Ο Μητσοτάκης δείχνει τον δρόμο - Free Sunday
Ο Μητσοτάκης δείχνει τον δρόμο
Υποδειγματική θεωρείται από Έλληνες και Ευρωπαίους η αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο Μητσοτάκης δείχνει τον δρόμο

Η Ελλάδα έχει πίσω της μία δεκαετία αρνητικής δημοσιότητας. Το 2008-2009 ήταν η χώρα με τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές αποκλίσεις. Στη συνέχεια έχασε πολύτιμο χρόνο στην αναγκαστική οικονομική προσαρμογή και μετά ήρθε το αποτυχημένο πείραμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που λίγο έλειψε να οδηγήσει στο Grexit.

Η επικράτηση Μητσοτάκη και η ήττα του αριστερού λαϊκισμού βελτίωσαν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, η οποία όμως παρέμεινε αρκετά γκρίζα.

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, εφόσον τώρα επιβάλλεται μια νέα διεθνής εικόνα της Ελλάδας, σε συνθήκες κρίσης του κορονοϊού. Οι Ευρωπαίοι εταίροι διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα διαχειρίζεται την απειλή του κορονοϊού πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ για τις σωστές και έγκαιρες κινήσεις του Μητσοτάκη αυξάνονται, ενώ τα θετικά σχόλια για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Έχει σημασία ότι η διεθνής εικόνα της Ελλάδας βελτιώνεται σε έναν τομέα τεράστιας σημασίας για όλους. Οι θάνατοι από τον κορονοϊό, ο ρυθμός διάδοσής του και ο αριθμός των κρουσμάτων κυριαρχούν στην επικαιρότητα και στη σκέψη όλων των πολιτών.

Οι αριθμοί της επιτυχίας

Ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος συντονίζει τη μάχη κατά του κορονοϊού και έχει κερδίσει με τη στάση του την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση της ευρύτερης κοινής γνώμης, υπολόγισε ότι αν ακολουθούσαμε την εξέλιξη της καμπύλης της πανδημίας που παρατηρείται στην Ισπανία θα είχαμε μέχρι σήμερα περίπου 2.200 θανάτους επιπλέον.

Οι συγκρίσεις είναι εντυπωσιακές και δείχνουν ότι έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για τον περιορισμό των συνεπειών του κορονοϊού.

Η Ευρώπη είναι πλέον το επίκεντρο της πανδημίας. Με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 2 Απριλίου, οι θάνατοι στην Ευρώπη ξεπερνούν τους 30.000, ενώ στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 5.713 θάνατοι και στην Κίνα 3.318.

Εκφράζεται η άποψη ότι η δυναμική που εκδηλώνεται στις ΗΠΑ μπορεί να είναι χειρότερη από την ευρωπαϊκή, ενώ ορισμένοι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Κίνα κρύβει, με διάφορους τρόπους, τον πραγματικό αριθμό των θανάτων.

Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία η Ελλάδα είναι στο πιο επιβαρυμένο περιβάλλον και αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι περισσότεροι από τα 2/3 των θανάτων στην Ευρώπη σημειώνονται στην Ιταλία και στην Ισπανία, στον ευρωπαϊκό Νότο.

Η Ελλάδα έχει εντυπωσιακό πλεονέκτημα σε σχέση με τις πιο αναπτυγμένες μικρομεσαίες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ολλανδία είχαν σημειωθεί μέχρι την Πέμπτη 2 Απριλίου 1.339 θάνατοι και 14.697 κρούσματα.

Στο Βέλγιο οι θάνατοι έφτασαν τους 1.011 και τα κρούσματα τα 15.348. Οι ανάλογοι αριθμοί για την Ελβετία είναι 536 και 18.827.

Η χώρα μας, στην οποία έχουν καταγραφεί 53 θάνατοι και 1.544 κρούσματα, μοιάζει, προς το παρόν, σχεδόν απόλυτα προστατευμένη σε σύγκριση με χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία, των οποίων θαυμάζουμε το επίπεδο ανάπτυξης και τα μέσα που διαθέτουν.

