Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ - Free Sunday
Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Πέππας και η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, αντικαθίστανται με τόσο θόρυβο, όσο προκάλεσαν κάποιες παρεμβάσεις τους

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

Το Σύνταγμα προϋπάρχει των εξελίξεων και έπρεπε να είναι γνωστό σε όλους. Το άρθρο 38 προβλέπει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Κυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί». Στην περίπτωση αυτή, ακολουθεί διαδικασία διερευνητικών εντολών, όπως αυτές που δίδονται αμέσως μετά τις εκλογές, και αν αυτές δεν τελεσφορήσουν, σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές.

Το άρθρο 41 προβλέπει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της Κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». «Το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, προσυπογραμμένο στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου από το Υπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να περιλαμβάνει συγχρόνως την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Βουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές». Σε αυτή την περίπτωση δεν σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Το βράδυ της 26ης Μαΐου, αμέσως μετά την εκλογική συντριβή, ο πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μου, δεν μου ταιριάζει να αγνοήσω το αποτέλεσμα. Ποτέ αυτά τα χρόνια δεν πορεύτηκα με κόλπα, δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο, δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Μένω πιστός στις αρχές μου. Η αφοσίωσή μας στον λαό είναι ηθική υποχρέωση, είναι η ψυχή μας, η ψυχή μου. Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά το σχέδιό μας. Όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στον λαό, σε όλους εσάς. […] Αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον ΠτΔ την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών για να λάβει ο λαός την απόφαση».

Η δήλωση του πρωθυπουργού συνιστά σαφή διατύπωση πρόθεσης παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησής του. Δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε άλλης ερμηνείας. Στα έξι και μισό λεπτά που διήρκεσε η δήλωση δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά σε ανάγκη διάλυσης της Βουλής για εθνικό θέμα. Και δεν υπάρχει φυσικά τέτοιο εθνικό θέμα.

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε με χαρακτηριστική χρονική καθυστέρηση, υποτίθεται για να προετοιμαστεί, ωστόσο ήταν φανερό ότι έγινε υπό το κράτος υψηλής ψυχολογικής πίεσης και με εμφανή τα σημάδια της συντριβής στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ίσως γι’ αυτό ήταν ειλικρινής. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να παραιτηθεί, ως συνέπεια των ευρωεκλογών. Και αυτός και το επιτελείο του, όμως, πιάστηκαν, πάλι, αδιάβαστοι.

Είναι προφανές πως την επόμενη μέρα συνειδητοποίησαν πως παραίτηση σήμαινε ουσιαστικά άμεση παράδοση της εξουσίας: σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης με άλλον στη θέση του πρωθυπουργού (ακόμη ένα τσαλάκωμα του ηγέτη) και διενέργεια εκλογών σε τριάντα ημέρες. Αλλά δεν το ήθελαν αυτό! Ήθελαν να συνεχίσουν να μπορούν να ψηφίζουν ρουσφέτια και παροχές στη Βουλή (διώχνοντας το παλιό) και, κυρίως, να διορίσουν την ηγεσία του Αρείου Πάγου (αυτό τους καίει, κυριολεκτικά).

Είναι γεγονός ότι με επίκληση εθνικού θέματος διαλύθηκε η Βουλή πολλές φορές στο παρελθόν. Ουδέποτε όμως μετά από ρητή δήλωση του πρωθυπουργού ότι παραιτείται. Θα πάει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός στον ΠτΔ με μια αυταπόδεικτα ψεύτικη στο περιεχόμενο πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου να ζητήσει προκήρυξη εκλογών. Ο ΠτΔ θα πρέπει να αρνηθεί! Τίθεται σοβαρό θέμα παράβασης καθήκοντος και για τον ίδιο και για τον πρωθυπουργό. Άλλο προσχηματική επίκληση, άλλο ψευδής δήλωση. Ο Πρόεδρος δεν θα αρνηθεί. Θα επικαλεστεί ότι δεσμεύεται από την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα γίνει συνεργός στο ψέμα.

