Να κληθεί η Τουλουπάκη ως ύποπτη προτείνουν δικαστικοί παράγοντες στην Προανακριτική της Βουλής - Free Sunday
Να κληθεί η Τουλουπάκη ως ύποπτη προτείνουν δικαστικοί παράγοντες στην Προανακριτική της Βουλής

Να κληθεί η Τουλουπάκη ως ύποπτη προτείνουν δικαστικοί παράγοντες στην Προανακριτική της Βουλής

Την αλλαγή του καθεστώτος κάτω από το οποίο θα εξεταστεί η επικεφαλής της Εισαγγελίας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, εξετάζουν στελέχη της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, τα οποία έχουν συζητήσει το θέμα με κορυφαίους δικαστικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της F.S., στελέχη του δικαστικού σώματος έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι η κ. Τουλουπάκη δεν πρέπει να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας, αλλά ως ύποπτη, διότι μόνο αυτή μπορεί να είναι η φυσική αυτουργός των πράξεων για τις οποίες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, φέρεται ως ηθικός αυτουργός.

Οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι η έρευνα που διεξάγουν οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης, περιπλέκει την κατάσταση και δεν τη διευκολύνει. Κι αυτό διότι μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν ποινικές διώξεις.

Όπως εξηγούν, η αρχική παραγγελία στους δύο αντεισαγγελείς δόθηκε πριν από την 1η Ιουλίου 2019, όταν ίσχυε η διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος στην παράγραφο 4 του άρθρου 29 προέβλεπε ότι τα κακουργήματα των δικαστών ερευνώνται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Έτσι, υποστηρίζουν ότι η έρευνα των δύο αντεισαγγελέων έπρεπε να σταματήσει την 1η Ιουλίου, με την κατάργηση της υποχρεωτικής ανάθεσης της έρευνας σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα, όμως, επισημαίνουν ότι στο άρθρο 7 του νόμου περί ευθύνης υπουργών προβλέπεται ότι είναι η Ολομέλεια της Βουλής αυτή που αποφασίζει υποχρεωτικά για την παραπομπή των συμμετόχων.

Αυτό σημαίνει ότι την αρμοδιότητα να ασκηθεί δίωξη για την κ. Τουλουπάκη, εάν και εφόσον προκύψει θέμα από την έρευνα, την έχει μόνο η Βουλή, με αποτέλεσμα η έρευνα των δύο αντεισαγγελέων να είναι στο κενό.

Πάντως, διευκρινίζουν ότι υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο η κ. Τουλουπάκη να ισχυριστεί ότι παραπλανήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αν και θεωρούν ότι ο τρόπος με τον οποίο η εισαγγελέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς χειρίστηκε το θέμα των μαρτύρων απέχει πολύ από το να αναμένεται η προβολή ενός τέτοιου ισχυρισμού.

 

Η ταύτιση με ΣΥΡΙΖΑ

Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την έκπληξή τους για το γεγονός της πλήρους ταύτισης με τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως εκφράστηκαν με την ανάρτηση του κ. Τσίπρα και την παρέμβαση Λάππα-Γεροβασίλη στον Άρειο Πάγο.

Προσθέτουν επίσης ότι οι κινήσεις που έκανε ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης πιθανόν να δείχνουν διάθεση αποστασιοποίησης από την κ. Τουλουπάκη και προσέγγισης με την προκαταρκτική επιτροπή, γεγονός που ενδέχεται να αλλάξει το τοπίο.

Σημειώνουν ακόμη ότι ο τρόπος με τον οποίο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης διαχειρίζεται τη δημόσια παρουσία του δείχνει αμηχανία και εκνευρισμό, καθώς καταλαβαίνει ότι τα περιθώρια γύρω του στενεύουν.

Στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, πάντως, έδειξε να αναγνωρίζει ότι η προκάτοχος της κ. Τουλουπάκη στην Εισαγγελία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, η κ. Ράικου, λέει κάποια πράγματα τα οποία χρήζουν απαντήσεων, αλλά προκαλεί εντύπωση το ότι δεν τις δίνει, προς το παρόν τουλάχιστον.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος δείχνει να αρκείται στις επιδοκιμασίες που άγνωστοι πολίτες τού επιφυλάσσουν στον δρόμο, όπου, όταν τον συναντούν, του χτυπούν με κατανόηση και ενθουσιασμό την πλάτη, αν και τέτοιες σκηνές δεν έχουν απαθανατιστεί από κάμερες ή τηλεοπτικά συνεργεία ή, έστω, μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι εμφανίζεται ως θύμα μιας σκευωρίας «πικραμένων» εισαγγελέων, των οποίων δεν ικανοποιήθηκαν κάποιες ιδιοτελείς προσδοκίες, κάτι που δεν θεωρείται πειστικό, αν και όντως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός είχε δημιουργήσει έναν κύκλο προσωπικών ευνοουμένων, και παράλληλα εντάσσει στο μπλοκ που δημιουργείται απέναντί του ένα «μικρό τμήμα της ΝΔ».

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, τη στήριξη του αρχηγού του οποίου θεωρεί δεδομένη ο κ. Παπαγγελόπουλος, δηλώνει δημοσίως ότι οι κινήσεις τις οποίες κάνει η Προκαταρκτική αποδεικνύουν την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εξευμενίσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δεν διευκρίνισε ούτε τα κίνητρα αυτού του «μικρού τμήματος της ΝΔ», ούτε αν είναι ο Αντώνης Σαμαράς, όμως κατέστησε σαφές ότι και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει την στήριξη των συναδέλφων του υπουργών με τους οποίους μιλούσε.

«Δεν ήμουν και σε επαφή με όλους» είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον ένας από αυτούς με τους οποίους μετά βεβαιότητος μιλούσε, ο κ. Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, στις δηλώσεις του μέχρι τώρα έχει περιοριστεί να επισημάνει τη βαρύτητα των κατηγοριών και τον ισχυρισμό του πρώην υφισταμένου του ότι είναι αθώος, ενώ άλλα μέλη της Προκαταρκτικής, όπως ο κ. Γκιάτης, δεν δίστασαν να πουν ότι ο πρώην αναπληρωτής ίσως έχει υπερβεί τα εσκαμμένα.

Ωστόσο, εκείνο το οποίο ούτε ο κ. Παπαγγελόπουλος ούτε κανείς άλλος έχει ερμηνεύσει μέχρι στιγμής είναι γιατί έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την προσωπική παρέμβαση, μπαίνοντας, αυτοβούλως, στο κάδρο των ευθυνών.

Μια ερμηνεία από τα αριστερά έλεγε τις τελευταίες ώρες ότι ενδέχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να προκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη να τον στείλει κατηγορούμενο, διότι θα είναι πιο εύκολο να υπερασπιστεί τον εαυτό του από το να υπερασπιστεί τον Μίμη, τον οποίο στην αρχή διόρισε γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, στη συνέχεια τον έκανε υφυπουργό και μετά αναπληρωτή υπουργό, θέση στην οποία τον κράτησε όταν ανασχημάτισε τον Σταύρο Κοντονή.