Η Αυστρία δείχνει τον δρόμο για την Τουρκία - Free Sunday
Η Αυστρία δείχνει τον δρόμο για την Τουρκία

Η Αυστρία δείχνει τον δρόμο για την Τουρκία

Ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης θεωρεί πλέον «πολιτική φαντασίωση» την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. μιας χώρας με τόσο μεγάλα πολιτικά προβλήματα, το καθεστώς της οποίας δεν έχει καμία σχέση με τις δημοκρατικές παραδόσεις της Ε.Ε. 

Ο κ. Κερν βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σύνθετη πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του. Στις 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά πιθανό να επικρατήσει ο υποψήφιος της Άκρας Δεξιάς, ο οποίος φαίνεται να εξασφαλίζει την υποστήριξη του 52% των ψηφοφόρων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων προηγείται με 35%, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να ακολουθεί με 25% και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα –το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες- να καταγράφει 19%.

Σε περίπτωση επικράτησης του ακροδεξιού υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου μπορεί να έχουμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία και δραματική αλλαγή υπέρ της Άκρας Δεξιάς στο πολιτικό σκηνικό, εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τη διάλυση της Βουλής εάν διαπιστώσει δυσαρμονία μεταξύ της θέλησης του λαού και της κυβερνητικής πολιτικής. 

Δύο είναι τα ζητήματα που ενισχύουν τη δυναμική της Άκρας Δεξιάς στην Αυστρία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. 

Πρώτον, οι ανεξέλεγκτες προσφυγικές, μεταναστευτικές ροές οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη κοινωνική αναστάτωση, ιδιαίτερα το 2015, οπότε πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν τα ανοιχτά σύνορα με την Τουρκία και η προώθηση όσων προσφύγων και μεταναστών το επιθυμούσαν σε Αυστρία, Γερμανία και Σουηδία μέσω των βαλκανικών χωρών. 

Δεύτερον, η προοπτική της μελλοντικής ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., η οποία βέβαια θα σημάνει την αλλοίωση βασικών πολιτικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της και την ακύρωση του ευρωπαϊκού οράματος και της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης. 

Η πρωτοβουλία του Αυστριακού καγκελάριου αποσκοπεί στην προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων και της προοπτικής της Ε.Ε. και στην ανακοπή της ανόδου της αυστριακής και ευρωπαϊκής Άκρας Δεξιάς. Οφείλουμε να την υποστηρίξουμε.