Η κυβέρνηση ουδέποτε έκρυψε ότι επιθυμεί να ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Ο πρώην δικαστικός Δημήτριος Παπαγγελόπουλος βρίσκεται ακλόνητος στη θέση του υφυπουργού και κατόπιν αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης όλα τα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΠΡΟΘΥΜΩΝ. Αυτός δήλωσε για τη Novartis ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Ο Καμμένος δήλωσε από το Ζάππειο ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε να καθαρίσουμε τη χώρα. Πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές, διακήρυξε ο κ. Παύλος Πολάκης ανερυθρίαστα.

Η σημερινή σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Βασιλική Θάνου διορίστηκε το 2015, κυριολεκτικά ξημερώματα, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διενεργηθεί το δημοψήφισμα. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (επιλογή της σημερινής κυβέρνησης) άσκησε τρεις αναιρέσεις κατά ισάριθμων αθωωτικών αποφάσεων του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, του ανθρώπου που κατέγραψε το πραγματικό έλλειμμα το 2010. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επενέβη υπέρ Κουφοντίνα, παραμονές εκλογών, για να μη θυμώνουν τα δικά μας παιδιά. Επειδή η θητεία του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου λήγει στις 30/06/2019, η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία επιλογής τους εν μέσω (ευρω)προεκλογικής περιόδου. Όταν παλιότερα άφηνε τις θητείες να λήξουν και έκανε τις επιλογές πολύ αργότερα.

Με βέβαιη την ήττα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση φανερά καίγεται να ασφαλίσει τα μετόπισθεν. Όχι ότι ελέγχει τη Δικαιοσύνη. Φάνηκε όλα αυτά τα χρόνια καθαρά ότι η Δικαιοσύνη, ως σύνολο, αντιστάθηκε σθεναρά και διατήρησε υψηλό το κύρος της. Ελπίζει όμως η κυβέρνηση στην αυξημένη υποστήριξη που θεωρεί ότι θα της προσφέρει ένας δικός της πρόεδρος και ένας δικός της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Όλο και κάποιος παράνομος διορισμός θα αναφανεί, καμιά παράνομη ανάθεση σύμβασης, ίσως κάποια λήψη δωρεάς από κυβερνητικό, κάποια μεθόδευση δίωξης αντιπάλων στη Novartis και στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Όταν χάνεις ευρωεκλογές «απροσδόκητα», είναι λογικό μετά να φοβάσαι.

Το ερώτημα που προβάλλει πλέον είναι εάν και ποιος ανώτατος δικαστικός θα δεχτεί να αναλάβει τη θέση κατόπιν θεσμικής εκτροπής, διότι τέτοια θα είναι η «ξεπαραίτηση» του κ. Τσίπρα και η επίκληση εθνικού θέματος για διάλυση της Βουλής. Εάν και ποιος ανώτατος δικαστικός θα δεχτεί να αναλάβει, με διακηρυγμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να διορίσει «δικό» της πρόεδρο και εισαγγελέα, χωρίς διάφανη στόχευση, αλλά με σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα δεν αίρεται με την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης προς τη ΝΔ (μόνο!) για συναίνεση. Η κυβέρνηση θα κάνει τον διορισμό και είναι απονομιμοποιημένη. Η πρόταση έγινε μετά την κατακραυγή και, παράλογα, απευθύνθηκε μόνο σε ένα κόμμα. Προφανής επιδίωξη απορριπτικής απάντησης. Άλλωστε η ΝΔ είχε εξαρχής αντιδράσει στη διαδικασία αυτή. Σημειωτέον ότι η πρόταση της ΝΔ κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος για διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από τη Βουλή και όχι από την κυβέρνηση απορρίφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή παραίτηση σημαίνει… παραίτηση, ο ΠτΔ και η ηγεσία του Αρείου Πάγου καλούνται να διαφυλάξουν στην πράξη τη δημοκρατική αρχή. Οι παραιτημένοι δεν κυβερνούν. Παραδίδουν.

«Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος» είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας όταν ανέλαβε καθήκοντα. «Δεν διαβάσαμε λέξη του Συντάγματος» απέδειξε φεύγοντας.