Η σύγκριση γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή υπέρ της Ελλάδας αν πάμε στα στοιχεία της Ιταλίας και της Ισπανίας. Στην Ιταλία είχαν καταγραφεί μέχρι τις 2 Απριλίου 13.915 θάνατοι και 115.242 κρούσματα, ενώ στην Ισπανία οι θάνατοι ήταν 10.348 και τα κρούσματα 112.065.

Ακόμη και σε σχέση με τη Γαλλία και τη Γερμανία, που θεωρούνται τα πιο καλά οργανωμένα κράτη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Στη Γαλλία είχαμε 5.387 θανάτους και 59.105 κρούσματα, ενώ στη Γερμανία –με την άψογη οργάνωση και την εντυπωσιακή υποδομή– 1.107 θανάτους και 84.794 κρούσματα.

Στο ζήτημα των κρουσμάτων υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες. Οι ειδικοί δέχονται ότι τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί να είναι 7-10 φορές περισσότερα από τα βεβαιωμένα. Ανάλογοι υπολογισμοί γίνονται και σε άλλες χώρες, με βάση τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ και τη δυνατότητα άμεσης διερεύνησης και καταγραφής. Είναι πιθανό το ελληνικό πλεονέκτημα, σε επίπεδο κρουσμάτων, να είναι μικρότερο από αυτό που καταγράφεται. Σε αυτή την περίπτωση, η διαφορά θα αποτυπωθεί στην καμπύλη των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες. Δεν υπάρχει πάντως αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα εντυπωσιακό συγκριτικό πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, το οποίο ενισχύει και τη διεθνή της εικόνα.

Κρίσιμος Απρίλιος

Η εθνική επιτυχία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν πρέπει να οδηγήσει στη χαλάρωση. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή συνόψισε την κατάσταση με δύο χαρακτηριστικές φράσεις. Τόνισε ότι «αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε». Υπογράμμισε επίσης ότι αυτή τη χρονιά το Πάσχα της αγάπης πρέπει να είναι «Πάσχα της ευθύνης και της ζωής».

Οι προκλήσεις του Απριλίου είναι πολλές και σημαντικές.

Πρώτον, η καμπύλη των θανάτων και των κρουσμάτων είναι σε πλήρη εξέλιξη και είναι βέβαιο ότι θα έχει δυναμική ανοδική τάση. Ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων θα αυξηθεί. Το ζήτημα είναι να μην πάμε σε ιταλικά και ισπανικά επίπεδα, που σε σχέση με τον πληθυσμό αναλογούν σε πάνω από 150 θανάτους την ημέρα στην Ελλάδα, στην κορύφωση της πανδημίας.

Όπως σώσαμε πάνω από 2.000 ζωές μέχρι σήμερα, μπορούμε να σώσουμε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας εφαρμόζοντας με αποτελεσματικό τρόπο την ίδια πολιτική.

Δεύτερον, η έρευνα της Pulse για τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ κατέγραψε την ευρύτατη αποδοχή των κυβερνητικών μέτρων, αλλά κι έναν σκληρό πυρήνα 10% των συμπολιτών μας που έχουν αντίρρηση στα μέτρα. Αυτό το 10% είναι κρίσιμο, γιατί υπονομεύει με τη συμπεριφορά του την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής στην παράκαμψη των μέτρων. Αυτοί οι συμπολίτες μας αποτελούν κίνδυνο για τον εαυτό τους, τους δικούς τους ανθρώπους και την κοινωνία στο σύνολό της.

Θα πρέπει να ελεγχθεί η συμπεριφορά τους, γιατί διαφορετικά θα κινδυνεύσει η μεγάλη εθνική επιτυχία.

Τρίτον, τα περιοριστικά μέτρα οδηγούν αναπόφευκτα σε κάποιου είδους κόπωση, που μπορεί να φέρει χαλάρωση. Ο ανοιξιάτικος καιρός και η έξοδος του Πάσχα μπορεί να συμβάλουν σε αρνητικές εξελίξεις. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός τονίζει τη σημασία της πασχαλινής συμπεριφοράς μας και οι αρμόδιοι συζητούν να μην πραγματοποιηθεί, λόγω των ειδικών συνθηκών, η παραδοσιακή πασχαλινή έξοδος από τα αστικά κέντρα.

