Προανακριτική, Εξάρχεια και… Πάλη! - Free Sunday
Προανακριτική, Εξάρχεια και… Πάλη!
Μπαίνοντας στην προανακριτική να καταθέσει, ο Κ.Φρουζής δεν έκλεισε πίσω του απλώς την πόρτα, αλλά ίσως μια εποχή

Προανακριτική, Εξάρχεια και… Πάλη!

Η προανακριτική επιτροπή που συστάθηκε για να ερευνήσει αν ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διέπραξε τα ποινικά αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και παράβασης καθήκοντος αποφάσισε την εξαίρεση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη, επειδή κρίθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση χαρακτηρίστηκε παράνομη, έως και «χουντικής» εμπνεύσεως. Ο δε κ. Πολάκης απείλησε ότι δεν θα συμμορφωθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να κάνει έφοδο και ότι κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει. Φάνηκε ότι ο κ. Πολάκης, ειδικά, μπορεί και να επιδίωκε την εκδίωξή του από τους αστυνομικούς της Βουλής. Μεσολάβησαν ωστόσο πολλά, που άλλαξαν την εικόνα.

Η εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτηση της απόφασης της επιτροπής υπονομεύτηκε εκ των πραγμάτων από τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος υπέβαλε στην ίδια επιτροπή αίτημα εξαίρεσης άλλων μελών (το οποίο απορρίφθηκε), αναγνωρίζοντας την αρμοδιότητά της.

Στο εκτός Βουλής πεδίο, η αστυνομία «καθάρισε» αρκετές καταλήψεις κτιρίων, δείχνοντας επιμονή στο ζήτημα, και εκκένωσε και ένα συγκεκριμένο το οποίο αποτελούσε ορμητήριο διαδηλωτών, αυτών που αποκαλούμε μπαχαλάκηδες ή κουκουλοφόρους. Ενέτεινε τις δράσεις αυτές ενόψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η αστυνομία ξήλωσε τα εργαστήρια παρασκευής μολότοφ στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τα οποία όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν μπορούσε να καταγγείλει, διότι η έως πρότινος ύπαρξη του πανεπιστημιακού ασύλου δημιουργούσε κινδύνους για την σωματική του ακεραιότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, η Σύγκλητος αποφάσισε να κλείσει για μία εβδομάδα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, προφανώς για να διευκολύνει την αστυνομία να αποτρέψει την επανασύσταση του εργαστηρίου παρασκευής μολότοφ. Επέδειξε πυγμή όταν κάποιοι που δήλωσαν φοιτητές προσπάθησαν να ανοίξουν το πανεπιστήμιο χρησιμοποιώντας τροχό. Οι έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαμψαν την κυβέρνηση, η οποία επέμεινε στο δόγμα της τήρησης της τάξης. Έδειξε ότι δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει την αστυνομία σωστά. Η ανεύρεση του εργαστηρίου, κατέδειξε (και ας μη χρειαζόταν) τη χρησιμότητα της αστυνομικής δράσης.

Παραμονές του εορτασμού του Πολυτεχνείου, είτε από σύμπτωση είτε όχι, εξαρθρώθηκε και η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα, της οποίας ο οπλισμός κατασχέθηκε.

Οι τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι η αστυνομία κινείται μεθοδικά και αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της ομαλότητας και της επιβολής του νόμου, γεγονός που υπήρξε ζητούμενο από το σύνολο της κοινωνίας επί έτη. Η συνολική της δράση έφερε συγκεκριμένα, μετρήσιμα και αποδεκτά αποτελέσματα, αφαιρώντας προκαταβολικά από τους «συνήθεις υπόπτους» του ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να μιλήσουν για αυταρχικό κράτος της Δεξιάς και άλλα γραφικά που επί χρόνια μάς βασάνιζαν.

Δεν έχει κανένα νόημα να θυμηθούμε πως όταν κυβερνούσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η αστυνομία υπήρξε κύριο όργανο επιβολής των απόψεών τους, είτε μέσω των προληπτικών συλλήψεων είτε μέσω των φραγμών ή της παρουσίας του αρχηγού της στις συγκεντρώσεις του κόμματος. Αυτό που έχει νόημα είναι να κατανοήσουμε ότι όταν η αστυνομία αφήνεται να κάνει τη δουλειά της, την κάνει σωστά και αποτελεσματικά. Όλα τα άλλα περί καταστολής είναι ανοησίες και το απέδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα.

