Ρεκόρ ασυνέπειας - Free Sunday
Ρεκόρ ασυνέπειας

Ρεκόρ ασυνέπειας

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν διακρίνεται για τη συνέπειά του. Σε πολλές περιπτώσεις οι πρωταγωνιστές της πολιτικής δίνουν υποσχέσεις τις οποίες στη συνέχεια ξεχνάνε με προκλητική ευκολία. Δεν υπάρχει όμως ιστορικό προηγούμενο δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης που κινήθηκε σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση, από αυτήν που περιέγραφε η ηγεσία της, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν σπάσει ρεκόρ ασυνέπειας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται κι άλλο η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να ανεβαίνει ο λογαριασμός της αντιμετώπισης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. 

Σε αντίθετη κατεύθυνση

Η κυβέρνηση Τσίπρα υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας. Στη συνέχεια δέσμευσε την Ελλάδα σε ένα ιδιαίτερα σκληρό τρίτο μνημόνιο, το οποίο προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο του 2018. 

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε τη ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές το 2015 για να επιτύχει μεταξύ των άλλων τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους του ελληνικού Δημοσίου και την άμεση επιστροφή της οικονομίας σε φάση δυναμικής ανάπτυξης. Το τελικό αποτέλεσμα των κυβερνητικών ελιγμών ήταν δύο ακόμη χρόνια οικονομικής ύφεσης, το 2015 και το 2016, και η πραγματοποίηση νέου ρεκόρ σε ό,τι αφορά το χρέος του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο πρόκειται να ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ. 

Προκλητική η κυβερνητική ασυνέπεια και σε ό,τι αφορά το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά γίνεται αυστηρότερος με το πέρασμα του χρόνου, σε μια αγορά ακινήτων που καταρρέει. Οι συνταξιούχοι έχουν μπει σε ένα νέο γύρο μείωσης των συντάξεών τους. Τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτά που έχουν μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, βρίσκονται αντιμέτωπα με την αύξηση των έμμεσων φόρων για βασικά είδη και υπηρεσίες. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναλαμβάνουν νέα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχονται μεγάλες φορολογικές και πιστωτικές πιέσεις. 

Ενδεικτική της ασυνέπειας της κυβέρνησης Τσίπρα είναι και η αύξηση της φτώχειας σε επίπεδα ρεκόρ, όπως καταγράφεται στα στοιχεία επίσημης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Οι υποσχέσεις για πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής και καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων έδωσαν πολύ εύκολα τη θέση τους στη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στην επιβάρυνση των ειλικρινών φορολογούμενων, οι οποίοι, εάν έχουν ετήσιο εισόδημα της τάξης των 30.000 ευρώ, υφίστανται μεγάλη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους λόγω της αύξησης της φορολογίας. 
Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε ο κ. Τσίπρας στους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές για την πλήρη και άμεση εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση καθυστέρησε σκόπιμα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και προκάλεσε τη ρήξη με το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί η οικονομία στην απαίτηση για προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ. 

Η κυβερνητική ασυνέπεια δεν περιορίζεται βέβαια στον οικονομικό τομέα. Οι υποσχέσεις για κατάργηση της ευνοιοκρατίας και της κομματοκρατίας μετατράπηκαν σε δημιουργία ενός νέου κομματικού κράτους, ενώ οι δεσμεύσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς και επιβολή της διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και του δημόσιου συμφέροντος δεν εμπόδισαν την μεγάλης κλίμακας νομή της εξουσίας από την κυβέρνηση, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να μετατραπεί σε καθεστώς. 


Το χρέος της ΝΔ

Είναι τόσο προκλητική η κυβερνητική ασυνέπεια, ώστε υποχρεώνει τη ΝΔ να ακολουθήσει μια αυστηρή αντιπολιτευτική τακτική. Δεν υπάρχουν θετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηριχτούν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που αποφάσιζε η κυβέρνηση να επιχειρήσει πολιτικά ανοίγματα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Βασική επιδίωξη του Μαξίμου είναι το «καπέλωμα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία καλούνται κάθε τόσο να προσφέρουν κάλυψη σε κυβερνητικές επιλογές που δεν παίρνουν υπόψη τους τις ευαισθησίες και τις προτεραιότητες των άλλων κομμάτων, ούτε φυσικά συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. 

Στο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η προκλητική κυβερνητική ασυνέπεια, η ΝΔ έχει υποχρέωση να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από την κυβέρνηση και να καταδικάζει όσα απαράδεκτα συμβαίνουν, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.