Novartis: Αποκαλύψεις, τακτικισμοί, μπερδέματα - Free Sunday
Novartis: Αποκαλύψεις, τακτικισμοί, μπερδέματα

Novartis: Αποκαλύψεις, τακτικισμοί, μπερδέματα

Ως «σκάνδαλο Novartis» αρχικά εννοούσαμε (ή έπρεπε να εννοούμε) το σκάνδαλο προώθησης φαρμάκων με αθέμιτες πρακτικές εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών, με αποτέλεσμα την υπερσυνταγογράφηση, την υπερκατανάλωση και την εξωφρενική διόγκωση της σχετικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων. Εκ παραλλήλου, τον επηρεασμό αξιωματούχων για τη διαμόρφωση υψηλών τιμών πώλησης. Κανονικά έπρεπε να μιλάμε για σκάνδαλο γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων. Αυτό το ζήτημα δείχνει να μας τελείωσε οριστικά. Τα κακουργήματα παραγράφονται μετά από 15 έτη και αν δεχτούμε ότι η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης έγινε μέχρι το 2009, ήδη έχει αρχίσει να επέρχεται παραγραφή. Ένας γιατρός ή ένας αξιωματούχος που «λαδώθηκε» το 2004 είναι πλέον ασφαλής. Ακόμη και αν ασκηθεί δίωξη σε κάποιον σήμερα, για κάποια από τα επόμενα έτη, η παραγραφή θα παραταθεί στα είκοσι έτη, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι Αρείου Πάγου μέσα στην εικοσαετία. Δεν προλαβαίνουμε! Εννοείται πως για κάποιον που «λαδώθηκε» μέχρι 120.000 ευρώ αποκλείεται πια οποιαδήποτε δίωξη. Είναι πλημμέλημα και παραγράφεται στα πέντε έτη. Η έρευνα… συνεχίζεται.

Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως «σκάνδαλο Novartis» περιοριστήκαμε να εννοούμε τον υποτιθέμενο χρηματισμό δέκα ετερόκλητων πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, για τους οποίους διαβιβάστηκε φάκελος από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή. Ήταν τότε που ο κ. Τζανακόπουλος είχε πάει στον Άρειο Πάγο για να ενημερωθεί (παρανόμως) και ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε δηλώσει πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Οι οκτώ από τους δέκα απαλλάχθηκαν από την ίδια την Εισαγγελία Διαφθοράς με συνοπτικές διαδικασίες στη συνέχεια. Για δύο ακόμη (Άδωνις Γεωργιάδης - Δημήτρης Αβραμόπουλος) η έρευνα συνεχίζεται.

Πλέον ως «σκάνδαλο Novartis» θεωρούμε την απόπειρα του κ. Παπαγγελόπουλου να παρέμβει στη Δικαιοσύνη και να προσπαθήσει να ενοχοποιήσει τους δέκα πολιτικούς για τους οποίους είχε ζητήσει άδεια δίωξης η εισαγγελέας Διαφθοράς. Έχει συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία έχει εισαγγελικά καθήκοντα και διεξάγει έρευνα. Επισήμως ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είναι διωκόμενος ακόμη, αλλά ύποπτος τελέσεως αδικήματος. Το βασικό αδίκημα είναι η ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας. Κατάχρηση εξουσίας σημαίνει προσπάθεια ενοχοποίησης αθώου, άρα απαιτείται να το έχει κάνει δικαστής. Ηθική αυτουργία σημαίνει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έπεισε τον δικαστή να παρανομήσει. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, και ας μην ονομάζεται, ερευνώμενη από τη Βουλή είναι και η εισαγγελέας Διαφθοράς, η διετής θητεία της οποίας είχε λήξει τον περασμένο Μάρτιο και ανανεώθηκε τότε για ένα ακόμη έτος.

Εκ παραλλήλου έρευνα για να διαπιστωθεί αν η κ. εισαγγελέας Διαφθοράς διέπραξε αδίκημα διεξάγει και ο Άρειος Πάγος με δύο αντεισαγγελείς του. Πρακτικά, ο Άρειος Πάγος διερευνά το ίδιο θέμα που διερευνά και η Βουλή. Ευλόγως, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Βεργώνης, εισαγγελέας ο ίδιος, διατύπωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Χρήστο Μάτη, στον Status Fm 107,7 Θεσσαλονίκης, τον προβληματισμό του για τη διαφαινόμενη σύγκρουση αρμοδιοτήτων. Σημειώστε ότι εάν η Βουλή παραπέμψει πολιτικό, είναι υποχρεωμένη να παραπέμψει μαζί του και τους συμμετόχους, εν προκειμένω την κ. εισαγγελέα Διαφθοράς. Εδώ αρχίζουν τα μελλοντικά μπερδέματα.

Έστω ότι η Βουλή παραπέμπει τον κ. Παπαγγελόπουλο και μαζί του την κ. Τουλουπάκη, ενώ ο Άρειος Πάγος στη δική του έρευνα θεωρεί ότι η κ. Τουλουπάκη δεν διέπραξε αδίκημα.