Όσο κι αν φαίνεται άσχετο, το κλίμα στο επιχειρησιακό πεδίο δημιούργησε άσχημο κλίμα για τους κ.κ. Τζανακόπουλο και Πολάκη και στο κοινοβουλευτικό πεδίο. Μετά την άτεγκτη στάση της αστυνομίας απέναντι στους μικρούς ή μεγαλύτερους «μπαχαλάκηδες», έως και στους τρομοκράτες, πώς θα πήγαινε ο κ. Πολάκης στην προανακριτική να εκβιάσει την εκδίωξή τους από τους αστυνομικούς της φρουράς; Θα φαινόταν ο ίδιος ως ο «ανώτερος μπαχαλάκης», που όμως κι αυτός θα «έτρωγε πόρτα». Είναι επικίνδυνο για τη δημόσια εικόνα ακόμη και του κ. Πολάκη να ταυτιστεί η συμπεριφορά του και η αντιμετώπισή της με τις αντίστοιχες των κοινών μπαχαλάκηδων. Πίσω του υπάρχει κι ένα κόμμα. Ασχέτως του φαινομενικά γελοίου της κατάστασης, θα δινόταν ένα ακόμη μήνυμα στην κοινωνία ότι ο νόμος και η τάξη επιβάλλονται σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε ο πρόεδρος της Βουλής είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι αυτή τη φορά η φρουρά της Βουλής θα δράσει. Μεσολάβησε και η διαφοροποίηση του κ. Παπαγγελόπουλου, γεγονός που αφαιρούσε την όποια νομιμοποίηση των λεονταρισμών.

Έτσι κι αλλιώς, ήταν από την αρχή δύσκολο για τον κ. Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμείνουν στη σκληρή γραμμή της «μπαχαλοποίησης» των εργασιών της προανακριτικής. Ακόμη πιο δύσκολο θα ήταν να συνεχίσουν να αρνούνται την αρχή της πλειοψηφίας στις αποφάσεις της επιτροπής, αυτοί οι οποίοι διατήρησαν πέρυσι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους με τις δανεικές ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι τις είχαν εκχωρήσει εν λευκώ, σε μια πρωτοφανή στα χρονικά ενέργεια.

Η διαφαινόμενη κοινοβουλευτική ήττα στην υπόθεση της εξαίρεσης των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη έπρεπε με κάποιον τρόπο να σκεπαστεί. Την «καλή» ευκαιρία έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ η εξέλιξη των γεγονότων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Οι κραυγές για αστυνομική βία και αυθαιρεσία επιχειρήθηκε να σκεπάσουν όσα έγιναν την Τρίτη στη Βουλή. Οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης δεν προσήλθαν στην προανακριτική και αυτή ξεκίνησε ομαλά τις εργασίες της.

Το κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι κραυγές των στελεχών του ξεπέρασαν κάθε όριο και μέτρο και έδωσαν στην απορημένη κοινωνία καθαρή την εντύπωση ότι υπερασπίζονται τις μολότοφ στα υπόγεια του πανεπιστημίου. Η κυβέρνηση πήρε μια μεγάλη (και) επικοινωνιακή νίκη με βάση τα αποτελέσματα της αστυνομίας. Πήρε και έναν επικοινωνιακό θρίαμβο, με απήχηση πέρα από το στενό δικό της ακροατήριο, αποκλειστικά χάρη στις υπερβολικές ενέργειες της αντιπολίτευσης.

Ό,τι και αν συμβεί στην πορεία του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση έχει κερδίσει προκαταβολικά. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η κυβέρνηση θα το πιστωθεί. Αν τα πράγματα ξεφύγουν, όλοι γνωρίζουν ότι το επιδίωξε η αξιωματική αντιπολίτευση. Με ό,τι αυτό σημαίνει σε μια δημοκρατία.