Τέταρτον, τον Απρίλιο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ειδικά προβλήματα και έκτακτες καταστάσεις. Ο κορονοϊός αναπτύσσεται με ανησυχητικό τρόπο μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών που είναι συγκεντρωμένοι σε διάφορα κέντρα υποδοχής και περιοχές της χώρας.

Υπάρχουν πάντα και απρόβλεπτες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν αρνητική δυναμική, όπως είναι η υγειονομική κρίση στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό, από χώρες όπου η διάδοση του κορονοϊού είναι πολύ πιο δυναμική απ’ ό,τι στην Ελλάδα.

Πέμπτον, με το πέρασμα του χρόνου η μάχη θα περάσει αναπόφευκτα από το στάδιο της πρόληψης στο στάδιο της θεραπείας. Η σχετική υποδομή υστερεί στην Ελλάδα και τα κενά είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθούν σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Η Ε.Ε. έχει τεράστιο έλλειμμα στην παραγωγή του αναγκαίου υλικού και οι κυβερνήσεις στριμώχνονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους κυρίως από την Κίνα. Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός όχι μόνο σε σχέση με τη Γερμανία, που έχει την πιο εντυπωσιακή υποδομή σε αυτό το θέμα, αλλά και σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία, που έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω κορονοϊού.

Επομένως, όσο περνάμε από το στάδιο της πρόληψης στο στάδιο της θεραπείας, τόσο θα αναδεικνύονται οι διαχρονικές διαρθρωτικές αδυναμίες του συστήματος υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού, το οποίο είναι σύγχρονο, αλλά παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις.

Τα λάθη των άλλων

Συγκρίνοντας την κατάσταση στη χώρα μας με την κατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καταλήγουμε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τα λάθη και τις παραλείψεις των Ευρωπαίων εταίρων που συνέβαλαν στην ανάδειξη του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος.

Το βασικό λάθος που έκαναν οι περισσότεροι είναι ότι άργησαν να πάρουν περιοριστικά μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ματαίωσε το καρναβάλι της Πάτρας προτού καταγραφούν τα πρώτα κρούσματα. Η κυβέρνηση ήταν πάντα στις κινήσεις της αρκετά βήματα πριν από τις εξελίξεις και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν σε αυτή την κρίσιμη φάση στιβαρή πολιτική ηγεσία και πρέπει να διαπραγματεύονται, σε κάθε βήμα, αυτονόητα μέτρα. Ο Μητσοτάκης αναλύει σωστά το πρόβλημα, ταυτόχρονα όμως είναι πολιτικά κυρίαρχος και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της ευρύτερης κοινής γνώμης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσει γρήγορα από τη θεωρία στην πράξη.

Η Ισπανία κινήθηκε σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση και το πλήρωσε ακριβά. Ο ενδοκυβερνητικός ανταγωνισμός Σοσιαλιστών και Podemos για το ποιος θα απευθυνθεί καλύτερα στο γυναικείο κοινό οδήγησε σε τεράστιες διαδηλώσεις την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) που συνέβαλαν στη διάδοση του ιού. Ο σκληρός πολιτικός ανταγωνισμός οδήγησε και σε άλλες υπερβολές, με το ακροδεξιό κόμμα Vox να πραγματοποιεί συνέδριο και μαζικές συνεδριακές εκδηλώσεις σε περίοδο κορονοϊού.

Ένα παραδοσιακό μειονέκτημα της ελληνικής διοίκησης, το οποίο όμως στις σημερινές συνθήκες μετατράπηκε σε πλεονέκτημα, είναι ο πρωθυπουργοκεντρικός και συγκεντρωτικός χαρακτήρας της.

Σε άλλες χώρες με περιφερειακές κυβερνήσεις και ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση χρειάστηκε μια σύνθετη διαδικασία διαπραγμάτευσης για να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν τα μέτρα. Η αποκέντρωση βοηθάει στην αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων, καθυστερεί όμως αναπόφευκτα τη συνεννόηση για την αντιμετώπιση υπερτοπικών προβλημάτων.

Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα και γι’ αυτό χάνει σημαντικές ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Σε συνθήκες όμως πολέμου κατά του κορονοϊού, ο συγκεντρωτισμός, όταν είναι αποτελεσματικός, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος.

Ορισμένες χώρες πλήρωσαν ακριβά το γεγονός ότι στην αρχική φάση κινήθηκαν με βάση τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Άφησαν δηλαδή την πανδημία να εξελιχθεί, παίρνοντας υπόψη τους εισηγήσεις επιστημόνων σύμφωνα με τις οποίες η διάδοση του ιού στις κοινωνίες θα οδηγήσει στη δημιουργία της κατάλληλης άμυνας του οργανισμού και στην εξασθένηση της πανδημίας.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τζόνσον και ο Φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε κινήθηκαν αρχικά προς αυτή την κατεύθυνση και έχασαν πολύτιμο χρόνο. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν στροφή 180 μοιρών, γιατί βρέθηκαν αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας και την έντονη αντίδραση του κόσμου. Η Σουηδία, με σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, είναι η μόνη που επιμένει στην κατεύθυνση των ελάχιστων μέτρων, όχι με το σκεπτικό της ανοσίας της αγέλης αλλά επειδή οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει και δεύτερο και τρίτο κύμα κορονοϊού, κατά συνέπεια το «κλείσιμο» της οικονομίας για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα είναι μια μη ρεαλιστική επιλογή που δεν λύνει το πρόβλημα.

Το άλλο λάθος που έκαναν πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι είναι ότι επέμειναν στην πλήρη λειτουργία της οικονομίας, ενώ έπρεπε να δώσουν προτεραιότητα, όπως ο Μητσοτάκης, στην προστασία της κοινωνίας. Η επιλογή αυτή δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη Βόρεια Ιταλία, η οποία αποτελεί το παραγωγικό και εξαγωγικό κέντρο της Ιταλίας.

Αυτοί που έδωσαν προτεραιότητα στην οικονομία έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας έδειξαν έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και αδυναμία κατανόησης της κρίσης του κορονοϊού. Αν δεν αντιμετωπιστεί η απειλή της πανδημίας, είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει η οικονομία, εφόσον ο ιός χτυπάει ταυτόχρονα τη ζήτηση και την προσφορά.

Υπάρχουν και κοινωνικοί λόγοι που οδήγησαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Παρατηρείται εγκατάλειψη των ηλικιωμένων, σε μεγάλο ποσοστό, γεγονός που τους κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους, με τη μοναξιά να περιορίζει τις αντοχές τους. Υπάρχει επίσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας του τρόπου ζωής, μεγάλη συγκέντρωση ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας.

Σε πολλές περιπτώσεις οι οίκοι αυτοί μετατράπηκαν σε εστίες διάδοσης της πανδημίας. Στην Ισπανία καταγράφηκαν ανθρώπινα δράματα, με το προσωπικό ενός γηροκομείου στη Μαδρίτη να νοσεί και να τίθεται εκτός μάχης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες ηλικιωμένοι μόνο στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Τέλος, μια άλλη διαφορά που λειτούργησε υπέρ της Ελλάδας είναι ο τρόπος οικιστικής ανάπτυξης. Στην Ελλάδα τα αστικά κέντρα δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένα όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης λειτουργεί σαν άμυνα σε περίοδο κρίσης, όπου η βασική υποχρέωση είναι να μένουμε σπίτι μας.

Η αναγνώριση

Σε περιόδους κρίσης παρατηρείται μια ενστικτώδης συσπείρωση του κόσμου γύρω από τις κυβερνήσεις. Οι ανήσυχοι πολίτες αναζητούν ασφάλεια και προσβλέπουν στην εξουσία για τη χάραξη και εφαρμογή της αναγκαίας πολιτικής.

Στην Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, η δημοτικότητα του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Κόντε δείχνει άνοδο μεγαλύτερη των 20 μονάδων, ενώ ο λαλίστατος ηγέτης της Λέγκας, Σαλβίνι, δεν κυριαρχεί πλέον στο πολιτικό σκηνικό, γιατί ο κόσμος ασχολείται με σοβαρότερα προβλήματα.

Εντυπωσιακή άνοδο εμφανίζει και η δημοτικότητα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, ο οποίος δίνει τη μάχη κατά του κορονοϊού στην πρώτη γραμμή και άφησε, λόγω της πανδημίας, πίσω του μια περίοδο έντονης κοινωνικής αμφισβήτησης της ασφαλιστικής-συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία μπήκε τελικά κι αυτή στο «ψυγείο». Μέσα σε έναν μήνα η δημοτικότητά του ανέβηκε 12-14 μονάδες.

Ακόμη και οι ηγέτες που ξεκίνησαν εντελώς λάθος την προσπάθεια, όπως ο Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Τραμπ στις ΗΠΑ, βγαίνουν δημοσκοπικά ενισχυμένοι μετά την αναγκαστική στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησαν.

Αυτή που, όπως θα περίμενε κανείς, σπάει ρεκόρ αποδοχής της πολιτικής της με ποσοστά της τάξης του 75%-80% είναι η καγκελάριος της Γερμανίας, Μέρκελ. Είναι μία έμπειρη πολιτικός που χειρίζεται με σύνεση τα μεγάλα ζητήματα και χαίρει της εμπιστοσύνης της ευρύτερης κοινής γνώμης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συσπείρωση γύρω από τη Μέρκελ ανεβάζει θεαματικά τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών και ρίχνει τα ποσοστά των Πρασίνων, οι οποίοι είχαν το πολιτικό πλεονέκτημα πριν από την εκδήλωση της κρίσης του κορονοϊού.

Ένας πολιτικός έχει ποσοστά αποδοχής που συγκρίνονται ή και ξεπερνούν τα ποσοστά αποδοχής της Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επωφελείται της τάσης συσπείρωσης γύρω από την ηγεσία σε περίοδο κρίσης και την ενισχύει με το καλό παράδειγμα που δίνει και τις σωστές επιλογές που κάνει.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, 78% των ερωτηθέντων ανησυχούν πολύ ή αρκετά για τον κορονοϊό. Το ποσοστό πριν από έναν μήνα σε έρευνα της ίδιας εταιρείας ήταν 42%. Η εντυπωσιακή αύξησή του εξηγεί και την τάση συσπείρωσης των πολιτών γύρω από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η απειλή.

Το 82% των ερωτηθέντων, ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, κρίνει θετικά τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση.

Το ποσοστό ικανοποίησης με την πολιτική τους είναι της τάξης του 94% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και φτάνει σε ένα εντυπωσιακό 78% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης έχει πείσει για την αναγκαιότητα των μέτρων και την ορθότητα των πρωτοβουλιών του. Τα ποσοστά-ρεκόρ αποδοχής της πολιτικής του καταγράφονται σε μια περίοδο όπου ήδη το 57% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η κρίση έχει επηρεάσει πολύ ή αρκετά την οικονομική του κατάσταση.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση 86% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ των περιοριστικών μέτρων, με ένα «σκληρό» 10% να διαφωνεί. Το ποσοστό αποδοχής των μέτρων μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 84%.

Η κρίση του κορονοϊού είναι η δεύτερη δοκιμασία που φαίνεται να περνάει με επιτυχία ο Μητσοτάκης. Η πρώτη ήταν η κρίση στον Έβρο, όπου κατάφερε να προστατεύσει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και να βάλει στη θέση του τον Ερντογάν.