Έστω ότι, πριν αποφασίσει η Βουλή, ο Άρειος Πάγος αποφαίνεται ότι η κ. Τουλουπάκη διέπραξε αδίκημα, σχετιζόμενο και με τη δράση του κ. Παπαγγελόπουλου. Η θέση του τελευταίου δυσκολεύει.

Αντίθετα, αν ο Άρειος Πάγος αποφανθεί το ίδιο, μετά την απόφαση της Βουλής, η συνέπεια διαφοροποιείται ανάλογα με το αν η Βουλή έχει παραπέμψει μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο την κ. εισαγγελέα ή την έχει αφήσει απέξω.

Το παζλ είναι ανοιχτό σε διάφορους συνδυασμούς, με προφανείς πολιτικές συνέπειες σε κάθε εκδοχή. Αυτό που σίγουρα διαπιστώνεται είναι ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης θα το αναλάβει με τη συμπεριφορά του και ο Άρειος Πάγος, δίνοντας τελικά είτε όπλα στη Βουλή είτε άμυνες στους «υπόπτους».

Δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι μέχρι στιγμής τέσσερις εν ενεργεία εισαγγελείς φέρονται να εμφανίστηκαν λάβροι κατά του κ. Παπαγγελόπουλου ενώπιον της Βουλής, καταγγέλλοντας ρητά απόπειρα παρέμβασης στο έργο τους και μάλιστα και για δικογραφίες πέραν της Novartis, δίνοντας στην υπόθεση διαστάσεις ευρύτερης συνωμοσίας. Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει άλλη μία εισαγγελέας Εφετών. Οι επιθέσεις που ήδη δέχεται από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο είναι ενδεικτικές του τι αναμένεται.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν θα ανανεωθεί στα τέλη Μαρτίου η θητεία της κ. Τουλουπάκη. Ερευνώμενος κάποιος από δύο πλευρές για το έργο του, θα είχε την επιλογή να δηλώσει εξαίρεση. Η κ. Τουλουπάκη δεν το πράττει και συνεχίζει την έρευνα κατά των δύο πολιτικών που απέμειναν, όπως και των γιατρών και αξιωματούχων. Αν ο Άρειος Πάγος ανανεώσει τη θητεία της, δεν θα πρόκειται οπωσδήποτε για επιδοκιμασία του έργου της αλλά για εναπόθεση του τελικού βάρους στους ώμους της. Κοινώς, για να βγάλει η ίδια το φίδι που η ίδια έβαλε στην τρύπα που η ίδια άνοιξε. Και για να μην κατηγορηθεί ο διάδοχός της ότι «χάλασε» την έρευνα, αν απαλλάξει αυτός τους δύο απομείναντες πολιτικούς. Εκτός αν έως τότε η έρευνα του Αρείου Πάγου τής αποδώσει ευθύνες.

Στο μεταξύ, η Βουλή έχει αποφασίσει να καλέσει τους δύο «κουκουλοφόρους» μάρτυρες, αυτούς που έχουν χαρακτηριστεί «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» (ο τρίτος ήταν ο κ. Μανιαδάκης, ο οποίος επίσης επιτίθεται πλέον σφοδρά στην κ. εισαγγελέα). Υποστηρίζεται έντονα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (και σωστά) ότι μόνο η εισαγγελέας Διαφθοράς έχει δικαίωμα να τους αποχαρακτηρίσει, επειδή αυτή τους χαρακτήρισε. Αλλά η κ. εισαγγελέας Διαφθοράς είναι ελεγχόμενη και το θέμα την αφορά προσωπικά. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν κρίθηκαν αξιόπιστοι για να στηρίξουν κατηγορία για τους επτά που απαλλάχθηκαν και αναρωτιέται κανείς γιατί παραμένουν προστατευόμενοι. Τα όσα φέρονται να είπαν κατά Λοβέρδου δικονομικά δεν αρκούν και μοιάζει απίθανο να κριθούν αξιόπιστες και επαρκείς οι όποιες καταθέσεις τους για τους Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο. Υπάρχουν και κάποιοι μάρτυρες, μη προστατευόμενοι, που φέρονται να δήλωσαν στη Βουλή ότι πιέστηκαν για να καταθέσουν εναντίον πολιτικών. Εν ολίγοις, παραμένοντας η κ. εισαγγελέας στη θέση της, έχει πρόσθετα αμυντικά όπλα, τα οποία θα χάσει αν ο Άρειος Πάγος δεν ανανεώσει τη θητεία της. Στο μεταξύ, βουλευτές διαμαρτύρονται ότι δεν έχει διαβιβάσει όλα τα στοιχεία στη Βουλή.

Πλέον όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν δημοσίως αποστάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Οι εισαγγελείς και οι λοιποί μάρτυρες με τις καταθέσεις τους φαίνεται ότι δημιούργησαν εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τον ίδιο και για την κ. εισαγγελέα Διαφθοράς. Ο δε Άρειος Πάγος δεν φαίνεται διατεθειμένος να διευκολύνει τις άμυνες των εμπλεκομένων. Το αντίθετο.