Εκλογές: Επιστρέφει το σενάριο του Μαΐου - Free Sunday
Εκλογές: Επιστρέφει το σενάριο του Μαΐου
Στο Μαξίμου διαχειρίζονται τη διαφαινόμενη ήττα.

Εκλογές: Επιστρέφει το σενάριο του Μαΐου

Την εβδομάδα που πέρασε ενισχύθηκε μεταξύ των ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης το σενάριο της διενέργειας βουλευτικών εκλογών τον Μάιο αντί για Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του αλλά θα πρέπει να το κάνει πριν το Πάσχα, στις 28 Απριλίου, γιατί εξαντλούνται τα πολιτικά, θεσμικά περιθώρια.

Αρνητικές δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να είναι αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον καταγράφουν, ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού και την αναγωγή των αναποφάσιστων, μια διαφορά 7 έως 10 μονάδων υπέρ της ΝΔ.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι εάν επιβεβαιωθεί αυτή η διαφορά στις ευρωεκλογές, θα αποτελέσει, κατά πάσα πιθανότητα, αφετηρία εξελίξεων.

Μόλις διαπιστωθεί το εύρος της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και συνδυαστεί με μεγάλη ήττα στις περιφερειακές και την «εξαφάνιση» των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στους μεγάλους δήμους, ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα αρχίσει να ανοίγει η δημοσκοπική, εκλογική ψαλίδα υπέρ της ΝΔ.

Επομένως η τριπλή ήττα του Μαΐου, την οποία σχεδόν όλοι προεξοφλούν, θα δοκιμάσει την εκλογική και πολιτική αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρητικά ο κ. Τσίπρας θα έχει στη διάθεσή του μερικούς μήνες για να συνέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ από το σοκ και να αξιοποιήσει πολιτικά τη χαλάρωση που συνδέεται με τα «μπάνια του λαού», στην πράξη όμως θα έχει απομυθοποιηθεί πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα και μηχανισμός εξουσίας και όλοι θα προετοιμάζονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας καλείται να εκτιμήσει στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων εάν η τριπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα στις βουλευτικές εκλογές, σε περίπτωση που θα γίνουν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Διπλό φιάσκο με την ευρωλίστα

Την κατάσταση περιπλέκει για το Μαξίμου το διπλό επικοινωνιακό, πολιτικό φιάσκο με την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πρώτη φάση ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να ενισχύσει τα αριστερά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσοντας στην ευρωλίστα απογόνους προσωπικοτήτων με ισχυρή παρουσία στην Αριστερά.

Η περίπτωση της κ. Λοΐζου οδήγησε στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, εφόσον οι περισσότεροι πολίτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κυβερνητική ηγεσία βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αμηχανίας ή και απελπισίας και εντάσσει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ άτομα χωρίς στοιχειώδεις πολιτικές, επαγγελματικές ή κοινωνικές προϋποθέσεις.

Το φιάσκο συμπλήρωσε η επιλογή του κ. Τσίπρα υπέρ του Πέτρου Κόκκαλη. Ο Όμιλος Κόκκαλη είχε στοχοποιηθεί στο παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ σαν βασικός εκπρόσωπος της λεγόμενης διαπλοκής και της «πλουτοκρατίας».

Όλα αυτά ξεχάστηκαν από τον κ. Τσίπρα και ξαφνικά βουλευτές, στελέχη και δημοσιογράφοι που συνήθιζαν να καταγγέλλουν τη διαπλοκή Κόκκαλη άρχισαν να εκδηλώνουν τον ενθουσιασμό τους για τη συνεργασία με τον… οικολόγο, ανθρωπιστή και αντιφασίστα Πέτρο Κόκκαλη.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του πρωταγωνιστούν σε μια μεγάλης κλίμακας άσκηση πολιτικής αυτογελοιοποίησης, η οποία είναι πολύ πιθανό να έχει τεράστιο επικοινωνιακό και πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα της πλήρους έλλειψης αξιοπιστίας της ηγετικής ομάδας συμπληρώνεται από τη σκιά της σκοτεινής ιδιοτέλειας.

