Novartis: Δύο σκάνδαλα και ένα "σκάνδαλο" - Free Sunday
Novartis: Δύο σκάνδαλα και ένα "σκάνδαλο"

Novartis: Δύο σκάνδαλα και ένα "σκάνδαλο"

Μάρτιος του 2017 και η τότε Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου παραιτείται, μετά από δημοσίευμα του Documento το οποίο της απέδιδε υπηρεσιακή ανεπάρκεια, με βάση αναφορά άλλης ανακρίτριας. Στην αναφορά παραίτησής της, η κ. Εισαγγελέας αναφέρει ότι ερεύνησε για τη Novartis και ότι εντόπισε ροή χρήματος προς κρατικούς αξιωματούχους και γιατρούς και μάλιστα προσδιόρισε το ποσό στο ύψος των 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά κοινή παραδοχή, η οποία όμως πρέπει να τεκμηριωθεί και δικαστικά, οι φαρμακευτικές εταιρίες προωθούσαν τα σκευάσματά τους "πληρώνοντας" κρατικούς αξιωματούχους, πιθανότατα και κυρίως γιατρούς, για να συνταγογραφούν τα δικά τους φάρμακα, είτε σε μεγάλες ποσότητες, είτε κατά προτίμηση έναντι του ανταγωνισμού. Ενδεχομένως "πλήρωναν" και για τον καθορισμό της τιμής ή για την ένταξη του φαρμάκου στις λίστες του ΕΟΠΥΥ. Η κ. Ράϊκου παραιτούμενη, δήλωσε ουσιαστικά ότι τεκμηρίωσε το σκάνδαλο.

Η θητεία της κ. Ράϊκου έληγε έτσι κι αλλιώς λίγες ημέρες μετά και πιθανότατα δεν θα ανανεώνονταν. Είχε ήδη δύο θητείες στη θέση. Η θορυβώδης παραίτηση, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της θητείας, προφανώς αποσκοπούσε στο να δημοσιοποιηθούν τα βασικά στοιχεία του φαρμακευτικού σκανδάλου. Ποιος ο λόγος; Αμέσως εμφανίστηκαν στον τύπο αναφορές σε επικείμενη εμπλοκή με το θέμα πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Λίγο αργότερα "κύκλοι" της κ. Ράϊκου αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στον "Ρασπούτιν" , δηλαδή σε κυβερνητικό αξιωματούχο που επιχειρούσε να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης.

Την κ. Ράϊκου διαδέχθηκε η κ. Ελένη Τουλουπάκη, με διετή θητεία, η οποία ανανεώθηκε φέτος για ένα ακόμη χρόνο. Παρά τη ρητή αναφορά της κ. Ράϊκου για εντοπισμό συγκεκριμένης ροής χρήματος, άλλες εξελίξεις δεν ανακοινώθηκαν έκτοτε.

Το Φεβρουάριο του 2018, την επομένη του συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό, ξέσπασε το "σκάνδαλο": υποτίθεται ότι δέκα κορυφαίοι πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είχαν λαδωθεί από τη Novartis. Η εξέλιξη είχε προαναγγελθεί από τον τότε κυβερνητικό τύπο. Τα τότε κυβερνητικά στελέχη, σε δημόσιες δηλώσεις τους δεν έκρυβαν ότι γνώριζαν το περιεχόμενο της έρευνας της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Η υπόθεση πήγε στη Βουλή, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μεθόδευσε την δημόσια διαπόμπευση των δέκα και έστειλε το φάκελο πίσω στην Εισαγγελία Διαφθοράς για ... συνέχιση της έρευνας ! Η έρευνα αρχειοθετήθηκε ήδη για τους επτά, αναμένεται η αρχειοθέτηση για τους άλλους δύο και για έναν ασκήθηκε δίωξη για δωροδοκία, όχι όμως για ξέπλυμα. Ήδη, η υπόθεση ξεφούσκωσε με πάταγο και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως το αποτέλεσμα της έρευνας δεν τιμά ... τους ερευνητές !

