Το παίγνιο παραμένει πολιτικό και ο λαγός στο ξέφωτο - Free Sunday
Το παίγνιο παραμένει πολιτικό και ο λαγός στο ξέφωτο

Το παίγνιο παραμένει πολιτικό και ο λαγός στο ξέφωτο

Ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης ανακοινώθηκε ως ο Υπουργός του νεοσύστατου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Τούτο σημαίνει ότι αποδέχθηκε τη θέση, όπως προκύπτει και από τις δικές του δηλώσεις, αλλά και από τις ανακοινώσεις τις κυβέρνησης, τις οποίες ο ίδιος δεν διέψευσε.

Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του ο κ. Αποστολάκης δήλωσε ότι δεν αποδέχεται το διορισμό διότι από τις δύο προϋποθέσεις που είχε θέσει, δεν πληρείται η μία. Ειδικότερα δήλωσε ότι πληρούται η προϋπόθεση της αυτόνομης λειτουργίας του Υπουργείου του, αλλά δεν πληρούται η προϋπόθεση της συναίνεσης της αντιπολίτευσης. Η αιτιολόγηση του κ. Αποστολάκη ή τον αυτοεξευτελίζει, διότι ο ίδιος αποδέχθηκε θέση χωρίς να πληρούται προϋπόθεση που ο ίδιος είχε θέσει είτε καρφώνει τον κ. Τσίπρα, ως προς το ότι έδωσε συναίνεση και στη συνέχεια την απέσυρε.

Υπάρχουν δύο εκδοχές: στην πρώτη εκδοχή τη συναίνεση Τσίπρα είχε αναλάβει να επιτύχει ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης, επομένως η ανακοίνωση του ονόματός του σημαίνει ότι την είχε λάβει. Στην δεύτερη εκδοχή, τη συναίνεση είχε αναλάβει να αποσπάσει η κυβέρνηση, οπότε και πάλι η ανακοίνωση του ονόματος σημαίνει ότι το είχε επιτύχει. Στην πρώτη εκδοχή ο κ. Αποστολάκης φαίνεται απολύτως αναξιόπιστος, στη δεύτερη η κυβέρνηση, σε πρώτη ανάγνωση, "την πάτησε".

Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με υπουργό τον κ. Αποστολάκη, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Άμυνας του κ. Τσίπρα θα σήμαινε ότι ο "σερίφης", ο "σκληρός", ο "Νικ Χαρντ", ο άνθρωπος που θα κατέστελλε στο μέλλον τα δημοκρατικά δικαιώματα με "πρόσχημα την πανδημία" θα ήταν πλέον ένας πρωτοκλασάτος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Σας φαίνεται λογικό με όσα ζήσαμε ως τώρα;

Θα ήταν "ωραίο" ένας άνθρωπος της αντιπολίτευσης να έβγαινε το απόγευμα στην τηλεόραση να ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής σε ορισμένη περιοχή ή απαγόρευση συμμετοχής ανεμβολίαστων σε ορισμένη κοινωνική εκδήλωση.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με δεδομένη την άρνηση σημαντικής μερίδας του πληθυσμού να εμβολιαστεί, αλλά και να τηρήσει τα στοιχειώδη μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Είναι δεδομένη η υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους πάσης φύσεως αρνητές, είτε του εμβολιασμού είτε των λοιπών μέτρων, όπως αυτή συμπυκνώνεται στη χειμαρρώδη δράση του Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη. Είναι επίσης δεδομένη η ως τώρα υπονόμευση των μέτρων από την αντιπολίτευση, με πρόσχημα της υπεράσπιση, δήθεν, των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Παλιότερα ο κ. Τσίπρας είχε προτρέψει ρητά σε πορείες "αποδεχόμενος το ρίσκο να κολλήσουν", τώρα στηρίζει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αρνούμενος να αποδεχθεί το προφανές: διοίκηση χωρίς περιορισμούς και κυρώσεις δεν είναι διοίκηση, αλλά σκορποχωρι που θα επιφέρει δεινά.

Η έστω και εκ των υστέρων, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στο πρόσωπο του κ. Αποστολάκη για τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, παραμένει συνεπής με την ως τώρα πορεία του και την επιλογή της οξείας αντιπαράθεσης, του χαϊδέματος των ψεκασμένων και των ακροδεξιών (και αυτοί μιλούν για καταπάτηση δικαιωμάτων, κρατώντας το "πιστεύω" Παπαδόπουλου) περιλαμβανομένου. Ακυρώνει την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση τον εαυτό της και την παλαιότερη πρόταση για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Η πολιτική προστασία είναι η ευρύτερη έννοια και προσφέρθηκε έμπρακτα στον ΣΥΡΙΖΑ η ενεργός συμμετοχή σε αυτή. Στο μέλλον, οποιαδήποτε ανάλογη πρόταση του κ. Τσίπρα θα μοιάζει με ανέκδοτο.

Στην ταπεινότερη εκδοχή της ιστορίας η κυβέρνηση επιχείρησε να παγιδεύσει και να απενεργοποιήσει το αντιδραστικό σκέλος της αντιπολίτευσης και σε πρώτο χρόνο απέτυχε. Πέτυχε όμως να εκθέσει (εκ νέου) πολιτικά την αντιπολίτευση και να ακυρώσει εμπράκτως τα αφηγήματά της περί αναγκαιότητας συναίνεσης. Η αντιπολίτευση επέλεξε να μείνει στη γωνία και να πετροβολεί, χωρίς άλλοθι πλέον. Επιβεβαιώνεται ως αναξιόπιστη και αντιδραστική δύναμη, πολιτικά απομονωμένη.

Η εξέλιξη θα διευκολύνει την κυβέρνηση και στην αντιμετώπιση του τέταρτου πανδημικού κύματος και στην εφαρμογή του προγράμματός της. Αυτή τη φορά, το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το στήριξε (το ήθελε;) ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαγός παραμένει στο ξέφωτο.