Ξεκίνησε η σύγκρουση δύο… άλλων κόσμων - Free Sunday
Ξεκίνησε η σύγκρουση δύο… άλλων κόσμων
Οι διαφορές μεταξύ των δύο πρωθυπουργών είναι πολλές και χαοτικές. Και πράγματι περιγράφουν δύο διαφορετικούς κόσμους που ήδη συγκρούονται.

Ξεκίνησε η σύγκρουση δύο… άλλων κόσμων

O κ. Τσίπρας μίλησε προεκλογικά για «σύγκρουση δύο κόσμων». Εννοούσε μια ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ του κόσμου της Αριστεράς και του κόσμου της Συντήρησης. Πράγματι, θα έχουμε μια σύγκρουση δύο κόσμων, μόνο που θα είναι διαφορετική.

Θα συγκρουστούν από τη μια ένα διαχρονικό παρασιτικό πολιτικό σύστημα που επί δεκαετίες δεν σχεδιάζει τίποτα και επανεκλέγεται μέσα από το πελατειακό κράτος και από την άλλη ένα εντελώς καινούργιο μοντέλο που επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που είναι μια κυβέρνηση με σχέδια παντού και στενή παρακολούθηση από τον ίδιο.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους δύο κόσμους:

• Ο κ. Τσίπρας, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, όρισε υπουργούς μέσα από τον κομματικό σωλήνα. Ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε 21 εξωκοινοβουλευτικούς και δεν άφησε ούτε ένα υπουργείο χωρίς τεχνοκράτη υψηλών δυνατοτήτων.

• Ο κ. Τσίπρας άφησε τον κάθε υπουργό να σχεδιάσει ό,τι νόμιζε στον τομέα του και ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα πεπραγμένα τους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μήνες τώρα ετοιμάσει μαζί τους τα επιμέρους σχέδια και απαιτεί να ολοκληρωθούν βήμα βήμα σε συγκεκριμένους σύντομους χρόνους.

• Ο κ. Τσίπρας δεν άλλαξε τίποτα στο παρακμιακό κράτος, στην ουσία συνέχισε πάνω στις ράγες του πολιτικού πελατειακού συστήματος. Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να το αλλάξει εκ βάθρων μέσα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πρωθυπουργών είναι πολλές και χαοτικές. Και πράγματι περιγράφουν δύο διαφορετικούς κόσμους που ήδη συγκρούονται. Όμως το αποτέλεσμα αυτής της μάχης θα κριθεί αποκλειστικά από τον κ. Μητσοτάκη, από κανέναν άλλον.

Το μυστικό της επερχόμενης νίκης Μητσοτάκη είναι απλό. Ήδη έχει τέσσερις μεγάλες νίκες κάλπης, που ξεκινούν από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ και φτάνουν στις βουλευτικές. Τις πέτυχε με μεθοδικότητα και επίλεκτες συνεργασίες, που κατέληξαν σε ένα πρωτοποριακό κυβερνητικό σχήμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια κυβερνητική πυραμίδα όπου στην κορυφή υπάρχει ο πρωθυπουργός. Λίγο πιο κάτω 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε καίριες θέσεις ώστε α) να επεμβαίνουν στις πολιτικές, β) να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα, γ) να ενημερώνουν τον κ. Μητσοτάκη για την πορεία κάθε υπουργείου.

Τα πρόσωπα αυτά δεν είναι τυχαία. Έχουν υψηλή συγκρότηση, μεγάλες ικανότητες και σοβαρή εμπειρία στην καθημερινότητα. Είναι πρόσωπα που κάνουν τη διαφορά. Και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κ. Μητσοτάκης τα επέλεξε μετά από δεκάδες προσωπικές συναντήσεις με καθένα τους χωριστά και με καίριες συζητήσεις για την πολιτική που πρέπει να επιβληθεί σε κάθε τομέα.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η διανομή των ρόλων. Ο κ. Μητσοτάκης στα κρίσιμα υπουργεία επέβαλε αυστηρά ανθρώπους που εμπιστεύεται απολύτως ότι μπορούν να ολοκληρώσουν έργο. Δεν έπαιξαν, δηλαδή, κανέναν ρόλο οι εσωκομματικές ισορροπίες. Σκεφτείτε ότι το 40% του υπουργικού συμβουλίου δεν έχει ασχοληθεί με την πολιτική.

Τέλος, το σημαντικότερο υπουργείο είναι αυτό της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου Πιερρακάκης (διαΝΕΟσις), Γεωργαντάς και Ζαφιρόπουλος θα πολεμήσουν τη γραφειοκρατία, θα περάσουν όλο το έργο των υπουργείων ηλεκτρονικά και θα ενημερώνουν τον πρωθυπουργό… live.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, έχουμε μια «κυβέρνηση του ενός» με τέτοιον ασφυκτικό έλεγχο παρακολούθησης, δηλαδή έναν πρωθυπουργό που θα έχει όλη την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Ας παρακολουθήσουμε αυτό το μοναδικό στήσιμο κυβέρνησης στην πολιτική ιστορία της χώρας. Είναι ένας καινούργιος κόσμος που μπορεί να αλλάξει τη χώρα και να κατανικήσει τον παλιό κόσμο της πολιτικής.