Ο κορωνοϊός μολύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση με αυταρχισμό - Free Sunday
Ο κορωνοϊός μολύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση με αυταρχισμό

Ο κορωνοϊός μολύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση με αυταρχισμό

Χθες δεκατρείς χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν μία κοινή δήλωση με την οποία σχολίασαν την απόφαση της Ουγγρικής βουλής να περιβάλλει τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν με έκτακτες εξουσίες για την αντιμετώπιση του κορονοϊου.

Συγκεκριμένα ανέφεραν:

«Σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση, είναι θεμιτό τα κράτη μέλη να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους και την αντιμετώπιση της κρίσης. Είμαστε, ωστόσο, βαθιά προβληματισμένοι για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων»

Οι Ούγγροι βουλευτές ενδέχεται να γνωρίζουν καλύτερα το πρόβλημα της χώρας, όμως το κόμμα του κ.Ορμπαν είχε απόλυτη και άνετη πλειοψηφία στη βουλή. Είχε πάρε 45% και είχε τις 133 από τις 199 έδρες, δηλαδή τα 2/3 του σώματος.

Ούτε βέβαια υπήρχε μείζον θέμα αντιμετώπισης του κορονοϊού. Χθες βρισκόταν στην 66η θέση από αριθμό κρουσμάτων με 525, ενώ από αριθμό θανάτων έχει καταγράψει 20 και είναι στην 16η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις ισομεγέθεις χώρες, μόνο η Βουλγαρία έχει λιγότερα.

Παρόλα αυτά, ο κ.Όρμπαν αισθάνθηκε ότι έχει ανάγκη από περισσότερες εξουσίες, τις ζήτησε και τις πήρε. Μέχρις ενός σημείου, την ανάγκη συμμερίζονται και οι 13 της κοινής δήλωσης, σύμφωνα με την οποία «είναι θεμιτό τα κράτη μέλη να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους και την αντιμετώπιση της κρίσης».

Όμως λένε ευθέως ότι ορισμένα από τα επείγοντα μέτρα δημιουργούν «κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Όμως ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσιζε με κανόνες απλής πλειοψηφίας, η δήλωση δεν συγκεντρώνει αυτήν την απλή πλειοψηφία καθώς τη συνυπογράφουν μόνο 13 στους 27. Αν αφαιρέσεις την Αυστρία, την συνυπογράφει η ΕΕ, μέχρι τη διεύρυνση του 1994 και συγκεκριμένα:

Ελλάδα, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία. Το 1994, η ΕΕ είχε 15 μέλη, τις 1 παραπάνω χώρες, τη Βρετανία και την Αυστρία.

Δεν την υπογράφει καμία από τις 10 χώρες της διεύρυνσης του 2004 και τις τρεις που ακολούθησαν μετά.

Δεν την υπογράφει κανένας γείτονας της Ουγγαρίας, ούτε η Αυστρία, ούτε η Σλοβακία, ούτε η Κροατία, ούτε η Ρουμανία, ούτε η Πολωνία με την οποία η Ουγγαρία συμπλέει στις χώρες του Βιζεγκραντ.

Απέφυγαν να συνταχθούν με τους ισχυρούς της ΕΕ, χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Μάλτα.

Προφανώς αυτοί που δεν συνυπέγραψαν δεν συμμερίζονται ότι η οπτική του Όρμπαν εγκυμονεί κινδύνους και απλώς έχουμε δύο Ευρωπαϊκές Ενώσεις. 'Άς ελπίσουμε ότι είναι αυτό και δεν υποκρύπτεται κάποιος υπολανθάνων θαυμασμός για τις μεθόδους του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Διότι σε κάθε περίπτωση, ΕΕ χωρίς δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει...