Ο Μπακογιάννης απέδειξε ότι κάθε δημόσιο έργο γίνεται - Free Sunday
Ο Μπακογιάννης απέδειξε ότι κάθε δημόσιο έργο γίνεται
Η θεαματική ανάπλαση Βοτανικού και Λ. Αλεξάνδρας είναι μια ηχηρή απόδειξη ότι ακόμα και στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας υπάρχει ο τρόπος οι κυβερνώντες να κάνουν γρήγορα μεγάλα και μικρά έργα. Όταν δεν τα κάνουν, απλώς δεν μπορούν. Δηλαδή δεν κάνουν για δημόσια πρόσωπα.

Ο Μπακογιάννης απέδειξε ότι κάθε δημόσιο έργο γίνεται

Η υπόθεση της ανάπλασης του Βοτανικού με σημείο εκκίνησης το νέο γήπεδο του ΠΑΟ είχε εξοργίσει πολλούς. Ως παρατηρητές (αλλά και πολίτες), δεν μπορούσαν να ανεχτούν το γεγονός ότι ένα μπαράζ έργων που θα μεταμόρφωνε μια γειτονιά-φαβέλα μόλις δύο χιλιόμετρα από την Ομόνοια και θα ανακούφιζε πολεοδομικά μεγάλο μέρος της λεωφόρου Αλεξάνδρας συναντούσε τέτοια πρωτοφανή αδιαφορία από το πολιτικό σύστημα όλων των κομμάτων.

Εξόργιζε δηλαδή το κοντράστ, από τη μια ένα τεράστιο έργο που θα άλλαζε την πρωτεύουσα και από την άλλη η απόλυτη ανικανότητα αυτών που το είχαν στα χέρια τους να καταλάβουν το μέγεθός του και να το προωθήσουν.

Η οργή κάθε σωστού και ενεργού πολίτη πολλαπλασιαζόταν κάθε φορά που έβλεπε δημάρχους και υπουργούς να αλλάζουν τον σχεδιασμό του (άρα να το φρενάρουν), κόμματα να το υπονομεύουν με προσφυγές στο ΣτΕ ή να αναγγέλλουν ψευδώς ότι το γήπεδο του ΠΑΟ θα γίνει στο Γουδί και άλλα εξοργιστικά και αναιδή. Καμία αγωνία να γίνει η Αθήνα ομορφότερη. Καμία.

Ο Κ. Μπακογιάννης εξευτέλισε αυτό το παλιό σύστημα εξουσίας όταν, μέσα σε λίγους μήνες, μπόρεσε να απαλλάξει το σπουδαίο αυτό έργο απ’ ό,τι το σταματούσε (πολεοδομικές παρανομίες), να το σχεδιάσει στην τελική, νόμιμη μορφή του, να βρει τη χρηματοδότηση και να βάλει όλους τους εμπλεκόμενους (τράπεζες, υπουργεία, δήμος, ΠΑΟ κ.λπ.) να το υπογράψουν. Το έργο θα γίνει, λοιπόν. Και θα γίνει σε 36 μήνες – άλλο ένα χαστούκι στο «παλιό», που ποτέ δεν έχει ολοκληρώσει κανένα έργο στην ώρα του.

Η θεαματική ανάπλαση Βοτανικού και Λ. Αλεξάνδρας, που θα ξεκινήσει με το γήπεδο του ΠΑΟ και θα ολοκληρωθεί με ένα ντόμινο εκατοντάδων ιδιωτικών επενδύσεων που θα ακολουθήσει, είναι μια ηχηρή απόδειξη ότι ακόμα και στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας υπάρχει ο τρόπος οι κυβερνώντες να κάνουν γρήγορα μεγάλα και μικρά έργα. Όταν δεν τα κάνουν, απλώς δεν μπορούν. Δηλαδή δεν κάνουν για δημόσια πρόσωπα.