Πολύ λίγα, πολύ αργά

Η πολιτική προοπτική είναι αρνητική για τον ΣΥΡΙΖΑ και εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα του βρετανικού και γερμανικού Τύπου στα οποία καταγράφεται η μείωση της δημοτικότητας του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και περιγράφεται ο κ. Μητσοτάκης ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Με βάση έρευνες της κοινής γνώμης, 75% έως 80% των Ελλήνων προβλέπουν στασιμότητα ή και επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης το 2019 και μόνο ένα 10% έως 13% προβλέπει βελτίωση.

Τα προεκλογικού χαρακτήρα μέτρα, στα οποία τόσο πολύ είχε επενδύσει ο κ. Τσίπρας, έρχονται με καθυστέρηση, είναι κατώτερα των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν, δεν λύνουν το πρόβλημα και αναδεικνύουν τις συνέπειες από τα λάθη και τις παραλείψεις της τετραετίας Τσίπρα.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία αφήνει πολλούς «κόκκινους» δανειολήπτες ακάλυπτους, ενώ δεν αντιμετωπίζει το οικονομικό πρόβλημα που προκάλεσαν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του. Το τραπεζικό σύστημα αποδυναμώθηκε, η αξία των οικογενειακών ακινήτων έπεσε, οι όροι δανεισμού που έχουν επιβάλει οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να ανακάμψουν, παραμένουν επαχθείς, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα συμπιέζονται από τη λιτότητα, την αδυναμία της οικονομίας και την υπερφορολόγηση.

Η διαδικασία που ακολουθείται καταρρίπτει και την κυβερνητική μυθολογία για έξοδο από το μνημόνιο και τους σχετικούς περιορισμούς, εφόσον όλα είναι υπό διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η διαπραγμάτευση οδηγεί συχνά σε κωμικοτραγικές καταστάσεις, όπως η ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις. Έχει ανακοινωθεί εδώ και οκτώ μήνες, χωρίς να έχει εφαρμοστεί. Άλλοτε επεκτείνεται στα χρέη προς την εφορία, άλλοτε περιορίζεται στα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το ίδιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν γνωρίζει ακόμα τι τελικά θα ισχύσει.

Στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, είναι σχεδόν αδύνατο να ανακάμψει εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από «φιλολαϊκά» προεκλογικά μέτρα. Οι περισσότεροι πολίτες προεξοφλούν τη στασιμότητα ή και την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης το 2019, θεωρούν τον κ. Τσίπρα βασικό υπεύθυνο για τα μεγαλύτερα και τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ εκτιμούν ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι κατώτερα των προσδοκιών και των περιστάσεων.

«Γαλάζια» ευελιξία

Ο κ. Μητσοτάκης αφαιρεί το ένα μετά το άλλο τα «ατού» του κ. Τσίπρα. Κατάφερε να τον εγκλωβίσει στην αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος που συνέδεε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τη δυνατότητα διενέργειας πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Έτσι, πέρασε στην αντίληψη της κοινής γνώμης ότι η διαφαινόμενη εκλογική επικράτηση Μητσοτάκη-ΝΔ θα οδηγήσει σε «γαλάζια» κυβερνητική τετραετία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης δεν λέει «όχι» στις κυβερνητικές ρυθμίσεις με τις οποίες επιχειρείται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η τετραετία Τσίπρα. Με την ευέλικτη αυτή τακτική, ο κ. Μητσοτάκης περνάει το μήνυμα ότι η ΝΔ έχει καλή διάθεση σε ό,τι αφορά την έστω προεκλογική αντιμετώπιση των συνεπειών της πολιτικής Τσίπρα. Προβάλλει επίσης την εικόνα της ήρεμης πολιτικής δύναμης που ελέγχει την κατάσταση και προετοιμάζεται να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Με τις δημοσκοπήσεις να εξακολουθούν να είναι αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, την τριπλή εκλογική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου να θεωρείται περίπου βέβαιη, την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ να έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε, τους πολίτες να μην εντυπωσιάζονται από τα όποια προεκλογικά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και τον Μητσοτάκη να περνάει το μήνυμα ότι κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, στο Μαξίμου ξανασκέφτονται σοβαρά το σενάριο της διενέργειας πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Μάιο.

Έχουν στη διάθεσή τους λίγες εβδομάδες για να πάρουν τη μεγάλη απόφαση.