Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νεοφιλελευθερισμός αλλά κρατισμός - Free Sunday
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νεοφιλελευθερισμός αλλά κρατισμός
Στην Ελλάδα, από το ΚΚΕ μέχρι τη ΝΔ, όλα, μα όλα τα κόμματα υπερασπίζονται έναν σαρωτικό κρατισμό που μόνο με το πάλαι ποτέ σοβιετικό καθεστώς μπορεί να συγκριθεί.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νεοφιλελευθερισμός αλλά κρατισμός

Όλοι γνωρίζουμε ότι σε αυτή τη χώρα πολιτικά ζούμε μια αφόρητα παρακμιακή πραγματικότητα, όπου το ψεύδος, η χυδαιότητα και η τιποτολογία είναι στην καθημερινότητα. Βιώνοντας μια δεκαετή σκληρή κοινωνική και οικονομική κρίση θα περίμενε κανείς ότι θα ήσαν τα σπουδαία που θα είχαμε επιστρατεύσει για να βγούμε από αυτήν, αλλά όχι: η παρακμή συνεχίζεται όλο και χειρότερη μέσα στη γενική ασημαντότητα.

Ένα από τα κορυφαία ψεύδη που καθημερινά επαναλαμβάνονται είναι ότι δήθεν στην Ελλάδα κάποιοι σκέπτονται με γνώμονα τον… νεοφιλελευθερισμό! Ουδέν ψευδέστερον τούτου.

Ο νεοφιλελευθερισμός μιλά για μείωση του κράτους, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση του ιδιωτικού τομέα από το Δημόσιο. Το κράτος περιορίζεται στη νομοθετική λειτουργία, στην εφαρμογή των νόμων (σώματα ασφαλείας) και στην απόδοση δικαίου (δικαστήρια). Όλα τα υπόλοιπα πάνε στους ιδιώτες: ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτική ασφάλιση, ακόμα και το κοινωνικό κράτος είναι ευθύνη ενός εκάστου απέναντι στον εαυτό του.

Υπάρχει κόμμα στην Ελλάδα που να εκφράζει αυτή την αντίληψη; Ότι θα υπάρχει μια ανεξέλεγκτη αγορά που θα αυτορρυθμίζεται, με το κράτος αδιάφορο θεατή; Φυσικά και όχι.

Στην Ελλάδα, από το ΚΚΕ μέχρι τη ΝΔ, όλα, μα όλα τα κόμματα υπερασπίζονται έναν σαρωτικό κρατισμό που μόνο με το πάλαι ποτέ σοβιετικό καθεστώς μπορεί να συγκριθεί. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα θέλει να ελέγχει –και ελέγχει– τα πάντα: τράπεζες, αγορά, αδειοδοτήσεις, επενδύσεις, επιδόματα, μισθούς, συντάξεις, προσλήψεις, προαγωγές, ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν στην Ελλάδα ψήγματα έστω νεοφιλελευθερισμού απ’ οποιονδήποτε είναι γελοιότητες, φαιδρότητες και εξευτελισμός της κοινής νοημοσύνης. Στην Ελλάδα ΟΛΟΙ οι πολιτικοί είναι ακραίοι κρατιστές. Όταν κυβερνούν, αποκτούν ολοκληρωτικά το κράτος και μέσω αυτού ελέγχουν τα πάντα.