Ο κάθε εισαγγελέας εξ ορισμού πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν ασκεί δίωξη κατά οποιουδήποτε πολίτη. Όταν ερευνά εις βάρος δέκα κορυφαίων πολιτικών, γνωρίζει ότι μπορεί να ανατινάξει τη χώρα. Οι ενέργειες πρέπει να είναι ακλόνητες. Στην περίπτωση των δέκα, το έως τώρα αποτέλεσμα, δείχνει από μόνο του πολύ κακή δουλειά (επιεικώς ...) από τους Εισαγγελείς και σπουδή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αυτό είναι "το σκάνδαλο". Η λέξη τίθεται σε εισαγωγικά διότι ως τέτοιο το παρουσίασαν μόνο οι τότε κυβερνητικοί και αποδείχθηκε μια (ακόμη) προσπάθεια ηθικού διασυρμού των πολιτικών αντιπάλων και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Όταν δε ρωτούνται για το θέμα, απαντούν με δήθεν αφέλεια, "μα δεν υπάρχει σκάνδαλο"; αναφερόμενοι βέβαια στη φαρμακευτική δαπάνη και όχι στο χρηματισμό πολιτικών. Ο δήθεν χρηματισμός πολιτικών, τείνει να αποδειχθεί και επισήμως σκευωρία.

Έλεγε ο κ. Τσίπρας στο Ζάππειο τον Αύγουστο του 2018 στη φιέστα της γραβάτας: «Για αυτό Πάνο, να ξέρεις έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάθαρση και θα αποδοθεί, για να καθαρίσουμε τη χώρα από την διαφθορά». «κάποιοι άλλοι στέκονται με φόβο , γιατί αν η έξοδος από τα Μνημόνια ήταν ο πρώτος στόχος αυτής της συμμαχίας, ο δεύτερος στόχος, ήταν έχουμε ακόμα μπροστά μας 15 ολόκληρους μήνες για να πετύχουμε τον δεύτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης μας και θα τον πετύχουμε. Είναι αυτός της κάθαρσης και της δικαιοσύνης». Τότε ακόμη "το σκάνδαλο" ήταν ζωντανό και οι κυβερνητικοί δεν δίσταζαν να απειλήσουν δημόσια. Σήμερα κάνουν τον ανήξερο.

Το δεύτερο σκάνδαλο ("η σκευωρία") εξελίσσεται πλέον με βάση την αντίδραση της ίδιας της Δικαιοσύνης. Ήταν ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αγγελής που μήνυσε την Εισαγγελέα Διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας, δηλαδή για το ότι προσπαθούσε να καταστήσει αθώους ως ενόχους. Ο ίδιος (δεύτερος δικαστικός μετά την κ. Ράϊκου και μάλιστα ανώτερος αυτής) φωτογράφησε επίσης τον Ρασπούτιν. Η κατηγορία βαριά, πολύ περισσότερο που προέρχεται από τον επόπτη της Εισαγγελέως Διαφθοράς. Ο ίδιος Αντεισαγγελέας ανέσυρε από το αρχείο τις μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου, ενώ ήταν ο ίδιος που τις είχε αρχειοθετήσει. Είτε κάτι συνέβη στο ενδιάμεσο και θορυβήθηκε, είτε αρχειοθέτησε αρχικά, προκειμένου ορισμένοι να αισθανθούν ασφάλεια και στη συνέχεια να εκτεθούν. Θα δείξει. Η μήνυση Αγγελή είχε αποκρυβεί όταν υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και αποκαλύφθηκε από δημοσιεύματα στον τύπο. Μόνο ύστερα από αυτά η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε ποινική έρευνα.

Πλέον ως Ρασπούτιν κατονομάζεται ρητά από τον κ. Σαμαρά ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος ο οποίος φέρεται να επενέβαινε στο έργο της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή. Τα σκάγια παίρνουν και τον τότε Πρωθυπουργό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει αντικειμενική ευθύνη για τις πράξεις των Υπουργών του ... πέρα από όσα δήλωνε πομπωδώς στο Ζάππειο.

Παραμένει αναπάντητο το τι απέγινε η έρευνα για την κατάληξη των 28 εκατομμυρίων προς γιατρούς που είχε δημοσιοποιήσει η κ. Ράϊκου. Το μόνο που έγινε από τότε ήταν να ασκηθεί εντελώς πρόσφατα δίωξη για δωροδοκία σε αξιωματούχους της Novartis. Δωροδοκηθέντες ακόμη δεν ανακαλύφθηκαν. Ίσως στο μέλλον. Στο μεταξύ τα χρόνια περνούν και πολλά πράγματα ... παραγράφονται.