Οι μεγάλες κρίσεις και οι δοκιμασίες αναδεικνύουν ή καταστρέφουν τους ηγέτες. Ο Τσίπρας πλήρωσε ακριβά την τραγωδία στο Μάτι, γιατί δεν μπόρεσε να αντιδράσει έγκαιρα και φάνηκε να προσπαθεί να κοροϊδέψει την κοινή γνώμη. Ο Μητσοτάκης ενίσχυσε τη δημόσια εικόνα του διαχειριζόμενος με επιτυχία την κρίση στον Έβρο και με τις πρωτοβουλίες που πήρε για τον κορονοϊό. Έτσι, έφτασε το κύρος και την αποδοχή του σε νέα επίπεδα.

Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;» (έρευνα Pulse για ΣΚΑΪ) το ποσοστό του εκτοξεύτηκε από το 45% στο 53% μέσα σε έναν μήνα, ενώ το ποσοστό εκείνων που θεωρούν καταλληλότερο ως πρωθυπουργό τον Τσίπρα έπεσε από το 26% στο 22%, ανεβάζοντας τη μεταξύ τους διαφορά από τις 19 στις 31 μονάδες μέσα σε έναν μήνα. Πρόκειται για δημοσκοπικά ρεκόρ τα οποία πρέπει να αποδοθούν στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν και στα ηγετικά γνωρίσματα του πρωθυπουργού.

Η ενίσχυση της δημόσιας εικόνας του Μητσοτάκη και η αποτελεσματική κυβερνητική δράση ανεβάζουν και τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ. Μέσα σε έναν μήνα, με βάση πάντα την έρευνα της Pulse, η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ ανέβηκε από το 39% στο 45%, ενώ η πρόθεση ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε από το 25% στο 22%, εξασφαλίζοντας στο κυβερνητικό κόμμα… double score. Η συμπίεση των ποσοστών των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε όφελος της ΝΔ είναι γενική, με το ΚΙΝΑΛ να υποχωρεί από το 6,5% στο 5,5%, την Ελληνική Λύση από το 5,5% στο 4,5% και το ΜέΡΑ25 να πέφτει στο 2,5%, κάτω από το όριο του 3% που εξασφαλίζει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας έχει αντιληφθεί την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ Μητσοτάκη και ΝΔ σε περίοδο ακραίων καταστάσεων, γι’ αυτό έχει ρίξει, ως έναν βαθμό, τους τόνους. Παίζει αναγκαστικά άμυνα και σε βάθος χρόνου. Η επιλογή του φαίνεται να επιβραβεύεται από την κοινή γνώμη, εφόσον 46% των ερωτηθέντων έχουν θετική άποψη για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της κρίσης και 34% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρούν θετική την προσέγγισή του.

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν υψηλότερα αν δεν υπήρχε η παραφωνία αρκετών κομματικών στελεχών τα οποία επιμένουν σε μια αντιπολιτευτική γραμμή που δεν έχει σχέση με τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα και οραματίζονται ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών μόλις αφήσουμε πίσω μας την πανδημία.

Δύσκολη πορεία

Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια δύσκολη πορεία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη διαχείριση του οικονομικού και κοινωνικού λογαριασμού που θα αφήσει πίσω της.

Η αποτελεσματικότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, η ισχυρή δημόσια εικόνα του Μητσοτάκη και το κλίμα εθνικής συσπείρωσης που έχει δημιουργηθεί αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύσκολα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία αναπόφευκτα δεν καλύπτουν όλους έναντι της κρίσης, εγκρίνονται (έρευνα Pulse) από το 67% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητική άποψη έχει το 29%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 48%, περίπου οι μισοί, επικροτούν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης παρά τις συνεχείς καταγγελίες των μέτρων και των υποτιθέμενων προθέσεων Μητσοτάκη από τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της δύο δοκιμασίες. Την απειλή για τη δημόσια υγεία, που είναι ο κορονοϊός, και τις σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού. Στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας στην αρχική κρίσιμη φάση της, η Ελλάδα έκανε την έκπληξη και μετατράπηκε στο καλό παράδειγμα για τους Ευρωπαίους, που δοκιμάζονται σκληρά.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, και στην οικονομία, εφόσον αξιοποιηθεί η θετική πολιτική και κοινωνική δυναμική που έχει δημιουργηθεί, με υπογραφή Μητσοτάκη.