμό με αντίστοιχο έργο του ΟΑΣΑ (περίπου 50 εκατ. ευρώ), το οποίο όμως είχε συμπεριλάβει υπερτριπλάσιο αριθμό λεωφορείων και στάσεων.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ενδιαφερόμενος για το έργο του ΟΑΣΘ σε σχόλιο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της διαβούλευσης του έργου (www.eprocurement.gov.gr): «Με την εμπειρία που διαθέτει η εταιρεία μας στην υλοποίηση παρόμοιων έργων, ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου είναι πολλαπλάσιος της πραγματικής αξίας του και για τον λόγο αυτόν είμαστε στη διάθεσή σας να σας παρέχουμε με απόλυτη τεκμηρίωση το κόστος υλοποίησης».