Κάθε κυβέρνηση χρειάζεται κομματικούς «μεσάζοντες» και «μπροστινούς» - Free Sunday
Κάθε κυβέρνηση χρειάζεται κομματικούς «μεσάζοντες» και «μπροστινούς»
Οι «μεσάζοντες» και οι «μπροστινοί» ήταν παντού: στα δημόσια έργα, στις προμήθειες, στη διανομή χρημάτων κ.ο.κ. Δουλειά τους, να δώσουν κρατικό χρήμα προς ιδιώτες, να πάρουν από αυτούς τη μεγάλη μίζα και, αφού κρατήσουν τη δική τους αμοιβή, να δώσουν το κύριο ποσό μαύρα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Κάθε κυβέρνηση χρειάζεται κομματικούς «μεσάζοντες» και «μπροστινούς»

Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης υπήρξαν σπουδαίες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 εδραιώθηκε το σκληρό κομματικό κράτος της αναξιοκρατίας και της ανθρώπινης ταπείνωσης. Η χώρα ακόμα ζει αυτή τη φοβερή σε έκταση δουλικότητα που όχι μόνο περιθωριοποιεί ανθρώπους αλλά και καταληστεύει τον κοινό μας πλούτο υπέρ των εκάστοτε κυβερνώντων που θεωρούν το κράτος μαγαζάκι τους. Βλέπετε και οι επόμενοι κυβερνώντες (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) κάνουν ακριβώς τα ίδια, τίποτα δεν άλλαξε.

Από τη δεκαετία του ’80, λοιπόν, υπήρξε η ανάγκη των κομματικών «μεσαζόντων» και «μπροστινών». Οι εκάστοτε κυβερνώντες, όταν λήστευαν κρατικό χρήμα, δεν το έκαναν οι ίδιοι προσωπικά αλλά καλούσαν κομματικά στελέχη να διεκπεραιώνουν κάθε «δουλειά», έναντι φυσικά και δικής τους παχυλής αμοιβής.

Θα σας δώσω ένα αληθινό παράδειγμα: Τη δεκαετία του ’90 αποφασίστηκε να διατεθεί ένα ποσό 400 εκατ. δραχμών κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ της περιφέρειας. Τότε εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά μια νεοσύστατη εταιρείας διανομής –ελληνιστί media group– η οποία ανέλαβε να διανείμει τα 400 εκατ. αξιώνοντας επιστροφές 40% ως αμοιβή, δηλαδή 160 εκατ. δραχμές!

Η ανύπαρκτη αυτή εταιρεία ιδρύθηκε σε μία εβδομάδα με μοναδικό σκοπό τη ληστεία των περιφερειακών ΜΜΕ και φυσικά ήταν υπόδειξη των τότε κυβερνώντων «για να βγάλουμε όλοι χρήμα». Το εκπληκτικό είναι ότι από τα 400 εκατ. δραχμές τελικά ΔΕΝ πληρώθηκε τίποτε στα ΜΜΕ, που όταν ζητούσαν από τον πελάτη-κράτος να πληρώσει, άκουγαν τούτο: «Εμείς δώσαμε ΟΛΑ τα χρήματα στην εταιρεία, κυνηγήστε αυτούς»!

Οι «μεσάζοντες» και οι «μπροστινοί» ήταν παντού: στα δημόσια έργα, στις προμήθειες, στη διανομή χρημάτων κ.ο.κ. Δουλειά τους, να δώσουν κρατικό χρήμα προς ιδιώτες, να πάρουν από αυτούς τη μεγάλη μίζα και, αφού κρατήσουν τη δική τους αμοιβή (συνήθως ως δήθεν σύμβουλοι των ιδιωτών με νόμιμες απολαβές), να δώσουν το κύριο ποσό μαύρα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Έτσι, μπορούσες να δεις έναν άνθρωπο αγράμματο και άξεστο κομματικό με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ να δηλώνει 300.000 και βάλε κάθε χρόνο ως σύμβουλος ιδιωτών που δουλεύουν με το κράτος. Σε τέτοιες περιπτώσεις να ξέρετε: τα λεφτά που δηλώνει ο άξεστος κομματικός είναι η μύτη του παγόβουνου. Ένα θεός ξέρει πόσα είναι τα πραγματικά χρήματα που διακινήθηκαν (και προς ποιους) για να πάρει τέτοιες αμοιβές.